لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۳۷

آلمان: زمان لغو تحريم ها در دست ايران است


 فرانک اشتاين ماير، وزير خارجه آلمان، و محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران
فرانک اشتاين ماير، وزير خارجه آلمان، و محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران

آلمان روز جمعه ۲۱ فروردين (۱۰ آوريل) گفت درخواست ايران برای لغو فوری تحريم های اقتصادی پس از دستيابی به توافق هسته ای نهايی را درک می کند اما ايران ابتدا بايد الزمات اين توافق را اجرا کند.

آيت الله علی خامنه ای، رهبر ايران روز پنج شنبه گفت با چارچوب توافق هسته ای بين ايران و شش قدرت بزرگ جهانی نه مخالف و نه موافق است و افزود، کلیه تحريم های اقتصادی پس از دستيابی به توافق نهايی هسته ای در ۳۰ ژوئن بايد برداشته شوند.

به گزارش خبرگزاری رويترز، سوزان چبلی، سخنگوی وزارت خارجه آلمان گفت: «ما مسلما تمايل ايران برای لغو فوری تحريم های اقتصادی را درک می کنيم، اما تا اکنون در باره يک جدول زمانی شامل روز و يا ماه گفت وگو نکرده ايم.»

او همچنین اظهار داشته است، تحريم های اقتصادی در صورتی لغو می شوند که ايران شرايط توافق نهايی، که البته هنوز نوشته نشده است، را رعايت کند و همچنين آژانس بين المللی انرژی اتمی پايبندی ايران به اجرای آنها را تاييد کند.

خانم چبلی افزود: «بطور کلی، اينکه تحريم ها چه روزی لغو شوند به ايران بستگی دارد.»

در همين حال کريستيان ويرتز، سخنگوی دولت آلمان نيز گفت چارچوب، توافق موقتی است که بايد به يک توافق جامع نهايی تبديل شود. تضمين پايبندی ايران به اجرای شرايط توافق نهايی از راه های قابل تشخيص و اثبات شدنی، اهميت زيادی دارد.

به گزارش رویترز، بسياری از اعضای دولت آنگلا مرکل، صدراعظم دمکرات مسيحی آلمان گفته اند دستيابی به توافق نهايی برای آلمان و ايران امتيازت بسياری خواهد داشت. شرکت های آلمانی اميدوارند پس از توافق هسته ای مقدماتی بين قدرت های بزرگ جهانی و ايران، از تجارت با اين کشور ميليارد ها يورو سود ببرند. سازمان نظام مهندسی آلمان از دولت خواسته است در سياست های بازرگانی با ايران تجديد نظر کند.

خبرگزاری رويترز در ادامه می نويسد به رغم موفقيت در دستيابی به توافق مقدماتی لوزان در هفته گذشته، تشديد نظارت بين المللی بر فعاليت های هسته ای ايران، ممکن است به يکی از موانع مهم برای دستيابی به توافق نهايی بين ايران و شش قدرت جهانی بدل شود.

بر اساس اين توافق ايران و قدرت های بزرگ موافقت کردند که بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی به فعاليت های هسته ای ايران دسترسی منظم و کامل داشته باشند. بازرسان آژانس در حال حاضر بر سايت های اصلی ايران نظارت دارند.

با اين حال جزييات کار بازرسان در توافق نهايی روشن خواهد شد. توافق در مورد نحوه بازرسی ها که برای رهبران ايران موضوعی حساس است، برای مذاکره کنندگان نيز موضوع پيچيده و چالش مهمی محسوب می شود.

از نظر آمريکا و ساير کشورهای غربی تضمين بازرسی کامل در توافق نهايی ۳۰ ژوئن اهميت زيادی دارد. اين ضمانت برای متقاعد کردن نمايندگان مخالف در کنگره آمريکا و نيز اسراييل به پذيرش توافق هسته ای عامل موثری است.

به گزارش رویترز، ايران می گويد برنامه های هسته ای اين کشور اهداف صلح آميز دارد اما هرگز از بازرسی های دقيق بازرسان بين المللی استقبال نکرده و در گذشته بخشی از فعاليت های هسته ای خود را مخفی کرده است.

XS
SM
MD
LG