لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۴۵

سازمان انرژی اتمی: خارج کردن قلب راکتور اراک هنوز تکمیل نشده است


تاسیسات آب سنگین اراک
تاسیسات آب سنگین اراک

به دنبال گزارش خبرگزاری فارس در خصوص «خارج» کردن قلب راکتور آب سنگین اراک و پرکردن محل آن با بتن، سازمان انرژی اتمی گفته است، برخی کارهای مقدماتی در خصوص اراک انجام شده اما هیچ اقدامی در رابطه با خارج کردن قلب راکتور تکمیل نشده است.

به گزارش ایسنا، در بیانیه روز دوشنبه ۲۱ دیماه سازمان انرژی اتمی ایران آمده است: «بنا بر اطلاعیه سازمان انرژی اتمی «سازمان مطابق برنامه و مفاد نامه مقام معظم رهبری، اقدامات توافق شده را باید تا روز اجرای برجام به اتمام برساند. در این رابطه برخی کارهای مقدماتی آغاز شده ولی هیچ اقدامی در این خصوص (خارج کردن قلب راکتور اراک) تکمیل نشده است.»

پیشتر در روز دوشنبه خبرگزاری فارس به نقل از «یک منبع مطلع» خبر داده بود که قلب (کالاندریا) راکتور آب سنگین اراک «خارج» و محل آن با بتن «پر» شده است.

براساس این گزارش، ‌ قرار است این هفته آژانس بین‌المللی انرژی اتمی «گزارش تائید نهایی» درباره اجرای تعهدات پیش بینی شده برای ایران در توافق اتمی وین را منتشر کند.

به گفته این «منبع مطلع» پس از آن محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با صدور بیانیه‌ای مشترک، اجرایی شدن توافق اتمی وین را اعلام خواهند کرد.

تأسیسات آب سنگین اراک، یکی از موضوع اختلافی ایران و کشور‌های غربی بود، اما ایران بر اساس توافق اتمی وین پذیرفت که قلب راکتور اراک را بازطراحی کند به گونه‌ای که از آن نتوان برای تولید پلوتونیوم که در مصارف نظامی و ساخت بمب اتمی کاربرد دارد، استفاده کرد.

طبق این توافق، ایران با کمک آمریکا و چین در خطوط تولید سوخت خود در اراک تغییراتی فنی ایجاد خواهد کرد تا متناسب با رآکتور جدید شود.

کشورهای گروه ۵+۱ و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با امضای سندی پذیرفته‌اند که در مدرن‌سازی این رآکتور مشارکت کنند و در این سند برای هر یک از این کشور‌ها، تعهداتی تعیین شده است.

براساس این سند چین در طراحی و ساخت رآکتور مدرن شده و فرانسه در مواردی چون دریافت و مدیریت سوخت مصرفی مشارکت می‌کند.بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران روز شنبه ۳۰ آبان،، با اشاره به بازطراحی و بازسازی رآکتور اراک ظرف پنج سال آینده گفته بود که «سوخت اولیه» این رآکتور ابتدا از خارج وارد و سپس در ایران تولید خواهد شد.

بر پایه توافق اتمی وین همچنین باید ایران باید ذخیره اورانیوم غنی شده خود را به حدود ۳۰۰ کیلوگرم کاهش دهد و سانتریفیوژهای خود را به ۵۰۶۰ دستگاه کاهش دهد.
تهران در روزهای ابتدایی دی ماه بیش از ۱۱ تن اورانیوم غنی شده خود را به روسیه فرستاده و در ازای آن بیش از ۲۰۰ تن کیک زرد تحویل گرفت.

در همین حال مقامات جمهوری اسلامی در ماه‌های گذشته خبر داده‌اند که جمع‌آوری سانتریفیوژ‌ها در تأسیسات اتمی ایران آغاز شده‌است.

مقامات جمهوری اسلامی با اشاره به اجرای تعهدات ایران ابراز امیدواری کرده‌اند که توافق اتمی وین در اواخر دی ماه اجرایی شود.

در همین حال حمید بعیدی‌نژاد، مدیرکل سیاسی وزارت خارجه ایران روز یکشنبه ۲۰ دی، از «تفاهم» با کشورهای گروه ۵+۱ برای «حل برخی از مباحث باقیمانده پیرامون لغو تحریم‌ها» خبر داده و اعلام کرده بود که «شمارش معکوس» برای فرا رسیدن روز اجرای توافق اتمی وین آغاز شده است.

جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز روز ۱۷ دی گفته بود که اگر کار‌ها خوب پیش برود چند روز بیشتر با اجرای برجام فاصله نداریم.

فدریکا موگرینی، مسوول امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز روز دوشنبه گفت که چارچوب زمانی دقیقی برای رفع تحریم‌های ایران تعیین نشده است ولی این موضوع می‌تواند به زودی اتفاق بیفتد.

XS
SM
MD
LG