لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۵۰

توافق‌های صلح اسرائیل با بحرین و امارات «سه‌شنبه در واشینگتن» امضا می‌شود


حمد بن عیسی پادشاه بحرین و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل
حمد بن عیسی پادشاه بحرین و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل

یک روز پس از بیانیه رییس جمهوری آمریکا در خصوص توافق عادی‌سازی روابط بحرین و اسرائیل، رسانه‌های اسرائیلی به نقل از بنیامین نتانیاهو خبر داده‌اند که این توافق همراه با توافق مشابه این کشور و امارات متحده عربی روز ۲۵ شهریور در واشینگتن امضا خواهد شد.

به گفته نخست وزیر اسرائیل، در آیین روز سه‌شنبه در کاخ سفید با میزبانی دونالد ترامپ، او و وزیران خارجه امارات و بحرین توافق برقراری مناسبات عادی و صلح‌جویانه را امضا می‌کنند.

دونالد ترامپ شامگاه جمعه ۲۱ شهریور خبر عادی‌سازی رابطه بحرین و امارات را یک ماه پس از اعلام توافق امارات و اسرائیل برای برقراری مناسبات عادی اعلام کرد.

کاخ سفید از هفته گذشته تاریخ ۲۵ شهریور را برای امضای توافق اسرائیل و امارات تعیین کرده بود.

در حالی که اسرائیل در سطح نخست

وزیر در آیین امضای توافق عادی‌سازی رابطه با امارات و بحرین شرکت می‌کند، ابوظبی عبدالله بن زاید آل نهیان، وزیر خارجه و برادر ولیعهد امارات و منامه عبداللطیف الزیانی، وزیر خارجه بحرین را به واشینگتن اعزام خواهد کرد.

بحرین چهارمین کشور عربی و اسلامی و دومین امیرنشین حوزه خلیج فارس است که با اسرائیل رابطه عادی برقرار می‌کند.

پادشاه و نخست وزیر بحرین در دیدار ده روز پیش با جرد کوشنر، داماد و مشاور ارشد دونالد ترامپ و رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفته بودند که منامه کماکان به راهکار صلح عربی و لزوم احقاق حقوق فلسطینیان پایبند است.

اما آقای کوشنر در بازگشت به واشینگتن با اطمینان بالا از پیوستن یک یا چند کشور عربی دیگر به مسیر عادی‌سازی رابطه با اسرائیل سخن گفت.

به گزارش وزارت خارجه اسرائیل، توافق این کشور با بحرین مانند توافق با امارات، شامل مبادله سفیر، گشایش سفارتخانه، برقراری پروازهای مستقیم مسافربری و یک رشته همکاری‌های امنیتی، گردشگری، اقتصادی و بازرگانی، پزشکی و امور دیگر خواهد بود.

رسانه‌های اسرائیل خبر داده‌اند که مبادله سفیر، گشایش دفتر نمایندگی رسمی و پروازهای مستقیم میان منامه و تل‌آویو در آینده بسیار نزدیک عملی خواهد شد.

گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، جمعه شب در پی گفت‌وگو با همتای بحرینی خود، این مذاکرات را «گرم» نامید و از آشکار شدن تماس‌ها ابراز خرسندی کرد.

بر اساس این گزارش‌‌ها، مجوزهای دایمی نیز که عربستان و بحرین در روزهای گذشته برای عبور «تمامی هواپیماها به مبدا و مقصد امارات» دادند و به موافقت با پروازهای میان امارات و اسرائیل تعبیر شد، از این پس شامل تمامی پروازهای اسرائیلی به سوی کشورهای خاور دور خواهد بود.

در این میان، واکنش مقامات ایران به تصمیم بحرین در عادی‌سازی رابطه با اسرائیل ادامه یافته است.

وزارت خارجه ایران روز شنبه ۲۲ شهریور در بیانیه‌ای نوشت که بحرین با یک «خطای بنیادین» تصمیمی «ننگین و خفت‌بار» گرفته است.

بیانیه وزارت خارجه ایران افزوده است که «حاکمان بحرین از این پس شریک جنایات رژیم صهیونیستی به عنوان منبع تهدید دایمی امنیت در منطقه و جهان اسلام...خواهند بود».

حسین امیرعبداللهیان، دستیار ویژه رئیس مجلس و معاون پیشین وزارت خارجه ایران در توییترش نوشته است که «سازش» بحرین و اسرائیل «خیانت بزرگ به آرمان اسلامی و مردم فلسطین در آزادی قدس شریف است».

آقای امیرعبداللهیان خطاب به حاکمان امارات و بحرین با لحن هشدار تلویحی افزوده است که «جاده صاف‌کن طرح‌های صهیونیستی در منطقه نباشند؛ به روزهای سخت بیندیشند و از تاریخ عبرت گیرند».

همچنین عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان قانون اساسی ایران در توییترش نوشت که این رویدادها «هزینه‌های انتخاباتی (دونالد) ترامپ است که دولت‌های عربی، سخاوتمندانه و از جیب مردم خود می‌پردازند».

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران به تازگی توافق امارات و اسرائیل را «خیانتی» که «البته دیری نخواهد پایید»، نامیده بود.

غیر از ایران، تمامی جناح‌های فلسطینی، حزب‌الله و ترکیه، که در یک ماه اخیر بارها امارات را به دلیل برقراری رابطه عادی با اسرائیل نکوهش کرد‌ند، در شبانه روز اخیر به نکوهش شدید بحرین پرداخته‌اند.

در همین حال، ترکیه مناسبات کامل سیاسی خود با اسرائیل را حفظ کرده است.

XS
SM
MD
LG