لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۲۵

مجلس دولت را موظف به پرداخت دو میلیارد دلار به متروی تهران کرد


بنابر آمارهای شرکت مترو، دولت محمود احمدی نژاد از زمان به قدرت رسیدن در سال ۱۳۸۴ تاکنون ۲۵۰ میلیارد تومان از بودجه مصوب مجلس را به مترو نداده است.
بنابر آمارهای شرکت مترو، دولت محمود احمدی نژاد از زمان به قدرت رسیدن در سال ۱۳۸۴ تاکنون ۲۵۰ میلیارد تومان از بودجه مصوب مجلس را به مترو نداده است.
در حالی که اختلاف میان دولت و شهرداری تهران بر سر بودجه و تامین هزینه های متروی تهران ابعاد سیاسی به خود گرفته است، روز سه شنبه مجلس شورای اسلامی با تصویب طرحی دولت را موظف کرد تا مبلغ دو میلیارد دلار جهت تامین تجهیزات و احداث خطوط راه آهن شهری تهران از محل حساب ذخیره ارزی به صورت تسهیلات در اختیار شهرداری قرار دهد.

براساس این طرح كه با ١۶۳ رای موافق نمایندگان به تصویب رسید، دولت مكلف است علاوه بر ارائه تسهیلات یك میلیارد دلاری به شهرداری تهران، مبلغ ۷٠٠ میلیون دلار نیز جهت تامین تجهیزات و احداث خطوط قطارهای شهری سایر كلان‌شهرها دارای طرح مصوب قطار شهری و مبلغ ۳٠٠ میلیون دلار جهت اجرایی كردن طرح‌های جامع حمل و نقل و ترافیك سایر شهرها تا پایان سال ١۳۸۸ از همان منبع در اختیار شهرداری ‌های مربوطه قرار دهد.

بر اساس این طرح، تسهیلات منظور شده به عنوان سهم ۵٠ درصدی دولت تلقی می‌شود كه تضمین بازپرداخت صد در صد آن بر عهده دولت خواهد بود.

محمدعلی رضایی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، در این زمینه به خبرگزاری ها گفته است: «دو میلیارد دلاری که برای توسعه قطار شهری به تهران و سایر کلان شهرهای کشور اختصاص داده شد به صورت تسهیلات است و این تسهیلات باید به صندوق ذخیره بازگردانده شود از این رو مجلس، دولت را به عنوان ضامن معرفی کرد.»

به گفته یکی از نمایندگان مجلس، پیش از تصویب این طرح، پیشنهاد برداشت مستقیم مترو از صندوق ذخیره ارزی مطرح شده بود که پس از تصویب در کمیسیون عمران روز سه شنبه در صحن علنی مجلس مطرح شد.

نمایندگان حامی این طرح، تصویب آن را «کمکی به بحران مالی شرکت مترو تهران» دانسته اند.

اختلاف نظر در باره متروی تهران سابقه ای طولانی دارد اما عمده اختلافات بر سر میزان بودجه ای است که دولت باید در اختیار شرکت مترو قرار می داد تا صرف توسعه متروی تهران شود.

در حال حاضر بخشی از بودجه مترو از طرف دولت و بخشی نیز از طرف شهرداری پرداخت می شود و آن گونه که گزارش های منتشره از سوی شهرداری و شرکت مترو نشان می دهد دولت بودجه پیش بینی شده مترو را پرداخت نکرده است.

بخشی از بودجه مربوط به توسعه مترو است و بخشی نیز بابت یارانه ای است که دولت و شهرداری باید آن را به عنوان مابه التفاوت بلیط مترو بپردازند.

بنابر آمارهای شرکت مترو، دولت محمود احمدی نژاد از زمان به قدرت رسیدن در سال ۱۳۸۴ تاکنون ۲۵۰ میلیارد تومان از بودجه مصوب مجلس را به مترو نداده است.

هر چند اختلاف ها بین دولت محمود احمدی نژاد و شهرداری تهران از همان آغاز دور نخست ریاست جمهوری وی و با انتصاب محمدباقر قالیباف به عنوان شهردار تهران بروز پیدا کرده بود اما در ماه های اخیر و پس از انتخابات دوره دهم ریاست جمهوری این تنش ها شدت بیشتری پیدا کرده است.

در طول این دوره، شرکت متروی تهران که محسن هاشمی رفسنجانی فرزند رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام مدیریت آن را بر عهده دارد یکی از اصلی ترین چالش های میان دولت و شهرداری بوده است.

این چالش ها زمانی به اوج خود رسید که محمود احمدی نژاد در یک برنامه زنده تلویزیونی اعلام کرد که تصمیم گرفته است شرکت متروی تهران را به کنترل دولت درآورد و مدیریت آن در اختیار بگیرد.

وی گفته بود: «من تصمیم گرفته ام مدیریت مترو را به دولت برگردانم... دولت خود مدیریت مترو را بر عهده می گیرد، بودجه اش را می گذارد و می سازد و قیمت آن نیز تا ده، پانزده سال بالا نخواهد بود و به سرعت هم آن را تمام خواهد کرد. من حتما این تصمیم را گرفته ام و حتما مدیر تعیین می کنم.»

این تصمیم رییس دولت با مخالفت های شدیدی مواجه شده است. علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی، در واکنش به این موضع محمود احمدی نژاد، ضمن مخالفت با واگذاری متروی تهران به دولت، از محمدباقر قالیباف، شهردار تهران، حمایت کرد و از دولت خواست «به جای دنبال کردن مسائل دیگر» به حل مشکلات بپردازد.

در همین حال شورای شهر تهران نیز با واگذاری مترو به دولت مخالفت کرد.

پیش از آن نیز محمدباقر قالیباف، شهردار تهران در نامه صریحی به محمود احمدی‌نژاد، ضمن یادآوری عواقب اخلال در پرداخت بودجه مترو، خواستار تأمین بودجه ارزی و ریالی جهت خریداری واگن مترو از سوی دولت شده بود.
XS
SM
MD
LG