یک منبع امنیتی میگوید که لبنان در پی هشدار ایالات متحده درباره احتمال هدف قرار گرفته شدن هواپیماهای شرکت هوایی ایرانی ماهان، طی یک هفته مانع از ورود دو پرواز ماهانایر به فرودگاه بیروت شد.
این منبع امنیتی که «لبنانی» معرفی شده، اما به نام و نشانش اشاره نشده است روز شنبه، ۲۷ بهمن، به خبرگزاری فرانسه گفت که آمریکا هشدار داده است که «احتمال دارد» به دلیل این پروازها، اسرائیل فرودگاه بیروت را هدف قرار دهد.
به گفته این منبع، آمریکا این احتمال را «جدی» توصیف کرده است.
این در حالی است که رئیس سازمان هواپیمایی ایران روز یکشنبه ۲۸ بهمن اعلام کرد هواپیمایی لبنان درخواست کرده است «به دلیل شرایط امنیتی» فرودگاههای این کشور، تا ۳۰ بهمن هیچ پروازی از ایران به لبنان انجام نشود.
حسین پورفرزانه روز یکشنبه در پاسخ به این سؤال که آیا «اسرائیل تهدید کرده که اگر هواپیمای ایرانی به بیروت پرواز کند، آن را خواهد زد؟»، گفت: «چنین چیزی را نشنیدهایم و تهدید مکتوبی از کسی دریافت نکردهایم.»
خبرگزاری فرانسه خبر داده که حزبالله لبنان روز یکشنبه از دولت این کشور خواست تا ممنوعیت فرود هواپیماهای ایرانی در فرودگاه بیروت را لغو کند.
لبنان روز پنجشنبه هفته گذشته به یک هواپیمای شرکت مسافربری ماهان اجازه فرود در فرودگاه بیروت را نداد.
پس از آن، دهها تن از هواداران حزبالله پنجشنبه شب در اعتراض به این وضعیت، مسیرهای منتهی به فرودگاه بیروت را مسدود کردند. در ویدئوهای منتشر شده دیده میشد که معترضان اقدام به آتش زدن لاستیک و سر دادن شعار میکنند.
روز جمعه نیز پرواز دیگری از ایران به مقصد لبنان متوقف شد، که اعتراض حامیان حزبالله را به همراه داشت.
تنش پس از آن بالا گرفت که لبنان سپس روز جمعه دو هواپیما از شرکت هواپیمایی ملی خود به نام «میدلایست ایرلاینز» را برای بازگرداندن شهروندان لبنان به تهران فرستاد، اما این بار ایران اجازه فرود این هواپیماها را نداد.
در همان روز اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، اسرائیل را متهم کرد که هواپیمای ایرانی را «تهدید» کرده و این اقدام باعث «اختلال» در پروازهای عادی به فرودگاه بیروت شده است. او این اقدام را محکوم کرد و آن را «نقض قوانین بینالمللی» خواند.
در مقابل اسرائيل تهران را متهم کرده که از هواپیماهای غیرنظامی برای قاچاق پول به بیروت و تجهیز حزبالله استفاده میکند.
در همان زمان آویخای ادرعی، سخنگوی ارتش اسرائیل، در شبکه ایکس، توئیتر سابق، نوشت که نیروی قدس سپاه پاسداران و حزبالله از پروازهای غیرنظامی برای قاچاق پول به بیروت استفاده کردهاند.
در همین زمینه کمتر از دو هفته پیش نشریه والاستریت جورنال در گزارشی خبر داد که اسرائیل به کمیته تحت رهبری آمریکا که بر آتشبس در لبنان نظارت دارد، شکایت کرده که دیپلماتهای ایرانی و دیگر افراد، دهها میلیون دلار پول نقد را برای تأمین مالی بازسازی حزبالله به این گروه منتقل میکنند.
به گفته منبع امنیتی در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه، پس از آن که آمریکا تهدید اسرائیل را «جدی» توصیف کرده، وزارت ترابری لبنان با نخست وزیر و رئیس جمهور این کشور مشورت کرده و سپس جلو فرود هواپیمای ایرانی را گرفته است.
طبق توافق آتشبس، لبنان موظف است ورودیهای کشور را تحت کنترل داشته باشد و مانع انتقال سلاح و تجهیزات مرتبط به گروههایی مانند حزبالله شود، اما این توافق مشخصاً درباره انتقال پول نقد چیزی ذکر نکرده است.
حزبالله یک گروه شبهنظامی و در عین حال یک حزب سیاسی است که بخش بزرگی از جنوب لبنان را تحت کنترل دارد. ایالات متحده حزبالله را یک سازمان تروریستی میداند، اما اتحادیه اروپا شاخهٔ نظامی آن را در فهرست سیاه قرار داده و حزب سیاسی آن را تروریستی نمیداند. شاخه سیاسی حزبالله در پارلمان لبنان هم نمایندگانی دارد.
مدیریت کل سازمان هواپیمایی کشوری لبنان روز پنجشنبه اعلام کرد برخی پروازها از جمله پروازهای ایران به طور موقت تا ۱۸ فوریه (۳۰ بهمن) لغو شدهاند تا اقدامات امنیتی بیشتری اعمال شود.
این تاریخ مصادف است با ضربالاجل خروج نیروهای اسرائیلی از جنوب لبنان و همچنین تخلیه مواضع حزبالله در این مناطق که در توافق آتشبس ۲۷ نوامبر (هفتم آذر) تعیین شده بود.