لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۰۷

رئیس سی‌آی‌ای «با رهبر کره شمالی دیدار کرده‌است»


کیم جونگ‌اون، رهبر کره شمالی
کیم جونگ‌اون، رهبر کره شمالی

بنا بر گزارش‌ها مایک پومپئو، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا و گزینه دونالد ترامپ برای وزارت خارجه، برای برنامه‌ریزی مذاکرات رهبران کره شمالی و ایالات متحده، با کیم جونگ‌اون دیدار کرده‌است. دیداری در این سطح از مقام‌های ارشد دو کشور، چنان‌چه این خبر رسما تائید شود، در دو دهه گذشته بی‌سابقه به‌شمار می‌رود.

روزنامه واشینگتن‌پست نخستین رسانه‌ای بود که روز ۲۸ فرودین خبر از «دیدار» پومپئو و کیم جونگ‌اون داد. به گفته واشینگتن‌پست این دو در جریان تعطیلات عید پاک، به ‌طور محرمانه در پیونگ‌یانگ، دیدار کرده‌اند.

خبرگزاری رویترز، اسوشیتدپرس و نیویورک‌تایمز نیز با نقل قول از مقام‌های دولتی که نامشان فاش نشده، گزارش‌های مشابهی را منتشر کردند.

انجام «دیدار رسمی» میان یک مقام ارشد در سطح رئیس سی‌آی‌ای و گزینه رئیس‌جمهوری برای وزارت خارجه آمریکا، و مقامی در سطح رهبر کره شمالی -در صورت تائید- از سال ۲۰۰۰ به این‌سو، بی‌سابقه‌است. در سال ۲۰۰۰ مادلین آلبرایت، وزیر خارجه وقت، با کیم جونگ‌ایل، پدر رهبر فعلی کره شمالی دیدار کرده بود.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، خود روز ۲۸ فروردین به خبرنگاران گفته بود «مذاکرات مستقیمی با کره شمالی در سطوح بسیار بالا داشته‌ایم. من واقعا معتقدم که اراده خوبی وجود دارد و اتفاقات بسیار خوبی در حال وقوع است».

یک هفته پیش نیز ترامپ در نشست هیئت دولت آمریکا، خبر از تماس‌ها میان دو کشور داده بود: «همان‌طور که احتمالا در مورد کره شمالی باخبر شده‌اید، ما با کره شمالی در تماس بودیم، دیداری با آن‌ها اواخر ماه مه و اوایل ژوئن خواهیم داشت».

مقام‌های دولت ایالات متحده ۲۰ فروردین ماه به رسانه‌های خبری گفته‌ بودند در جریان تماس‌ها و گفت‌وگوهای محرمانه میان مقام‌های کره شمالی و آمریکا، پیونگ‌یانگ در مورد مذاکره بر سر خلع سلاح اتمی «اعلام آمادگی کرده‌است».

پس از علنی‌شدن دعوت کیم جونگ‌اون از دونالد ترامپ برای دیدار، و پذیرش این دعوت از سوی آقای ترامپ، گفته شد دو طرف در اواخر بهار یا اوایل تابستان دیدار و گفت‌وگو خواهند کرد.

رخدادهای اخیر تحولی مهم در بحران شبه‌جزیره کره به‌شمار می‌رود.

طی ماه‌های اخیر تنش‌های شدیدی در در شبه‌جزیره کره شکل گرفته بود؛ کره شمالی دست به چندین آزمایش موشکی زد که نشان می‌داد در تولید موشک‌های بالیستیک و قاره‌پیما، پیشرفت قابل توجهی کرده‌است. علاوه بر آن آزمایش‌های هسته‌ای نیز انجام داد و گفته شده اقدامات عمده‌ای نیز برای کوچک‌کردن کلاهک هسته‌ای و برنشاندن بر موشک‌های بالیستیک، انجام داده‌است. از سوی دیگر تحریم‌های سازمان ملل بیش از گذشته شدت گرفت و آمریکا و متحدانش نیز بر شدت تحریم‌های یک‌جانبه و چندجانبه خود بر پیونگ‌یانگ افزودند. در عین حال بین رهبران ایالات متحده و کره شمالی نیز هشدارها و تهدیدهای لفظی، پیرامون حمله اتمی یا حملات گسترده علیه دیگری، رد و بدل شده بود.

برپایه گزارش‌های واشینگتن‌پست، اسوشیتدپرس، رویترز|ت.ت|
XS
SM
MD
LG