لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۱۳

عربستان می‌گوید آماده گفت‌وگو با ایران است


فیصل بن فرحان
فیصل بن فرحان

وزیر خارجه عربستان سعودی روز سه‌شنبه ۱۶ اسفند، گفت، توافق هسته‌ای با حکومت ایران ایده‌آل نیست، اما لازم است این توافق نگرانی‌های کشورهای همسایه را برطرف کند.

فیصل بن فرحان که در لندن با خبرنگاران صحبت می‌کرد، درباره رابطه عربستان با ایران اظهار داشت که ریاض آماده گفت‌وگو با تهران است.

در حالی وزیر خارجه عربستان از آمادگی ریاض برای مذاکره با تهران خبر داده است که پیشتر گزارش‌هایی در خصوص قطع مذاکرات بین دو کشور منتشر شده بود.

در همین زمینه، پنج مقام عراقی روز ۲۸ آذر ماه به آسوشیتدپرس گفته بودند که مذاکرات دیپلماتیک بین جمهوری اسلامی ایران و عربستان، عمدتا بر سر ادعای تهران در خصوص «نقش ریاض» در «تحریک» اعتراضات ضد حکومتی در ایران، «به بن‌بست» رسیده و «متوقف شده است».

با این حال، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران ، ۲۳ دی ماه گفته بود که دو کشور بر تداوم گفت‌وگو توافق دارند.

آقای امیرعبداللهیان اضافه کرده بود، به رغم آمادگی ایران، عربستان سعودی آمادگی لازم را برای بازگرداندن روابط دیپلماتیک به حالت طبیعی ندارد.

مذاکرات رو در رو میان هیئت‌هایی از ایران و عربستان با وساطت عراق از بهار ۱۴۰۰ در بغداد آغاز شد. نتیجه پنج دور مذاکرات تاکنون تنها بازگشایی دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در زیر چتر سازمان همکاری اسلامی در شهر جده در عربستان سعودی بوده و بقیه اختلافات دو حکومت کماکان باقی است و در مواردی تشدید نیز شده است.

ایران و عربستان سعودی از دی ۱۳۹۴ در پی حمله سازمان‌دهی‌شده به سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد روابط خود را با یکدیگر قطع کردند.

روابط با کاخ سفید و چین

فیصل بن فرحان همچنین تاکید کرد که روابط عربستان و کاخ سفید بسیار خوب است.

وزیر خارجه عربستان گفت: «چین یکی از بزرگترین متحدان تجاری ما است، همانطور که با بقیه جهان است.»

فیصل بن فرحان در ادامه در خصوص وضعیت در سوریه اظهار داشت٬ این اجماع وجود دارد که وضعیت سوریه قابل قبول نیست.

او تصریح کرد: «گفت‌وگوهایی برای بازگشت سوریه به جمع کشورهای عرب وجود دارد، اما صحبت در مورد آن هنوز خیلی زود است.»

بهبود روابط بین دمشق و دیگر پایتخت‌های عربی طی سه سال گذشته ادامه داشته است و در همین زمینه سامح شکری، وزیر خارجه مصر، هفته گذشته برای نخستین بار پس از آغاز جنگ داخلی سوریه وارد دمشق شد و با بشار اسد رئیس‌جمهور این کشور دیدار و گفت‌وگو کرد.

اتحادیه عرب در سال ۲۰۱۱ و قبل از آغاز جنگ داخلی سوریه عضویت آن کشور را به دلیل سرکوب خشونت بار اعتراضات ضد حکومتی تعلیق و تحریم‌های اقتصادی علیه آن وضع کرد. حتی برخی از کشورها سفرای خود را از دمشق فراخواندند.

اواخر سال ۲۰۱۸ عمر البشیر رییس جمهور سودان اولین رهبر عربی بود که از آغاز جنگ داخلی سوریه از دمشق دیدار کرد.

در هفته‌های بعد از این سفر کشورهای بحرین و امارات متحده عربی سفارت خود در دمشق را بازگشایی کردند ولی جامعه عرب هنوز در این زمینه به توافق کامل نرسیده است.

XS
SM
MD
LG