لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۱۳

ضرب الاجل سه روزه اتحاديه عرب به دولت سوريه برای متوقف کردن سرکوب معترضان


نبیل العربی، دبیر کل اتحادیه عرب (چپ) به همراه وزیر امور خارجه قطر
نبیل العربی، دبیر کل اتحادیه عرب (چپ) به همراه وزیر امور خارجه قطر
وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحاديه عرب در نشست شامگاه چهارشنبه خود در رباط پايتخت مراکش به دولت سوريه سه روز مهلت دادند تا طرح پيشنهادی اين اتحاديه را برای توقف خونريزی در اين کشور اجرا کند.

اتحاديه عرب پيشتر طرحی برای پايان دادن به بحران سوريه پيشنهاد کرده بود که دولت اين کشور اجرای آن را دوم نوامبر جاری پذيرفت. برپايه اين طرح دولت سوريه متعهد شد به حضور نيروهای مسلح دولتی در همه مناطق پايان دهد، تمام دستگير شدگان حوادث اخير را آزاد کند و به ناظران اتحاديه عرب و نمايندگان رسانه ها اجازه رفت و آمد آزادانه در سوريه بدهد. در مقابل و پس از اجرايی شدن اين تعهدها، اتحاديه عرب ميزبان جلسات گفت و گو ميان دولت و اپوزيسيون سوريه می شود.

سوريه از بيش از هشت ماه پيش شاهد تظاهرات اعتراض آميز با خواست سرنگونی نظام بشار اسد رئيس جمهور اين کشور است. اين اعتراض ها توسط نيروهای دولتی سرکوب می شود. سازمان ملل متحد در آخرين گزارش خود شمار کشته شدگان در نا آرامی های اخير سوريه را بيش از ۳۵۰۰ نفر ارزيابی کرد.

معترضان سوری و همچنين مسئولان اتحاديه عرب می گويند که دولت سوريه به اجرای طرح اتحاديه پايبند نبود. از زمان پذيرش طرح توسط دولت سوريه بيش از ۲۷۰ نفر در اين کشور کشته شدند.

مقام های سوری می گويند که در حال مبارزه با گروه های مسلح تروريست هستند. معترضان اين روايت را رد کرده و آن را بهانه ای برای سرکوب تظاهرات مسالمت آميز توصيف می کنند.

در بيانيه نشست شامگاه چهارشنبه وزرای امور خارجه اتحاديه عرب آمده است که اين اتحاديه از کارشناسان خود خواسته تحريم هايی اقتصادی عليه دولت سوريه طراحی کنند تا بتوان با استفاده از آن بر دولت اين کشور به منظور متوقف کردن سرکوب اعتراض ها فشار آورد.

اين بيانيه از وزرای اقتصاد کشورهای عضو اتحاديه عرب خواسته است با برگزاری نشستی تحريم های اقتصادی عليه سوريه را بررسی کنند و در اين زمينه پيشنهادهای خود را به شورای اتحاديه ارائه دهند.

وزرای امور خارجه عرب به دولت سوريه سه روز مهلت دادند که طرح اتحاديه را اجرا کند و اجازه ورود ناظران به کشور را بدهد. اجتماع کنندگان در رباط توضيح نداده اند که در صورت اجرا نکردن طرح توسط سوريه در اين سه روز، چه گامهايی خواهند برداشت.

پيشتر برخی منابع در اتحاديه عرب گفته بودند که در نشست رباط از دولت سوريه خواسته خواهد شد ناظران اتحاديه عرب را که متشکل از شخصيت های حقوقی، نظامی و رسانه ای خواند بود را بپذيرد. برپايه اين گزارش ها، دولت سوريه بايد متعهد شود که امنيت ناظران را تامين کند و به آن ها اجازه رفت و آمد آزادانه و گفت و گو با هر کس را که خواستند بدهد.

به نظر می رسد چنين خواستی شامگاه چهارشنبه تسليم دولت سوريه شد. نبيل العربی دبير کل اتحاديه عرب از پروتکلی سخن گفت که به وليد المعلم وزير امور خارجه سوريه فرستاده شده است.

او که پس از نشست وزرای امور خارجه در کنفرانس خبری مشترک با حمد بن جاسم آل ثانی وزير امور خارجه قطر سخن می گفت، افزودهيات اوليه ناظران از ۳۰ تا ۵۰ نفر تشکيل خواهد شد و به مرور گروه های ديگری فرستاده خواهند شد.

او درباره مناطق محل حضور ناظران اظهار داشت که اپوزيسون ۱۶ منطقه بحرانی را مشخص کرده اما اتحاديه عرب به اين مناطق اکتفا نخواهد کرد و گروه هايی با مشورت سازمان های حقوقی و اپوزيسون به ديگر مناطق خواهد فرستاد.

در اين کنفرانس خبری از وزير امور خارجه قطر پرسيده شد که آيا پيشنهاد نشست رباط آخرين گام برای پايان ديپلماتيک بحران سوريه است؟ او در پاسخ گفت: «نمی خواهم بگويم آخرين گام برای اين که نمی خواهم سخنان همچون هشدار به نظر آيد. اما معتقدم ما به آخر راه در اين روش رسيدم و اميداريم که برادارنمان در سوريه با ما همکاری کنند.»

او تاکيد کرد : «ملت سوريه خواسته های خود را مشخص کرده است و در اختيار دولت خود آزاد است. ما در مسائل سوريه دخالت نمی کنيم اما سعی می کنيم رنج ملت سوريه بکاهيم و به کشتارها پايان دهيم.»

شيخ حمد بن جاسم افزود: «آن ها می گويند که دخالت خارجی نمی خواند، اين دخالت خارجی نيست، اين راه حل هايی عربی است.»

اتحاديه عرب در نشست شنبه گذشته خود عضويت سوريه را در اين اتحاديه به حال تعليق در آورد اما تا کنون به حدی نرسيده که از بشار اسد بخواهد از قدرت کناره گيری کند. همچين پيشنهاد دخالت نظامی در سوريه را نداده و تا کنون مانع از تکرار سيناريوی ليبی شده است. اما تعليق عضويت سوريه در اتحاديه عرب ضربه سختی است به بشار اسد که همواره خود را يکی از محورهای وحدت عربی به شمار می آورد.

پس از آن که وزرای امور خارجه اتحاديه عرب در نشست شنبه خود، عضويت سوريه را در اين اتحاديه به حال تعليق در آوردند، دولت سوريه خواستار برگزاری نشست اضطراری سران کشورهای عضو اتحاديه شد. نبيل العربی در کنفرانس خبری رباط در اين باره گفت که زمينه برای برگزاری چنين نشستی هموار نيست.

برگزاری نشست سران اتحاديه عرب به موافقت ۱۵ کشور يا به عبارتی دو سوم اعضای اتحاديه نياز دارد. تا کنون شش کشور عضو شورای همکاری خليج فارس با برگزاری اين نشست مخالفت کرده اند و تا کنون ديگر کشورها به اين درخواست پاسخی نداده اند.

همزمان با برگزاری نشست رباط، هوداران بشار اسد به سفارتخانه های مراکش، امارات و قطر در دمشق پايتخت سوريه يورش بردند. اين کشورها در بيانيه های جداگانه ای اين اقدام را محکوم کردند. مراکش نيز در اعتراض به اين اقدام سفير خود را از سوريه فراخواند.

در روزهای گذشته نيز سفارتخانه های ترکيه، قطر و فرانسه در معرض حمله هوداران بشار اسد قرار گرفته بود که وليد المعلم وزير امور خارجه سوريه به اين خاطر عذرخواهی کرده بود.

پيش از نشست رباط، کنفرانس همکاری های عربی- ترکی با حضور احمد داوود اغلو وزير امور خارجه ترکيه برگزار شد. در اين نشست راهکارهايی برای حمايت از غيرنظاميان سوريه به بحث گذاشته شد.
XS
SM
MD
LG