در پی موافقت سران گروه افراطی حماس با طرح تازۀ میانجیهای بینالمللی برای تمدید آتشبس در غزه، نخستوزیر اسرائیل از آمادگی برای صدور مجوز خروج رهبران این گروه از غزه، به شرط پذیرش خلع سلاح خبر داد.
بنیامین نتانیاهو این موضوع را روز یکشنبه دهم فروردینماه اعلام کرد. صبح همین روز، یک حملۀ هوایی دیگر اسرائیل به یک خانه و یک چادر در خان یونس، منجر به کشتهشدن دستکم هشت فلسطینی شد. به گفتۀ آژانس دفاع مدنی غزه، پنج تن از قربانیان کودک بودهاند.
اسرائیل از ۲۸ اسفندماه حملات سنگین به نوار غزه را از سر گرفت و سپس با شروع یک عملیات زمینی جدید در این باریکه، عملاً به آتشبسی که حدود دو ماه پابرجا مانده بود، پایان داد.
بنیامین نتانیاهو با تأکید بر آنچه که «موثر بودن» عملیات نظامی جدید میخواند، انتقادات از دولتش به دلیل سرباز زدن از مذاکرات تازه برای ادامۀ آتشبس با هدف آزادی سایر گروگانها ی باقیمانده در دست حماس، که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود، را رد کرد.
نخستوزیر اسرائیل در جلسۀ کابینه گفت: «ما همزمان با عملیات نظامی در حال مذاکره بوده و شاهد بروز شکافهایی در موضع حماس هستیم».
بنیامین نتانیاهو ادعا کرد که «حماس در مرحلۀ آخر سلاحهایش را زمین خواهد گذاشت و در آنصورت، رهبرانش مجاز به خروج از غزه خواهند بود».
نخستوزیر اسرائیل با تأکید مجدد بر «موثر بودن فشار نظامی» مدعی شد که «ترکیب اقدام نظامی و فشار دیپلماتیک، تنها عاملی بوده که تاکنون توانسته به آزادی گروگانها منجر شود».
سران گروه افراطی حماس با اشاره به آمادگی برای واگذاری ادارۀ غزه، تأکید کردهاند که «خلع سلاح» را «خط قرمز» خود میدانند و حاضر به پذیرش آن نیستند.
این در حالیاست که قطر، مصر و ایالات متحده در تلاشهایی فشرده، بهدنبال برقراری یک آتشبس تازه و آزادی گروگانهای اسرائیلی باقیمانده در غزه هستند.
روز شنبه نهم فروردینماه یکی از رهبران ارشد حماس تأیید کرد که این گروه طرح پیشنهادی جدید میانجیها را پذیرفته و از اسرائیل هم خواست که با آن موافقت کند.
از سوی دیگر دفتر نخستوزیر اسرائیل هم، ضمن تأیید دریافت این طرح پیشنهادی جدید، از ارائۀ طرح مورد نظر خود خبر داد. جزئیات کامل طرح جدید و همینطور تغییرات مورد نظر اسرائیل اعلام نشده است.
در همین حال بنیامین نتانیاهو میگوید اسرائیل در حال کار در راستای طرح پیشنهادی دونالد ترامپ برای انتقال آوارگان غزه به کشورهای دیگر است.
به گفتۀ نخست وزیر اسرائیل، پس از پایان جنگ این کشور باید از امنیت کامل این باریکه اطمینان حاصل کرده و «مقدمات اجرای طرح ترامپ را مهیا کند».
طرح دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، که آن را برنامهای برای «مهاجرت داوطلبانه» خوانده بود، انتقال همۀ ۲ میلیون و چهارصد هزار فلسطینی ساکن نوار غزه به دیگر کشورهای عربی منطقه از جمله مصر و اردن را شامل میشود.
بر اساس این طرح، فلسطینیان غزه پس از «انتقال به کشورهای دیگر»، حق بازگشت به این منطقه را نخواهند داشت و مالکیت و توسعه نوار غزه، در اختیار ایالات متحده قرار میگیرد؛ مواردی که با مخالفت و اعتراضات گستردۀ بینالمللی مواجه شد، تا جاییکه رئیس جمهور آمریکا، با نرمتر کردن لحنش گفت، اجرای این طرح اجباری نیست و صرفاً یک توصیه است.