لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۴۳

واکنش به تصمیم بریتانیا برای تروریستی خواندن حزب‌الله لبنان


پس از آن که دولت بریتانیا شاخه سیاسی حزب‌الله را نیز مانند شاخه نظامی این سازمان شیعی لبنانی هم‌پیمان با ایران در فهرست تروریستی خود قرار داد، در حالی که منابع نزدیک به حزب‌الله این تصمیم را «بی‌اثر» نامیده‌اند، دولت‌های آمریکا، اسرائیل و شماری از دول عرب از این اقدام لندن به گرمی استقبال کردند.

بریتانیا که از سال‌ها پیش تنها شاخه نظامی حزب‌الله را در سیاهه ترور خود جای داده بود، روز دوشنبه، ششم اسفند، اعلام کرد که شاخه سیاسی این سازمان را نیز در این فهرست قرار می‌دهد.

ساجد جاوید، وزیر کشور مسلمان‌زاده بریتانیا، این تصمیم را پس از آن اتخاذ کرد که در شماری از تظاهرات و اقدامات اعتراضی اخیر در بریتانیا پرچم حزب‌الله از سوی تظاهرکنندگان به اهتزاز درآمد.

این تصمیم مانع از آن خواهد شد که حامیان حزب‌الله در بریتانیا پرچم این سازمان را نشان دهند یا فعالیت‌های دیگری در راستای تبلیغ این سازمان انجام دهند.

با قانونی شدن این تصمیم، اگر شهروندی در بریتانیا به عضویت در شاخه سیاسی حزب‌الله یا فعالیت برای آن متهم شود، ممکن است تا ده سال حبس بگیرد.

بر اساس گزارش رسانه‌های بریتانیا، قرار است لایحه ارائه شده از سوی دولت خانم ترزا می، نخست وزیر بریتانیا، در خصوص تروریستی نامیدن کل موجودیت حزب‌الله، روز جمعه، دهم اسفند، در پارلمان به رای گذاشته شود.

وب‌سایت‌های همسو با حزب‌الله در لبنان روز دوشنبه به نقل از منابع «نزدیک» به کادر رهبری این سازمان نوشتند که تصمیم بریتانیا در عملکرد و جایگاه این سازمان «بی اثر است».

به نوشته وب‌سایت النشره، این منابع افزودند که تماس‌های حزب‌الله با بریتانیا از مدت‌ها پیش قطع شده بود.

دولت لبنان دوشنبه در واکنش به تصمیم کابینه بریتانیا یادآوری کرده بود که حزب‌الله بخشی از مجلس و دولت لبنان است.

جبران باسیل، وزیر خارجه لبنان، گفت «مقاومت» بخشی از تلاش‌های قهرمانانه در برابر اشغالگری است. وی گفت حتی اگر همه دنیا اصرار کند که «مقاومت، تروریسم است»، «تمامی ملت لبنان مقاومت را در آغوش می‌کشد».

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، دوشنبه در توییتی نوشت اتحاد جهانی در رویارویی با رژیم ایران در حال افزایش است.

به نوشته آقای پومپئو، «دست این گروه تروریستی مورد حمایت ایران به خون آمریکایی‌ها آغشته است و به برنامه‌ریزی برای انجام حملات در خاورمیانه، اروپا و دیگر نقاط جهان ادامه می‌دهد».

ییسرائل کاتز، سرپرست موقت وزارت خارجه اسرائیل، نیز روز دوشنبه با «شادباش» به بریتانیا گفت، هفته آینده در دیدارش با دبیرکل سازمان ملل متحد خواهان آن خواهد شد که سازمان ملل نیز حزب‌الله را موجودیت تروریستی بنامد.

به گفته آقای کاتز، «میان حسن نصرالله دبیرکل این حزب با دیگر تروریست‌های آن که فعالیت‌های خرابکارانه علیه اسرائیل، کشورهای عربی و همه خاورمیانه انجام می‌دهند، تفاوتی وجود ندارد».

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، گیلعاد اردان، وزیر امنیت اسرائیل، نیز در توییت «قدردانی» از وزیر کشور بریتانیا، نوشت: «هر کسی که واقعا مایل به مبارزه با ترور است، تمایز دروغین میان شاخه‌های نظامی و سیاسی حزب‌الله را رد می‌کند و اکنون نوبت اتحادیه اروپا است که تصمیم بریتانیا را به اعضای اتحادیه تعمیم دهد.»

کشورهای خلیج فارس و در صدر آنها، بحرین، از تصمیم بریتانیا استقبال کردند؛ شورای همکاری خلیج فارس از سال‌ها پیش حزب‌الله را در همه شاخه‌های آن تروریستی نامیده است.

از سوی دیگر، فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، که در روزهای گذشته در کنفرانس کشورهای عربی و اتحادیه اروپا در مصر بود، از مصر به لبنان رفت و در دیدار با جبران باسیل، وزیر خارجه لبنان، گفت تصمیم لندن مربوط به امور حکومتی بریتانیا است و بر موضع اتحادیه اروپا اثری ندارد.

امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، نیز در مخالفت با تصمیم بریتانیا گفت، پاریس کماکان میان شاخه‌های نظامی و سیاسی حزب‌الله تمایز قائل است.

آقای ماکرون یادآور شد که کشورش شاخه نظامی حزب‌الله را ترورریستی می‌داند، در حالی که شاخه سیاسی این سازمان در پارلمان و دولت لبنان نماینده دارد.

حزب‌الله در اوایل دهه هشتاد میلادی، شصت خورشیدی، اندکی پس از حمله ارتش اسرائیل در پی نیروهای سازمان آزادی‌بخش فلسطین که در لبنان زندگی می‌کردند، با یاری مستقیم جمهوری اسلامی ایران شکل گرفت.

حزب‌الله با زرادخانه بزرگ تسلیحاتی و هزاران جنگجو و قابلیت‌های متعدد دیگر، بزرگ‌ترین سازمان شبه نظامی در سراسر جهان است.

حزب‌الله مهره اصلی در محور موسوم به «مقاومت» در برابر اسرائیل است؛ حسن نصرالله، دبیرکل آن، بارها در دوره اخیر تایید کرده که همه نیازمندی‌های سازمان او، از آب و نان و غذا گرفته تا سلاح و پول «از ایران می‌آید».

منابع: وب‌سایت النشره، هاآرتص، رادیوفردا/ ف. دو.
XS
SM
MD
LG