فرانسه میزبان دومین اجلاس درباره جنگ اوکراین و امنیت اروپا خواهد بود و برای حضور در این رخداد از کانادا و دیگر کشورهایی که در اجلاس اضطراری اخیر در پاریس غایب بودهاند دعوت کرده است.
به گفته منابع دیپلماتیک، اجلاس جدید روز چهارشنبه اول اسفند برگزار میشود و شامل کشورهای کانادا، نروژ، استونی، لتونی، لیتوانی، جمهوری چک، یونان، فنلاند، رومانی، سوئد و بلژیک خواهد بود.
رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی پس از انتشار گزارشهای اولیه خبرگزاری رویترز درباره این اجلاس با حضور کشورهای نام برده شده، صحت آن را تایید کرده است.
رهبران اروپایی در جریان نخستین اجلاس که روز ۲۹ بهمن برگزار شد تمایل خود را برای ارائه تضمینهای امنیتی به اوکراین ابراز کردند اما همزمان هشدار دادند که سطح چنین تضمینهایی منوط به مشارکت واشینگتن است.
پس از آن نیز بسیاری از رهبران اروپایی بر حمایت خود از کییف تاکید کردند و از جمله مارک روته، دبیرکل ناتو، روز دوشنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «آماده و مشتاق. این برداشت من از نشست امروز در پاریس است. اروپا آماده و مشتاق است که قدمی بردارد و رهبری ارائه تضمینهای امنیتی برای اوکراین را بر عهده بگیرد. آماده و مشتاق است که سرمایهگذاریهای بسیار بیشتری بر روی امنیت ما بکند. اگرچه هنوز درباره جزییات آن تصمیمی گرفته نشده، اما این تعهد کاملا روشن است.»
امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه که میزبان این مراسم بود، گفت که «ما به دنبال صلحی نیرومند و پایدار در اوکراین هستیم».
وی افزود: «برای رسیدن به این هدف، روسیه باید به تجاوزات خود پایان دهد و این امر باید با تضمینهای امنیتی محکم و معتبر برای اوکراینیها همراه باشد.»
بر اساس پیشنویس سندی که به رویت رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی رسیده است، اتحادیه اروپا همزمان آماده است که «در آینده نزدیک» کمکهای بیشتری به میزان ۵ میلیارد یورو برای اوکراین را تصویب کند.
در این سند آمده است که اتحادیه اروپا از آغاز تهاجم گسترده روسیه در فوریه ۲۰۲۲ تاکنون ۱۳۴.۵ میلیارد یورو (۱۴۱ میلیارد دلار) به اوکراین کمک کرده است که شامل ۴۸.۵ میلیارد یورو (۵۱ میلیارد دلار) کمک نظامی میشود.
متن پیشنویس تاکید میکند که اتحادیه اروپا تا زمانی که لازم باشد، از اوکراین حمایت نظامی خواهد کرد.
آقای مکرون جزییات این اجلاس را به اطلاع ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، رساند. آقای زلنسکی نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که «گفتوگویی طولانی» با رئیسجمهور فرانسه داشته و آقای مکرون در جریان این گفتوگو اطلاعاتی را درباره مذاکرات خود با رهبران اروپایی و دیگر کشورها با او به اشتراک گذاشته است.
زلنسکی نوشت: «ما نظرگاه مشترکی داریم، اینکه تضمین های امنیتی باید محکم و قابل اعتماد باشند.»
وی افزود: «هر تصمیم دیگری بدون چنین تضمینهایی – از جمله یک آتشبس شکننده – صرفا حیله دیگری از جانب روسیه و مقدمهای برای جنگ جدید روسیه علیه اوکراین یا سایر کشورهای اروپایی خواهد بود.»
اجلاس جدید تنها یک روز پس مذاکرات وزرای خارجه ایالات متحده و روسیه در ریاض که بدون حضور نمایندگان کشورهای اروپایی یا اوکراین انجام گرفت، برگزار خواهد شد.
اعلام مذاکرات ریاض به تشنج در روابط میان ایالات متحده و اروپا انجامید چرا که این نگرانی وجود دارد که واشینگتن با مسکو به توافقی دست یابد که در تضاد با منافع امنیتی اتحادیه اروپا و اوکراین باشد.
مذاکرات ریاض به نظر میرسد زمینهساز گفتوگوهای آینده میان مسکو و واشنگتن بوده است، به طوری که هر دو طرف توافق کردند که با هدف برای حمایت از مذاکرات صلح اوکراین، روابط و همکاریهای گستردهتر دوجانبه سفارتهای خود در واشنگتن و مسکو را فعالتر کنند.
مایکل والتز، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، پس از مذاکرات ریاض در سخنانی که به نوعی تکرار خواسته کاخ سفید برای افزایش سهم اروپاییها از هزینههای دفاعی در اروپاست گفت که خود اروپاییها باید هر گونه توافق صلحی را برای فردای جنگ تضمین کنند.
منتقدان میگویند که تیم ترامپ با رد عضویت اوکراین در ناتو و «توهم» خواندن خواست کییف برای بازپسگیری تمامی مناطق اشغال شدهاش توسط روسیه، پیشاپیش امتیازات بزرگی به کرملین داده است.