لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۵۷

هر عضو اوپک به چه قیمتی از نفت نیازمند است؟


اظهارات وزرای نفت کشورهای عضو اوپک در نشست مقدماتی این سازمان در روز جمعه نشان می‌دهد که اعضا در مورد نیاز به کاهش تولید به اجماع نرسیدند. در کنفرانس مطبوعاتی که بعد از اجلاس وزرا در روز جمعه ۱۳ آذر نیز برگزار شد، اعلام شد که تغییری در سقف تولید نفت اوپک انجام نخواهد شد چرا که وضعیت بازگشت ایران به بازارهای جهانی نفت مشخص نیست.

بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران می‌گوید که کشور تولید خود را روزانه ۱ میلیون بشکه افزایش خواهد داد. «اگر مابقی اعضا سهم خود را در تولید نفت کاهش دهند نیز ایران حتی حاضر نیست ۵۰۰ هزار بشکه به تولید خود اضافه کند و از ۵۰۰ هزار تولید دیگر خود چشم پوشی کند». وی کشورهای عضو را دعوت کرد که تولید نفت بیش از سهم خود را متوقف کنند، موضوعی که بطور مستقیم عربستان سعودی را خطاب قرار می‌دهد.

در این میان علی النعیمی وزیر نفت عربستان گفت که این کشور متعهد به تولید ۱۲.۵ میلیون بشکه در روز است. وی گفت که افزایش تولید نفت ایران جای نگرانی ندارد، چرا که بازارهای بین المللی این افزایش تولید را «جذب» خواهد کرد.

عراق نیز اعلام کرده است که تولید نفت خود را به ۴.۵ میلیون بشکه در روز خواهد رساند که ۳۰۰ هزار بشکه بیشتر از تولید کنونی است.

هم اکنون اعضای اوپک بیش از ۳۱.۵ میلیون بشکه در روز تولید نفت دارند، در حالی که سقف تولید ۳۰ میلیون بشکه در روز تعیین شده است.

بلومبرگ روز جمعه در گزارشی می‌نویسد که قیمت کنونی نفت اکثر اعضای اوپک را در مورد تامین بودجه مورد نیازشان با مشکل مواجه خواهد کرد.

آخرین اظهار نظرهای اعضای اوپک و تحلیل گران، همچنین قیمت مورد نیاز هر عضو توسط صندوق بین المللی پول بدین صورت گزارش شده است:

الجزایر

قیمت مورد نیاز برای هر بشکه نفت: ۹۶ دلار
سهم تولید اوپک: ۳.۴ درصد

تلاش الجزایر در برگزاری اجلاس اضطراری در ماه آگوست بی‌نتیجه ماند و درخواست این کشور از تولیدکنندگان غیر اوپک برای کاهش تولید نیز بی‌پاسخ ماند. این کشور از برنامه ونزوئلا برای برگزاری نشست سرن اوپک و غیر اوپک برای افزایش قیمت‌ها حمایت کرده است.

آنگولا

قیمت مورد نیاز: ۹۰ دلار ؛‌آمار بانک ING
سهم تولید اوپک: ۵.۶ درصد

صادرات نفت آنگولا به شدت به چین بستگی دارد. این کشور آفریقایی دومین تامین کننده بزرگ نفت چین در ماه اکتبر بود. هر گونه ضعف در اقتصاد چین ممکن است آینده صادرات نفت آنگولا را مبهم کند.

اکوادر

قیمت مورد نیاز: ۱۲۰ دلار ؛‌ آمار بانک ING
سهم تولید اوپک: ۱.۷ درصد

وزیر نفت جدید اکوادر کارلوس پارخا گفته است این کشور با پیشنهاد ونزوئلا برای یک کاهش پنج درصدی تولید موافق است و اوپک باید به هدف تولید جمعی پایبند باشد. وی نشست روز پنج شنبه را «سخت» توصیف کرد اما گفت در مورد نتایج نشست روز جمعه خوشبین است.

ایران
قیمت مورد نیاز: ۸۷ دلار
سهم تولید اوپک: ۸.۴ درصد

ایران در نظر دارد تولیدش را یک هفته پس از برداشته شدن تحریم‌ها پانصد هزاربشکه در روز و شش ماه پس از تحریم‌ها یک میلیون بشکه درروز افزایش دهد. این کشور از اوپک خواسته است برای این افزایش در چهارچوب سقف تولید سی میلیون بشکه درروز سازمان جا باز شود. بیژن زنگنه وزیر نفت روز پنج شنبه گفت وی آماده بحث بر سر سهمیه بندی نیست مگر اینکه تولید ایران بطور کامل به وضع سابق بازگردد و همچنین با هر گونه کاهش که تولید این کشور را به زیر چهار میلیون بشکه تولید پیش از تحریم‌ها برساند موافقت نخواهد کرد. او گفت نشست روز پنج شنبه علیرغم اختلافات «مفید» بود.

عراق
قیمت مورد نیاز: ۸۱ دلار
سهم تولید اوپک: ۱۳ درصد

تولید عراق در ماه ژوئن به رکورد ۴. ۴ میلیون بشکه در روز رسید و تولیدش در شش ماه گذشته بیش از چهار میلیون بشکه در روز بوده است. عراق و آمریکا امسال بیشترین سهم را در مازاد جهانی داشته‌اند. تحلیل گران می‌گویند این وضعیت بعید است در سال ۲۰۱۶ ادامه یابد. ماه گذشته، آژانس بین المللی انرژی گفت عراق درکشاکش با قیمت‌های زیر ۵۰ دلار است و درگیر یک «جنگ پرهزینه» با نظامیان داعش شده است.

کویت

قیمت مورد نیاز: ۶۷ دلار
سهم تولید اوپک: ۸.۷ درصد

طبق نظر شرکت «کپیتال اکونومیکس»، کویت اکنون به دلیل مازاد حساب جاری‌اش در قوی‌ترین وضعیت برای مقابله با طولانی شدن پایین ماندن قیمت نفت قرار دارد. علیرغم درخواست ونزوئلا و دیگر اعضای اوپک برای کاهش عرضه، کویت از نظر عربستان که این سازمان نباید به تنهایی برای تنظیم بازار اقدام کند حمایت کرده است.

لیبی
قیمت مورد نیاز: ۲۶۹ دلار
سهم تولید اوپک: ۱.۳ درصد
لیبی، که کمترین سهم را در اوپک دارد، قادر نبوده است تولیدش را به ۱. ۶ میلیون بشکه در روز پیش از «بهار عربی» در سال ۲۰۱۱ بازگرداند. تولید لیبی سال گذشته در میان افزایش در گیری‌های دولتهای رقیب بین ۲۵۰۰۰۰ و ۸۵۰۰۰۰ بشکه در روز در نوسان بوده است. شرکت «آر بی‌سی کپیتال مارکتس» می‌گوید لیبی یکی از «پنج عضو شکننده» اوپک است که در معرض خطر ناپایداری و توقف تولید در بازار کنونی نفت هستند.

نیجریه
قیمت مورد نیاز: ۱۲۰ دلار ؛ آمار بانک ING

سهم تولید اوپک: ۶. ۳ درصد

امانوئل ایبه کاچیکوو وزیر نفت نیجریه گفته است نفت ۴۰ دلاری قابل قبول نیست و اوپک باید نظام سهمیه بندی را اجرایی کند. وی روز ۲۱ نوامبر گفت ۶۰ دلاردر هر بشکه «قابل تحمل‌تر» است. او روز پنج شنبه گفت هنوز زود است نیجریه پیشنهاد کاهش تولید بدهد.

قطر
قیمت مورد نیاز: ۵۵.۵ دلار
سهم تولید اوپک: ۲ درصد
در میان کشورهای عضو، قطر از کمترین قیمت مورد نیاز برای تنظیم بودجه‌اش بهره می‌برد. قیمت مورد نیاز قطر هنوز ۱۰ دلار بیش از قیمت کنونی بازار است. وزیر انرژی قطر محمد الساده گفته است نشانه‌های بهبود بازار در سال آینده در پی کاهش رشد عرضه کشورهای غیر اوپک وجود دارد.

عربستان
قیمت مورد نیاز: ۱۰۶ دلار
سهم تولید اوپک: ۳۲ درصد

عربستان به عنوان بزرگ‌ترین تولید کننده عضو اوپک تولیدش را در نه ماه از یازده ماه گذشته در جهت استراتژی‌اش برای حفظ سهم بازار افزایش داده است. این کشور در ماه جولای به رکورد ۱۰.۶ میلیون بشکه در روز رسید. با این وجود، عربستان هنوز در برابر کاهش قیمت‌ها ایمن نیست. علیرغم ذخیره ارزی ۶۴۷ میلیارد دلاری عربستان، موسسه اعتبارسنجی «استاندارد‌اند پورز» رتبه این کشور را در ماه اکتبر به دلیل وابستگی ۸۰ درصدی درآمدی که باعث شدت یافتن کسری بودجه‌اش می‌شود کاهش داد. این کشورگزارشهایی مبنی بر اینکه ممکن است پیشنهاد کاهش یک میلیون بشکه‌ای تولید بدهد را «بی‌اساس» خواند.

امارات متحده عربی
قیمت مورد نیاز: ۷۳ دلار
سهم تولید اوپک: ۹.۲ درصد

سهیل المزروعی، وزیر نفت امارات روز ۱۸ نوامبر گفت اوپک نباید یک تولید کننده متزلزل باشد بلکه باید یک عرضه کننده با ثبات و کم هزینه باشد. ماه گذشته، المزروعی گفت انتظار «اصلاح تدریجی» قیمت‌ها در سال آینده را دارد. امارات، همانند عربستان و کویت، گفته است اوپک نباید به تنهایی برای تنظیم بازار اقدام کند.

ونزوئلا
قیمت مورد نیاز: ۱۲۵ دلار
سهم تولید اوپک: ۷.۸ درصد

پس از افت شدید قیمت‌ها، ونزوئلا با بحران اقتصادی مواجه شد. این کشور گفته است اگر اوپک اقدامی نکند قیمت‌ها ممکن است تا حدود ۲۰ دلار کاهش یابد. اولوخیو دل پینو وزیر نفت ونزوئلا به نقل از رئیس جمهور این کشور نیکلاس مادورو گفته این کشور به اعضای اوپک پیشنهاد خواهد داد سهمیه‌ها را رعایت کنند و تولید را که شامل کشورهای غیر اوپک هم می‌شود کاهش دهند. ونزوئلا، که بزرگ‌ترین ذخایر نفتی در آمریکای جنوبی را داراست، تا ۹۵ درصد درآمدش به صادرات نفت وابسته است. به همین دلیل است که تجار سهام این کشور دقیقا قیمتهای نفت را رصد می‌کنند.
در همین حال، رویترز به نقل از وزیر نفت عربستان گفت تقاضای جهانی می‌تواند جهش تولید نفت ایران را جذب کند. وزیر نفت عراق نیز گفته است ایران حق دارد تولیدش را افزایش دهد.

XS
SM
MD
LG