لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۰۰

شورای نگهبان بودجه سال ۱۳۸۹ را تأیید کرد


عباسعلی کدخدايی، سخنگوی شورای نگهبان، اعلام کرد اين شورا در نشست روز سه‌شنبه خود پس از دريافت آخرين اصلاحات مجلس در لايحه بودجه سال ۱۳۸۹ کل کشور، آن را تأييد کرده است.

عباسعلی کدخدايی گفته است: «پس از دريافت اصلاحات به عمل آمده از سوی مجلس شورای اسلامی، جلسه فوق‌العاده در شورای نگهبان برگزار شد و اعضای شورا با توجه به اصلاحات به عمل آمده، لايحه بودجه را مغاير با موازين شرع و قانون اساسی تشخيص نداد».

نمايندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه نوبت شب دوشنبه ۱۵ ايراد شورای نگهبان به بودجه سال آينده را اصلاح کردند.

کلیات لايحه بودجه ۳۴۷ هزار ميليارد تومانی سال ۱۳۸۹ هفته گذشته با ۱۵۱ رأی مثبت در مقابل ۶۲ رأی منفی و ۱۲ نفر رأی ممتنع تصويب شده بود.

مهم‌ترين ويژگی بودجه سال ۱۳۸۹ که باعث تشديد رويارويی دولت و مجلس شد، اجرای قانون حذف يارانه‌ها در چارچوب اين بودجه بود. در لايحه پيشنهادی دولت درآمدی معادل تقريباً ۴۰ هزار ميليارد تومانی از محل حذف يارانه‌های پيش‌بينی شده بود.

براساس پيشنهاد دولت قرار است در مدت پنج سال يارانه ۱۶ قلم کالا و خدمات در طی پنج سال حذف می شود. اين کالاها شامل مواد سوختی مانند بنزين، گازوئيل، گاز و برق و همچنين کالاهای اساسی نظير نان، قند و شکر و روغن است.

به دنبال مخالفت نمايندگان مجلس با درآمدهای دولت در بودجه سال ۱۳۸۹، محمود احمدی‌نژاد، رئيس جمهوری ايران، با شرکت در جلسه غيرعلنی مجلس شورای اسلامی از نمايندگان مجلس خواسته بود با درخواست وی در خصوص اختصاص ۴۰ هزار ميليارد تومان به عنوان درآمد دولت از محل هدفمند کردن يارانه‌ها موافقت کنند.

اين در حالی بود برخی گزارش‌ها از توصيه رهبر جمهوری اسلامی به نمايندگان مجلس برای توجه به «استدلال‌های» دولت در اين باره حکايت داشت.

در نهایت مجلس در بررسی لايحه پيشنهادی دولت درآمد پیش بینی شده از محل حذف يارانه‌های را به نصف تقليل داد.

از سوی ديگر اين اقدام مجلس با واکنش تند دولت دهم روبه‌رو شد و معاون رئيس‌جمهور در اين زمينه گفته بود: «با مصوبه مجلس در خصوص يارانه‌ها ما شاهد افزايش مشکلات مردم خواهيم بود».

محمدرضا رحيمی، معاون اول رئيس‌جمهور، همچنين گفته بود که تصميم مجلس برای درآمد ۲۰هزار ميليارد تومانی دولت از محل هدفمندکردن يارانه‌ها را سياسی است.

اين اظهارات واکنش تند احمد توکلی، احمد مصباحی مقدم و الياس نادران، سه نماينده اصولگرای مجلس را در پی داشت.

اين سه نماينده مجلس در نامه مشترکی به اظهارات معاون رييس جمهور پاسخ داده و تصريح کرده بودند در اجرای قانون هدفمند کردن يارانه‌ها نبايد در سال اول اجرای اين قانون، شوک سنگين اصلاح قيمت به جامعه تحميل شود.

نشست غير علنی مجلس درباره بودجه

همزمان با تأیید قانون بودجه سال آینده در شورای نگهبان، وب سايت «الف»، وابسته به احمد توکلی، نماينده مجلس و رئيس مرکز پژوهش‌های مجلس، متن اظهارت سه نماينده درباره هدفمند کردن يارانه‌ها در نشست غیر علنی مجلس را منتشر کرده است.

براساس اين گزارش در جلسه غير علنی مجلس در ۱۸ اسفندماه که با حضور محمود احمدی‌نژاد برگزار شد غلامرضا مصباحی‌مقدم، احمد توکلی، و الياس نادران در مخالفت با نظر وی صحبت کردند. همچنين آقايان عابدی نماينده فردوس و طبس، زارعی نماينده تهران و نوروزی نماينده شهريار به عنوان موافق نظر دولت سخن گفتند.

احمد توکلی در اين جلسه گفته است: «نمايندگان محترم، آقای احمدی‌نژاد فرد شجاعی است، از شجاع هم گذشته، ولی ما فکر می‌کنيم که در اقتصاد، با شجاعت و جسارت نمی‌شود تصميم گرفت، بايد با احتياط تصميم گرفت. اينکه ايشان می‌گويند نتايج را تضمين می‌کنيم، تضمين ايشان هم هيچ به کار ما نمی‌آيد.»

به گزارش «الف» آقای توکلی با هشدار درباره پيامدهای اجرای طرح هدفمند کردن يارانه در اين جلسه غير علنی مجلس گفته است: «اگر اتفاق اجتماعی بيفتد، آقای احمدی‌نژاد که اينک با تمام وجود قول می‌دهد، قولش نافع واقع نمی‌شود و اگر ما با حادثه روبه‌رو بشويم، اين بار با مردم بالای شميران روبه‌رو نمی‌شويم، با مردم پايين خيابان جمهوری روبه‌رو می‌شويم.»

در همین زمینه، کارشناسان اقتصادی می‌گویند: پس از تأیید قانون بودجه توسط شورای نگهبان باید دید که دولت این قانون را چگونه اجرا خواهد کرد.

این در حالی است که روح‌الله حسینیان، نماینده حامی دولت دهم در مجلس، گفته است با توجه به تغییرات مجلس در بودجه سال آینده، اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها به «مصلحت» نیست.
XS
SM
MD
LG