لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۵۸

آمریکا از پیمان تسلیحات هسته‌ای با روسیه خارج می شود


 مایک پومپئو می‌گوید، روسیه تاکنون از هرگونه اقدام قابل راستی آزمایی برای بازگشت به این پیمان موشکی خودداری کرده است.
مایک پومپئو می‌گوید، روسیه تاکنون از هرگونه اقدام قابل راستی آزمایی برای بازگشت به این پیمان موشکی خودداری کرده است.

مایک پومپئو ، وزیر امور خارجه ایالات متحده روز جمعه گفته است، ایالات متحده فردا تعهداتش را در چارچوب پیمان نیروهای هسته‌ای میان‌برد (آی‌ان‌اف) تعلیق می‌کند و در صورتی که روسیه به نقض این پیمان پایان ندهد در شش ماه آینده به طور رسمی از این پیمان خارج خواهد شد.

به گزارش رویترز، آقای پومپئو تصریح کرد: روسیه تاکنون از هرگونه اقدام قابل راستی آزمایی برای بازگشت به این پیمان خودداری کرده است.

وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرده است: ایالات متحده آمریکا به طور رسمی به روسیه و دیگر اعضای پیمان نیروهای هسته‌ای میان‌برد (آی‌ان‌اف) اعلام خواهد کرد که در شش ماه آینده از این پیمان خارج خواهد شد.

مایک پومپئو ادامه داد: اگر روسیه در برهه زمانی شش ماهه به طور کامل و قابل راستی آزمایی موشک‌های ناقض پیمان ای ان اف و تجهیزات آنها را از بین نبرد، این پیمان به طور کامل لغو خواهد شد.

روز دوم فوریه مهلت ۶۰ روزه آمریکا به روسیه برای جلب رضایت ایالات متحده جهت حفظ پیمان موشکی دوجانبه به پایان می رسد.

واشینگتن ماه گذشته اعلام کرد که از پیمان نیروهای هسته‌ای میان‌برد (آی‌ان‌اف) خارج می‌شود زیرا روسیه با استقرار سامانه‌های موشکی مختلف توافق سال ۱۹۸۷ را نقض کرده است.

کرملین ضمن رد اتهام نقض این پیمان، با انتقاد از این تصمیم آمریکا نسبت به شروع یک مسابقه تسلیحاتی جدید هشدار داده است.

پیش از این جان بولتون، مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهوری آمریکا، در گفت‌وگو با مقامات روس از ایران و چین به عنوان یکی از دلایل تصمیم ایالات متحده به خروج از پیمان اتمی‌اش با روسیه یاد کرده بود.

به گفته بولتون، ایران و چین و کره شمالی در پی موشک‌های بالیستیک میان‌برد هستند اما دست آمریکا به دلیل معاهده‌اش با مسکو در این زمینه بسته است.

پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد در سال ۱۹۸۷، بین رونالد ریگان، رئیس‌جمهوری وقت ایالات متحده آمریکا و میخائیل گورباچف، رهبر شوروی سابق، امضا و از ژوئن سال ۱۹۸۸ نیز اجرایی شد.

هدف از این پیمان از میان بردن موشک‌های هسته‌ای و متعارف کروز و سکوهای پرتاب آنها با برد ۵۰۰ تا هزار، و هزار تا ۵۵۰۰ کیلومتر بود. این پیمان مربوط به موشک‌های زمینی می‌شود.

در آن زمان مسکو با استقرار موشک‌های اس‌اس-۲۰، پایتخت‌های اروپای غربی را در تیررس خود قرار داد و پیمان یاد شده توانست نقطه پایانی بر ادامه یافتن آن تنش‌ها بگذارد.

اکنون دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، با وارد کردن این اتهام که روسیه مفاد این پیمان را نقض کرده است خبر داد که آمریکا از این پیمان خارج می‌شود.

ایالات متحده و ناتو می‌گویند که استقرار سامانه موشکی ۹ام۷۲۹ روسیه که همچنین با نام اس‌اس‌سی-۸ شناخته می‌شود، این پیمان را نقض می‌کند، زیرا پیمان یادشده موشک‌های زمین‌به‌هوای با برد ۵۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر را ممنوع کرده است.

روسیه این اتهامات را رد می‌کند و کمتر از یک هفته پس از آن‌که دونالد ترامپ اعلام کرد از «پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد» با مسکو خارج می‌شود، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه هشدار داد که اگر ایالات متحده دست به انتقال و استقرار موشک‌های میان‌برد در اروپا بزند، مسکو کشورهای میزبان این جنگ‌افزارها را در تیررس خود قرار می‌دهد.

فدریکا موگرینی، مسئول امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز سه‌شنبه ۲۹ آبان گفت که در مورد سرنوشت پیمان مهار موشک‌های هسته‌ای ایالات متحده و روسیه «به‌شدت نگران است» و هشدار داد که امنیت اروپا می‌تواند در خطر قرار گیرد.

او ضمن ابراز نگرانی گفت: «نمی‌خواهیم که خاک اروپا میدان نبرد قدرت‌های دیگر شود، همان‌طور که مدت‌های مدیدی در گذشته این‌طور بوده است».

از سوی دیگر، ینس استولتنبرگ، دبیرکل سازمان ناتو، ضمن دفاع از موضع آمریکا در زمینه خروج از این پیمان، احتمال مسلح شدن بیشتر اروپا به جنگ‌افزار اتمی در برابر روسیه را رد کرده است.

XS
SM
MD
LG