یک روز پس از مذاکرات مقامات ارشد آمریکا و روسیه در عربستان برای بررسی پایان دادن به جنگ در اوکراین، رئیس کمیسیون اروپا اعلام کرد که یک بستۀ جدید و بزرگ تحریمی این اتحادیه علیه مسکو در روزهای آینده تصویب خواهد شد.
ارائه بستۀ جدید تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه نشان دیگری از تنش مشهود میان قدرتهای اروپایی با آمریکا بر سر مذاکره با روسیه است. اوکراین و قدرتهای اروپایی مذاکرات انجامشده در ریاض را «دور زدن» کییف و امتیاز دادن پیشاپیش به روسیه دانستهاند.
رئیسجمهور اوکراین روز چهارشنبه، اول اسفند، گفت که آمریکا با مذاکره با روسیه «به (ولادیمیر) پوتین کمک میکند»، و افزود که او نمیتواند «کشور خود را بفروشد».
از سوی دیگر، یک روز پس از نشست ریاض، کرملین تأیید کرد که احتمال دیدار ولادیمیر پوتین با دونالد ترامپ در ۱۰ روز آینده وجود دارد. ساعاتی پیش از اظهارات سخنگوی کرملین، دونالد ترامپ نیز از احتمال دیدار با همتای روس خود در روزهای آتی خبر داده بود.
جزئیات بستۀ وسیع تحریمی علیه روسیه
رئیس کمیسیون اروپا روز چهارشنبه در پستی در شبکههای اجتماعی، در خصوص بستۀ تحریمی جدید علیه روسیه نوشت کشتیهای بیشتری از «ناوگان اشباح» ولادیمیر پوتین تحریم خواهند شد و ممنوعیتهای جدیدی علیه واردات آلومینیوم از روسیه تصویب میشود.
به نوشتۀ اورسولا فوندرلاین، قرار است ۷۳ کشتی روسی در فهرست سیاه اروپا قرار گیرد.
بستۀ تازۀ تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه که شانزدهمین بسته از آغاز جنگ روسیه در اوکراین است، همچنین قرار است ۱۳ بانک دیگر روسیه را از همکاری در سیستم پرداخت جهانی «سوئیفت» بیرون خارج کرده و هشت رسانه روسی دیگر را از پخش در اروپا منع کند.
خانم فوندرلاین تأکید کرد که اتحادیه اروپا خود را «متعهد به ادامۀ فشار بر کرملین» میداند.
قرار است این بسته تحریمی روز دوشنبه ششم اسفند در نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا به طور رسمی تصویب شود. این تاریخ مصادف با آغاز چهارمین سال حمله روسیه به اوکراین است.
تصمیمات اتحادیه اروپا باید با اجماع کشورهای عضو گرفته شود. مجارستان که رهبر آن، ویکتور اوربان، متحد دونالد ترامپ است، از دعوت نشدن به نشستهای اخیر سران اروپایی در مورد اوکراین ابراز ناخشنودی کرده است.
اما خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه به نقل از دیپلماتهای اروپایی نوشت وزیران خارجه دولتهای عضو اتحادیه در مذاکرات پیشین خود در خصوص تحریمهای تازه علیه روسیه به اتفاق نظر رسیدهاند.
اتحادیه اروپا نگران است توافق صلحی که واشینگتن برای دستیابی به آن با مسکو به مذاکره روی آورده، منافع اوکراین را درنظر نگیرد.
مقامات آمریکایی تأکید کردهاند که اتحادیه اروپا بهدلیل تحریمهایی که در سه سال گذشته علیه روسیه برقرار کرده، در مذاکرات بر سر جنگ روسیه در اوکراین سرانجام نقش خواهد داشت.
پسکوف: دیدار پوتین-ترامپ تا ۱۰ روز دیگر محتمل است
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا در آخرین ایستگاه از سفر خود به خاورمیانه، پس از دیدار از اسرائیل و شرکت در نشست با مقامات ارشد روسیه در ریاض، بامداد چهارشنبه در ورود به ابوظبی برای دیدار با رهبران امارات متحده عربی گفت تحریمهای آمریکا علیه مسکو فعلاً برقرار خواهد ماند.
آقای روبیو سهشنبه شب در گفتوگوی تلفنی با وزیران خارجه بریتانیا، آلمان، فرانسه و ایتالیا و همچنین با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، آنها را در جریان مذاکرات ریاض قرار داد.
همزمان، سخنگوی کرملین روز چهارشنبه گفت تهیۀ تدارکات دیدار رؤسای جمهور روسیه و آمریکا به زمان نیاز دارد، اما احتمال دارد آنها تا پیش از پایان ماه میلادی فوریه (تا پیش از ۱۰ اسفند) دیدار کنند.
دیمیتری پسکوف روز چهارشنبه در مسکو مذاکرات انجام شده در ریاض را «گامی بسیار مهم» در آستانه توافق برای پایان دادن به جنگ نامید.
دونالد ترامپ سهشنبه شب در فلوریدا احتمال داده بود که تا پایان فوریه با همتای روس خود دیدار کند.
آقای ترامپ در مورد انتقاد اوکراین از این که در مذاکرات ریاض مشارکت داده نشد، گفت کییف برای جلوگیری از حمله روسیه باید همان سه سال پیش با مسکو به توافق میرسید و «سه سال زمان داشت».
رئیسجمهور آمریکا ویرانی به بار آمده در بخشی از شهرهای اوکراین در جنگ جاری را با وضعیت غزه قابل مقایسه دانست و از اوکراین خواست انتخابات به تعویقافتادۀ خود را برگزار کند.
زلنسکی: اقدامات آمریکا «کمک به پوتین» است
ولودیمیر زلنسکی روز چهارشنبه در یک نشست خبری در کییف گفت اقدامات انجام شده از سوی آمریکا «کمک» به ولادیمیر پوتین است که در صدد رهایی از انزوای بینالمللی روسیه در سه سال اخیر است.
آقای زلنسکی پس از دیدار روز سهشنبه با رئیسجمهور ترکیه در آنکارا و در پی تعویق سفر روز چهارشنبه خود به ریاض، به کییف بازگشته است.
او افزود که در مقام رهبر اوکراین نمیتواند کشور خود را «بفروشد». او در این هفته در مونیخ نیز گفت نخواهد گذاشت که نامش به عنوان «خیانتکاری» که بخشی از خاک کشورش را فروخته، در تاریخ ثبت شود.
ولودیمیر زلنسکی همچنین در اظهارات روز چهارشنبه خود در کییف در پاسخ به اظهارات دونالد ترامپ که در فلوریدا گفته بود زلنسکی تنها از حمایت چهار درصد از مردم اوکراین برخوردار است، اظهار داشت رئیسجمهور آمریکا در «حباب اطلاعات نادرست روسیه» گرفتار شده است.
آقای زلنسکی گفت خوشحال میشد اگر تیم آقای ترامپ «حقایق» بیشتری در مورد اوکراین دریافت میکرد.
اظهارات رئیسجمهور اوکراین در شرایطی بیان شد که ژنرال بازنشسته کیت کلاگ، نماینده ویژه آمریکا در امور اوکراین و روسیه، روز چهارشنبه وارد کییف شد.
آقای کلاگ که در پایان رشته ملاقاتهایی با رهبران اروپایی در مونیخ و بروکسل به کییف رفته، گفت آمریکا نیاز اوکراین به دریافت تضمینهای امنیتی را «درک» میکند.
مؤسسه بینالمللی جامعهشناسی کییف روز چهارشنبه نتایج یک نظرسنجی را منتشر کرد که مدعی است آقای زلنسکی مورد حمایت ۵۷ درصد از مردم اوکراین قرار دارد.