لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۳۰

معاون ترامپ: تمامی وزنه اقتصادی آمریکا را علیه حکومت ایران به‌کار می‌گیریم


مایک پنس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا
مایک پنس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا

مایک پنس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، روز چهارشنبه خطاب به جوانان معترض در خیابان‌های ایران گفت که در تلاش خود برای دست‌یابی به آزادی و دموکراسی، ایالات متحده را «متحد طبیعی» خود بدانند و اعلام کرد که آمریکا آماده است تا در پشتیبانی از معترضان وارد عمل شود و در این راستا «تمامی وزنه اقتصادی» خود را علیه حکومت ایران به‌کار خواهد گرفت.

آقای پنس روز چهارشنبه ۱۳ دی در مورد مسائل ایران، هم مصاحبه‌ای در کاخ سفید با بخش انگلیسی‌زبان صدای آمریکا انجام داد، و هم یادداشتی درباره اوضاع ایران در روزنامه واشینگتن‌پست نوشت.

اعتراضات ضدحکومتی که بیش از ۹۰ شهر ایران را دربر گرفته روز چهارشنبه وارد هفتمین روز خود شد و سرکوب این اعتراضات تاکنون دست‌کم ۲۲ کشته برجا گذاشته و بیش از هزار نفر از معترضان نیز بازداشت شده‌اند.

«ما متحد طبیعی شماییم»

مایک پنس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، در مصاحبه روز چهارشنبه خود با بخش انگلیسی‌زبان صدای آمریکا از معترضان ایرانی خواست تا ایالات متحده را «متحد طبیعی» خود بدانند.

او افزود که دولت آمریکا متعهد است از معترضان ایرانی پشتیبانی درازمدت کرده و دونالد ترامپ نیز آماده است از این اعتراضات حمایتی بیش از حمایت لفظی کند.

آقای پنس در این مصاحبه گفت: «به باور من، تمایل بی چون و چرای ترامپ، رئیس‌جمهور، برای حمایت از مردم شجاع ایران، برای مردم حاضر در خیابان‌های شهرهای آن کشور امیدبخش شده‌است.»

پنس: این رئیس‌جمهور و این دولت کاملاً متعهدند تا تمامی وزنه اقتصادی ایالات متحده و سنگینی تحریم‌های اقتصادی را بر دوش ایران قرار دهند.

او تأکید کرد: «هدف من، و به‌راستی، دعای من، این است که جمعیت جوان ایران، که جمعیتی است تحصیل‌کرده، متوجه باشد که ایالات متحده آمریکا و مردم کشور ما متحد طبیعی آنها هستند. دوست داریم ببینیم که ایرانیان به آینده‌ای آزاد و دموکراتیک دست پیدا کنند. دوست داریم ببینیم که آنان [مردم ایران] از رژیمی که همواره دنیا را تهدید می‌کند فاصله بگیرند.»

معاون دونالد ترامپ در ادامه گفت که دولت آمریکا بر این باور است که تحریم‌های کنونی علیه ایران مؤثر بوده و می‌تواند بیشتر هم بشود.

او گفت: «این رئیس‌جمهور و این دولت کاملاً متعهدند تا تمامی وزنه اقتصادی ایالات متحده و سنگینی تحریم‌های اقتصادی را بر دوش ایران قرار دهند.»

تحریم‌های آمریکا و قدرت‌های غربی علیه ایران تاکنون بیشتر با مسئله برنامه‌های هسته‌ای و موشکی جمهوری اسلامی و تهدیدهایی که غرب از این برنامه‌ها حس می‌کند مرتبط بوده است؛ ایران همواره نگرانی غرب از این برنامه‌ها را «بی‌اساس» توصیف کرده است.

معاون رئیس‌جمهور آمریکا در ادامه، حمایت دولت خود از معترضان ایرانی را در کنار آنچه او «سکوت» دولت پیشین آمریکا در قبال اعتراضات سال ۸۸ ایران نامید، قرار داد و بار دیگر از دولت اوباما در این باره، انتقاد کرد.

او گفت که در سال ۸۸ مردم در ایران «با شجاعتی باورنکردنی» در خیابان‌ها تظاهرات کردند و «چشمشان به رهبری آمریکا بود اما چنین راهبری‌ای وجود نداشت.»

دولت باراک اوباما، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا در جریان اعتراضات ۸۸ که در اعتراض به نتیجه اعلام‌شده انتخابات ریاست‌جمهوری آن سال در ایران رخ داد، همواره «شجاعت» معترضان ایرانی را ستوده بود، اما منتقدان، از «احتیاط بیش از حد» اوباما در حمایت عملی از آن جنبش انتقاد داشته‌اند.

در این زمینه معاون رئیس‌جمهور آمریکا یادآور شد که در آن زمان به عنوان یک عضو کنگره پیشنهاد دهنده قطعنامه‌ای بود که تقریباً به اتفاق آرا در مجلس نمایندگان و سنای آمریکا به تصویب رسید و بر پشتیبانی از معترضان در ایران تأکید داشت، و پیش از آن بود که دولت اوباما به حمایت از معترضان ایرانی پرداخت.

آقای پنس همچنین تصریح کرد که اظهارات ترامپ در مورد حمایت از آزادی در ایران «کاملاً با نقش آمریکا به عنوان رهبر اصلی آزادی هم‌راستا است» و تأکید کرد که ایالات متحده هم‌چنین آماده است تا در پشتیبانی از معترضان وارد عمل شود.

مایک پنس در این مصاحبه مشخص نکرد که این اقدام‌های عملی از چه نوعی خواهند بود و در چه زمانی آغاز خواهند شد.

او اما توضیح داد که «ایالات متحده و کشورهای مختلف جهان کارهای فوق‌العاده زیادی می‌توانند برای مردم ایران انجام دهند؛ اگر مردم ایران هم‌چنان برای رسیدن به آزادی به‌پا خیزند و خواهان تغییر باشند و ایدئولوژی تندرویی که از چند دهه پیش کشورشان را قبضه کرده و با صدور تروریسم دنیا را پاره‌پاره می‌کند، به دور بیندازند.»

یک مقام ارشد آمریکایی که نامش فاش نشده‌است روز چهارشنبه گفت که ایالات متحده قصد دارد تا «اطلاعات قابل تعقیب» درباره افراد و سازمان‌هایی که در سرکوب معترضان ایران دست داشته‌اند را جمع‌آوری کند تا آنها را هدف تحریم قرار دهد.

در همین حال، رضا پهلوی، ولیعهد پیشین ایران و از چهره‌های مخالف جمهوری اسلامی، با اشاره به اعتراضات اخیر در ایران، خواستار آن شده که دولت ایالات متحده شرکت‌های آمریکایی را به ارائه خدمات اینترنتی به مردم ایران تشویق کند.

انتقاد پنس از اروپایی‌ها در ارتباط با ایران

مایک پنس روز چهارشنبه هم‌چنین در یادداشتی که درباره اوضاع ایران در روزنامه واشینگتن‌پست نوشت از رویکرد کشورهای اروپایی و سازمان ملل نسبت به اعتراضات در ایران انتقاد کرد.

او در این یادداشت نوشت که ایالات متحده در مورد کمک به معترضان ایرانی «صریح و بی پرده سخن گفته‌است اما متأسفانه بسیاری از شرکای اروپایی ما، و هم‌چنین سازمان ملل متحد، تا این لحظه در مورد بحران فزاینده در ایران ابراز نظری با جدیت اعلام نکرده‌اند.»

این سخنان آقای پنس در حالی بیان می‌شود که امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه روز چهارشنبه بر ضرورت حفظ کانال گفت‌وگوهای دیپلماتیک با ایران تأکید کرده و در ارتباط با وضعیت ایران گفته‌است: «خط رسمی که توسط آمریکا، اسرائیل و عربستان، متحدان ما در بسیاری از جهات، دنبال می‌شود تقریباً همان راهی است که ما را به سمت جنگ سوق می‌دهد.»

در همین حال، کاترین ری، سخنگوی فدریکا موگرینی، مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در روزهای اخیر خواستار تضمین حق تجمع مسالمت‌آمیز و آزادی بیان در ایران شده است.

معاون دونالد ترامپ در ادامه یادداشت خود گفت که در پی شکست جنبش سبز «بسیاری از ایرانیان، ایالات متحده را سرزنش می‌کنند که چرا در وقت نیاز آنها را تنها گذاشت.»

او افزود: «امروز، مردم ایران باری دیگر برای آزادی و دست‌یابی به فرصت‌ها به‌پا خواسته‌اند، و تحت ریاست‌جمهوری ترامپ، ایالات متحده با آنها همراه است. این بار، ما ساکت نخواهیم بود.»

این مقام آمریکایی اضافه کرد: رهبران جمهوری اسلامی «در کنار ترسی که از قدرت نظامی عظیم ایالات متحده دارند، هراس بزرگ‌ترشان از مردم ایران است.»

به گفته آقای پنس: «رئیس‌جمهوری آمریکا از تأیید رسمی توافق هسته‌ای دولت قبل با ایران سر باز زده‌است؛ توافقی که چمدان‌های رژیم را با ده‌ها میلیارد دلار پول نقد پر کرد و این رژیم توانست با این پوب مردم خودش را سرکوب کرده و در سراسر جهان از تروریسم حمایت کند.»

مایک پنس گفت: «ما هم‌اینک تحریم‌های جدیدی علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی وضع کرده‌ایم و رئیس‌جمهور در حال بررسی اقدامات دیگری است تا این رژیم را به خاطر رفتار پرخاشگرانه و حمله‌ای که به شهروندان خود می‌کند، تنبیه کند.»

آقای پنس در پایان اضافه کرد: «همان‌طور که رئیس‌جمهور گفت، رژیم‌های سرکوبگر نمی‌توانند تا ابد دوام بیاورند.»

با استفاده از واشینگتن‌پست. صدای آمریکا. رادیو اروپای آزاد؛ پ.پ./م.ا.

XS
SM
MD
LG