لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۲۹

نبرد خانه به خانه نیروهای دولتی عراق با داعش در بخش غربی موصل


نیروهای دولتی عراق در یکی از محلات غربی موصل (عکس از آرشیو)
نیروهای دولتی عراق در یکی از محلات غربی موصل (عکس از آرشیو)

نبرد خانه به خانه بین نیرویهای دولتی و پیکارجویان گروه «حکومت اسلامی»، داعش در محلات بخش غربی موصل به شدت ادامه دارد. گزارش ها حاکی که مقاومت شدید نیروهای گروه حکومت اسلامی باعث کند شدن عملیات نیروهای عراقی با حمایت آمریکا شده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز از نقاط نزدیک به خطوط جبهه جنگ، پیشروی نیروهای عراقی در روز دوشنبه به نسبت روز یکشنبه که شروع عملیات تهاجمی جدید آنها بود کندتر شده است.

بخش تاریخی شهر موصل و محله کوچکی در حاشیه شمالی آن هنوز در کنترل پیکارجویان «حکومت اسلامی» است. شهر موصل پایتخت خلافت خودخوانده این گروه در خاک عراق بود.

کمیته صلیب سرخ بین المللی روز دوشنبه در مورد وضعیت غیرنظامیان ساکن بخش قدیمی شهر موصل اظهار نگرانی کرد. طبق برآوردهای سازمان ملل متحد هنوز حدود ۱۰۰ هزار نفر از مردم در این نقاط زندگی می کنند.

یک مقام فعالیت‌های اضطراری این کمیته در موصل گفت:«هر روز تعداد بیشتری از جمله کودکان و افراد سالخورده مجروح می شوند. متاسفانه بسیاری از آنها قبل از رسیدن به تاسیسات ما جان خود را از دست داده اند.»

یک فرمانده ارشد نیروهای ضد تروریستی عراق در جبهه‌های جنگ موصل گفت:«این آخرین مرحله از عملیات تهاجمی برای آزادسازی موصل است.»

به گفته مقامات نظامی عراق پیکارجویان «خلافت اسلامی» اکنون با استفاده از سوراخ هایی که در دیوار ساختمان‌ها ایجاد کرده اند برای گریز از شناسایی هوایی خانه به خانه حرکت می کنند.

طبق برآورد ارتش عراق اکنون حدود ۳۰۰ پیکارجوی «خلافت اسلامی» مشغول نبرد هستند در حالیکه تعداد آنها هنگام آغاز عملیات آزادسازی شهر موصل در اکتبر ۲۰۱۶ حدود ۶ هزار نفر بود.

غیرنظامیانی که در بخش‌های قدیمی شهر موصل با کوچه‌های باریک و ساختمانهای قدیمی گرفتار شده اند به مواد غذایی، آب آشامیدنی و امکانات بهداشتی و درمانی دسترسی ندارند.

سازمان خیریه نجات کودکان روز دوشنبه در بیانیه‌ای گفت:«در شرایطی که عملیات موصل وارد مرحله‌ای می شود که به نظر می رسد مرگبارترین بخش این عملیات خواهد بود حدود ۵۰ هزار کودک در معرض خطرهای جدی هستند.»

خبرگزاری رویترز یادآوری می کند که سقوط شهر موصل در حقیقت پایان عمر نیمه عراقی «خلافت» این گروه است که در تابستان ۲۰۱۴ توسط ابوبکر البغدادی رهبر آن اعلام شد. در آن زمان گروه «خلافت اسلامی» مناطق وسیعی از خاک عراق و سوریه را کنترل می کرد.

ارتش عراق ابتدا امیدوار بود که تا پایان سال ۲۰۱۶ موصل را بازپس بگیرد اما با تحکیم مواضع پیکارجویان در بافت مسکونی شهر این نبرد طولانی تر شده است.

پیکارجویان «خلافت اسلامی» از حملات انتحاری با موتورسیکلت، کارگذاشتن مین و تله‌های انفجاری و شلیک خمپاره و تک تیراندازان علیه نیروهای عراقی استفاده می کنند.

با توجه به اینکه نیروهای عراقی نتوانستند امنیت معابر خروج از این مناطق را تضمین کنند طی هفته‌های گذشته صدها تن از غیرنظامیان هنگام فرار از مناطق جنگی کشته شده اند.

به گفته سازمان ملل متحد پیکارجویان به عنوان بخشی از تاکتیک خود برای استفاده از مردم برای سپر انسانی به سوی افرادی که می خواهند با پای پیاده و یا با قایق از این محلات بگریزند شلیک می کنند.

در سوریه نیز نیروهای «حکومت اسلامی» در حال عقب نشینی هستند و شهر رقه مرکز آنها در سوریه اکنون تحت محاصره نیروهای دمکراتیک سوریه است که با حمایت آمریکا می جنگند.

طبق آمارهای گروههای امداد حدود ۸۵۰ هزار تن از ساکنان موصل، حدود یک سوم کل جمعیت آن قبل از شروع نبردها، از این شهر گریخته و اکنون در منزل اقوام خود و یا در اردوگاههای پناهندگی زندگی می کنند.

به گفته دفتر نخست وزیری عراق، حیدرالعبادی از روز دوشنبه با ورود به عربستان سعودی سفر منطقه‌ای خود با هدف مصالحه و همکاری بیشتر در مبارزه با تروریسم را آغاز کرد. او در این سفر از ایران و کویت نیز دیدار خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG