رئیسجمهور ایالات متحده اعلام کرد که احتمالاً طی ماه جاری با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود، دیدار میکند و همچنین نگرانی اوکراین درباره عدم حضور نمایندگان این کشور در مذاکرات بین آمریکا و روسیه در ریاض را «بلاموضوع» دانست.
دونالد ترامپ روز سهشنبه ۱۸ فوریه (۳۰ بهمن) در پایان نشست خبری خود که در فلوریدا انجام شد در پاسخ به این سئوال که آیا هنوز انتظار میرود تا پایان این ماه با آقای پوتین دیدار کند، گفت: «احتمالاً».
ساعاتی قبل از آن مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده که برای مذاکره با همتای روس خود درباره جنگ اوکراین به ریاض سفر کرده بود در نشستی خبری گفت که طرفین هنوز تاریخی برای دیدار ترامپ و پوتین تعیین نکردهاند.
مذاکرات ریاض نخستین مذاکرات مستقیم مقامهای ایالات متحده و روسیه پس از تهاجم روسیه به اوکراین به شمار میآید.
دونالد ترامپ اما مسئله کنار گذاشته شدن اوکراین از این مذاکرات را رد کرد و گفت که کییف برای اجتناب از تهاجم مسکو باید سه سال پیش با روسیه به توافق میرسید.
رئیسجمهور ایالات متحده اظهار داشت: «امروز شنیدم که گفتهاند ما دعوت نشدیم. خب، شما سه سال زمان داشتید. باید تمامش میکردید... اصلا نباید شروعش میکردید. میتوانستید توافق کنید.»
قبل از آن ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، از برگزاری مذاکرات میان آمریکا و روسیه بدون حضور اوکراین انتقاد کرده بود. او گفته بود که مذاکرات بین نمایندگان روسیه و آمریکا «بدون حضور اوکراین» برگزار میشود.
آقای زلنسکی همچنین در واکنش به این مذاکرات سفر خود به عربستان سعودی را که برای روز چهارشنبه اول اسفند برنامهریزی شده بود برای حدود سه هفته به تعویق انداخت.
وی اظهار داشت: «ما نمیخواهیم که کسی بدون ما برای ما تصمیمی بگیرد... بدون اوکراین هیچ تصمیمی نمیتوان برای پایان دادن به جنگ در اوکراین گرفت.»
با این حال دونالد ترامپ در اظهارات روز سهشنبه خود تاکید کرد که تصور میکند او قدرت پایان دادن به این جنگ را دارد.
رئیسجمهور آمریکا همچنین گفت که اوکراین باید انتخابات برگزار کند. به گفته او، «این دیگر موضوعی نیست که روسیه بگوید، بلکه حرف من است و خیلی از کشورهای دیگر هم میگویند».
دولت ترامپ پیش از این تاکید کرده بود اوکراین باید تا پایان امسال انتخابات ریاستجمهوری و پارلمانی را که به دلیل جنگ با روسیه به تعویق افتاده است، برگزار کند.
از آغاز تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، واشینگتن مهمترین متحد اوکراین بوده است و پس از آغاز ریاستجمهوری دونالد ترامپ نیز کییف در تلاش برای نزدیک شدن به دولت او از جمله با پیشنهاد مشارکت آمریکا در توسعه ذخایر معدنی اوکراین بوده است.
ترامپ منتقد کمکهای مالی و نظامی هنگفت دولت جو بایدن به کییف بوده و میگوید که آمریکا هزینههایی را که در این کشور کرده است، پس خواهد گرفت.