لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۳۷

انفجار بزرگ بیروت ده‌ها کشته و هزاران مجروح برجای گذاشت


خانه‌ها و سازه‌های زیادی در نزدیکی محل وقوع انفجار تخریب شده‌اند
خانه‌ها و سازه‌های زیادی در نزدیکی محل وقوع انفجار تخریب شده‌اند

انفجار شدیدی روز سه‌شنبه ۱۴ مرداد بیروت پایتخت لبنان را لرزاند. براساس آمار اولیه، این انفجار ده‌ها کشته و هزاران زخمی برجای گذشته است.

حسن حمد، وزیر بهداشت و دیگر مقام‌های لبنان گفته‌اند دست‌کم ۷۸ نفر در پی انفجار کشته نزدیک به چهار هزار نفر زخمی شده‌اند.

حسن حمد تصریح کرده آمار تلفات قطعا افزایش خواهد یافت و این آمار اولیه است.

به گزارش خبرگزاری‌ها، صدای انفجار به قدری شدید بوده که در پایتخت و حومه شنیده شده است.

شبکه‌های خبری می‌گویند شمار زیادی از خانه در نزدیکی محل انفجار به طور کامل تخریب شدند.

ژنرال عباس ابراهیم، مدیرکل اداره امنیت عمومی لبنان درباره علت به الجزیره گفته است: آنچه (در بیروت) رخ داد انفجار مواد منفجره آتش بازی نبود، بلکه انفجار در محل نگهداری مواد قابل انفجار بود که طی سال‌های اخیر توقیف شده بود.

در همین حال رسانه‌ها و مقام‌های لبنانی می‌گویند، محموله دو هزار و ۷۵۰ تن نیترات آمونیم که طی شش سال گذشته در بندر بیروت توقیف شده بود، باعث وقوع انفجار بزرگ در پایتخت لبنان شده است.

ژنرال عباس ابراهیم هم تاکید کرد٬ بدون انجام تحقیقات نمی‌توان مدعی شد که این انفجار اقدامی تروریستی بوده است.

این در حالی بود که رسانه‌های محلی پیشتر به نقل از حمد حسن، وزیر بهداشت لبنان نوشته بودند که یک کشتی حامل میزان زیادی مواد منفجره (آتش‌بازی) در بندر بیروت منفجر شده است.

وزیر بهداشت به شبکه «ال بی سی» گفت، تلفات و خسارات مالی بسیاری وارد شده است.

رسانه‌ها به نقل از شاهدان عینی از وجود ده‌ها جسد در نزدیکی محل انفجار خبر دادند.

تلویزیون المیادین نیز گزارش داده است که صدها نفر در این انفجار مجروح شدند.

دولت لبنان روز چهارشنبه را عزای عمومی اعلام کرده است.

مقامات امنیتی لبنان هم به رویترز گفته‌اند، علت وقوع این انفجار در دست بررسی است.

در همین حال، گزارش‌ها حاکی است که نزار نجاریان، دبیرکل «حزب الکتائب اللبنانیه» در جریان انفجار بیروت کشته شده است.

در حالی این انفجار روی داده که دادگاه ترور رفیق حریری، نخست وزیر سابق لبنان قرار است روز جمعه رای خود را اعلام کند.

پانزده سال پس از ترور رفیق حریری که به یک بحران منطقه ای منجر شد دادگاه مورد حمایت سازمان ملل روز جمعه حکم خود در مورد چهار عضو گروه حزب‌الله را که به مشارکت در این ترور متهم هستند، اعلام خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز متهمان در این دادگاه به اتهام طراحی و اجرای بمب گذاری سال ۲۰۰۵ غيابا محاکمه شده اند.

ترور رفیق حریری باعث برگزاری تظاهرات گسترده در بیروت شد و پس از آنکه بازپرسان سازمان ملل سوریه را به ارتباط با ترور نخست وزیر لبنان متهم کردند این کشور تحت فشارهای شدید بین المللی مجبور شد به ۲۹ سال حضور نظامی خود در لبنان پایان دهد.

ترور رفیق حریری تنش‌های سیاسی و فرقه‌ای در لبنان و در سطح منطقه را تشدید کرد. در پی افشای ارتباط حزب الله با ترور سیاستمدار مورد حمایت غرب و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس اين گروه هرگونه دخالتی در ترور رفیق حریری را تکذیب کرده و دادگاه مسئول بررسی این حادثه را به داشتن اهداف و انگیزه‌های سیاسی متهم کرده است.

بعید به نظر می رسد که متهمان در صورت اثبات جرم تحویل داده شده و مجازات شوند. ولی صدور حکم محکومیت آنها برای دولت فعلی لبنان مشکل آفرین خواهد شد و شکاف‌های سیاسی و فرقه‌ای در این کشور را تشدید خواهد کرد. لبنان در حال حاضر با بحران شدید اقتصادی و پیامدهای بحران کرونا روبرو است.

آمریکا، کانادا، آلمان، بریتانیا و آرژانتین و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس حزب الله لبنان را یک گروه تروریستی می دانند و اتحادیه اروپا نیز تشکیلات نظامی و نه شاخه سیاسی آن را در فهرست گروههای تروریستی قرار داده است.

حامیان رفیق حریری از جمله پسرش سعد، نخست وزیر سابق لبنان می گویند در پی انتقام و یا درگیری نیستند ولی حکم دادگاه باید محترم شمرده شود. سعد حریری هفته گذشته گفت:«هفتم ماه اوت (۱۷ مرداد) روز حقیقت و عدالت برای لبنان و روز مجازات جنایتکاران است.»

سعد حریری اکتبر سال گذشته تحت فشار معترضان به فساد دولتی و نخبگان سیاسی که کشور را به بحران مالی کنونی کشانده اند از مقام نخست وزیری استعفا کرد.

حسن دیاب، نخست وزیر فعلی لبنان که مورد حمایت حزب الله و متحدان آن است می‌گوید کشور باید از تشدید بحران در نتیجه اعلام حکم دادگاه اجتناب کند. او هفته گذشته گفت:«مقابله با نزاع و کشمکش یک اولویت است.»

روز ۱۴ فوریه ۲۰۰۵ بر اثر انفجار ۳ هزار کیلو ماده منفجره که در کامیونی در مسیر حرکت کاروان حامل رفیق حریری کار گذاشته شده بود او و ۲۱ نفر دیگر کشته شدند.

در این دادرسی چهار عضو گروه حزب الله به نام‌های سلیم جمیل عیاش، حسن حبیب مرهی، اسد حسن صبدا و حسین حسن اونیسی به توطئه و طراحی ترور متهم شده و سلیم جمیل عیاش علاوه بر این به ارتکاب یک اقدام تروریستی، قتل و اقدام به قتل متهم شده است.

بازپرسان پرونده می گویند اطلاعات شبکه های تلفنی نشان می دهد که این افراد در ماههای قبل از ترور ده ها بار با تلفن موبایل در مورد شناسایی مسیر حرکت رفیق حریری با یکدیگر تماس گرفته و در روز ترور نیز از طریق تماس تلفنی اقدام خود را هماهنگ کرده اند.

سال‌هاست که هیچ‌یک از این افراد در محیط های عمومی دیده نشده‌اند.

حزب الله لبنان بارها صلاحیت و بی طرفی این دادگاه را زیر سوال برده و می‌گوید دادگاه به اسناد تماس های تلفنی اتکا کرده که جاسوسان اسرائیلی که در لندن بازداشت شده اند، می‌توانستند به سادگی آنها را دستکاری کنند.

یک تحلیلگر نزدیک به رهبری حزب الله گفت:«این حق حزب الله است که در مورد حکم دادگاهی که به مرجعی برای تسویه حساب سیاسی بدل شده شک و تردید کند. حکم این دادگاه هر چه باشد برای حزب الله ارزشی نخواهد داشت.»

XS
SM
MD
LG