لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۰۸

گروه تماس لیبی: معمر قذافی باید برود


کشورهای عضو «گروه تماس» ليبی در نشست روز چهارشنبه خود در دوحه قطر خواستار کناره گيری معمر قذافی از قدرت شدند، اين در حالی است که کشورهای عضو پيمان آتلانتيک شمالی، ناتو، بر سر تشديد عملیات هوایی در لیبی اختلاف نظر دارند.

گروه تماس متشکل از شانزده کشور اروپايی و خاورميانه‌ای به همراه سازمان ملل متحد، اتحاديه عرب و اتحاديه آفريقا در جريان نشست ۲۹ مارس در لندن شکل گرفت.

به گزارش رويترز، بيانيه روز چهارشنبه نشست «گروه تماس» در دوحه که بر ضرورت کناره گيری معمر قذافی تاکيد کرد، یک پيروزی برای فرانسه و بريتانيا محسوب می شود. اين دو کشور خواستار تغيير رژيم در ليبی هستند.

در بيانيه اين نشست آمده است: «قذافی و رژيم وی مشروعيت خود را به کلی از دست داده است و او باید با کناره گيری از قدرت اجازه دهد تا مردم ليبی آينده خود را تعيين کنند.»

در اين بيانيه همچنين تصريح شده است که شورای ملی انتقالی ليبی «برخلاف رژيم کنونی، يک طرف گفت وگوی مشروع است که آرمانهای مردم ليبی را نمايندگی می کند.»

طبق اين گزارش، بيانيه نشست گروه تماس در دوحه قويتر از بيانيه نشست لندن در دو هفته پيش است و با حمایت صریح از سرنگونی حکومت ۴۱ ساله معمر قذافی، از بيانيه لندن فراتر رفته است.

شرکنندگان در اين نشست اعلام کرده اند برای کمک به مخالفان در اداره بخش شرقی ليبی يک سيستم مالی ايجاد خواهند کرد.

در بيانيه نشست گروه تماس همچنین آمده است که اين کشورها درباره ارسال کمک‌های جنسی برای مخالفان توافق کرده اند. اين در حالی است که جزييات و نحوه اين کمک ها مشخص نشده است. به گزارش رويترز، ديپلمات ها می‌گويند، ممکن است برخی از کشور ها اين قسمت از بيانيه را به عنوان ارائه تجهيزات نظامی تفسير کنند.

مخالفان درليبی از آغاز رويارويی های نظامی در اين کشور خواستار دريافت تجهيزات نظامی برای مقابله با نيروهای وفادار به معمر قدافی شده اند.

در همین زمینه، شيح حمد بن جاسم آل ثانی، نخست وزير قطر، به خبرنگاران گفت، کمک‌های جنسی می توانند شامل همه نيازها از جمله «تجهيزات دفاعی باشد.»

همزمان با نشست دوحه، نيروهای مخالفان و نيروهای وفادار به معمر قذافی در ۴۰ کيلومتری اجدابيا به تبادل آتش پرداختند. مخالفان می گويند هواپيماهای ناتو در همين روز مواضع نيروهای وفادار به معمر قذافی را در شمال شهر اجدابيا بمباران کرده اند.

مخالفان همچنين می گويند، درگيريهای شديدی در شهر مصراته در جريان است. آنها از پيشروی نيروهای خود برای شکستن محاصره اين شهر توسط نيروهای وفادار به معمر قذافی خبر داده اند.

در حالی که در نشست دوحه کشورهای شرکت کننده بر سر برکناری معمر قذافی از قدرت توافق داشتند، اما بر سر چگونگی انجام اين مهم اختلاف نظرهایی وجود دارد.

در حالی که نيروهای هوايی فرانسه و بريتانيا بيشترين نقش را در عمليات ليبی بر عهده دارند، ديگر کشورهای عضو ناتو نقش کمتری در اين حملات ايفا می کنند. اين در حالی است که فرانسه و لندن نگرانند که بمباران های نيروهای ائتلاف بين المللی تاکنون نتوانسته باشد تعادل قوا در ليبی را به نفع مخالفان تغيير دهد.

در همین حال، برخی از کشورها ازآمريکا خواسته اند تا دراين حملات نقش بيشتری برعهده بگيرد.

در همين زمينه، ويليام هيگ، وزير خارجه بريتانيا ، خواستار حضور کشورهای بيشتری در ائتلاف برای انجام حملات هوايی در ليبی شد و آلن ژوپه، همتای فرانسوی وی، نيز خواهان افزایش عملیات نظامی در ليبی شده تا از اين طريق معمر قذافی مجبور به کناره گيری شود.

اين در حالی است که وزير امور خارجه بلژيک می گويد، قطعنامه ۱۷ مارس شورای امنيت سازمان ملل متحد از ناتو خواسته است تا از غيرنظاميان در مقابل نيروهای وفادار به معمر قذافی حفاظت کند و نيازی به افزايش یگان‌های هوايی در ليبی نيست.

نشست بعدی گروه تماس در ماه مه برگزار خواهد شد.
XS
SM
MD
LG