لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۰۵

توافق حکیم و صدر برای پایان دادن به درگیری ها در عراق


مجلس اعلای اسلامی عراق نقشی اساسی در تشکيل ائتلاف يکپارچه عراق دارد این ائتلاف که هم اکنون ۱۱۵ کرسی از ۲۷۵ کرسی پارلمان عراق را در اختيار دارد
مجلس اعلای اسلامی عراق نقشی اساسی در تشکيل ائتلاف يکپارچه عراق دارد این ائتلاف که هم اکنون ۱۱۵ کرسی از ۲۷۵ کرسی پارلمان عراق را در اختيار دارد

عبدالعزيز حکيم، رييس مجلس اعلای اسلامی عراق و مقتدی صدر، روحانی تندروی شيعه و رهبر سپاه مهدی، برای پايان به درگيری ميان گروه های رقيب شيعه در عراق، توافقنامه ای را امضا کردند.


در بيانيه ای که روز شنبه توسط عبدالعزيز حکيم صادر شده، آمده است که اين توافقنامه سه ماده ای با هدف «گسترش روابط ميان دو طرف برای حفظ منافع و مصالح ملی و اسلامی» امضا شده است.


در ماده نخست اين موافقتنامه بر ضرورت حفظ حرمت «خون عراقی» ها و «نفی خشونت و فتنه» تاکيد شده است.


در بخشی ديگری از اين بيانيه آمده است که دو طرف با تشکيل يک «کميته مشترک» برای جلوگيری از بروز اختلافات و حل مشکلات ميان دوطرف، موافقت کرده اند.


در بيانيه ای که روز شنبه توسط عبدالعزيز حکيم صادر شده، آمده است که اين توافقنامه سه ماده ای با هدف «گسترش روابط ميان دو طرف برای حفظ منافع و مصالح ملی و اسلامی» امضا شده است

اين «کميته مشترک» علاوه بر نظارت بر نحوه اجرای اين موافقت نامه، شعبه هايی نیز در تمامی استان های عراق خواهد داشت.


عبدالعزيز حکيم، ۵۱ ساله که از سرطان ريه رنج می برد، پس از ترور آيت الله حکيم در سال ۲۰۰۳، رهبری مجلس اعلای اسلامی عراق را به عهده گرفت.


اين حزب در تشکيل ائتلاف يکپارچه عراق - که هم اکنون ۱۱۵ کرسی از ۲۷۵ کرسی پارلمان عراق را در اختيار دارد – نقشی اساسی برعهده داشت.


مجلس اعلای اسلامی عراق توسط آيت الله محمد باقر حکيم و با نام «مجلس اعلای انقلاب اسلامی» در سال ۱۹۸۲ در مخالفت با حکومت صدام حسين در ايران تاسيس شد. اين حزب همچون چتری مجموعه ای از گروه های مختلف شيعه مخالف با صدام حسین را دربر می گرفت.


اين حزب پس از سرنگونی صدام حسين در سال ۲۰۰۳ از ایران به عراق منتقل شد و نقشی مهم در تشکيل دولت ائتلافی اين کشور برعهده گرفت و با حذف واژه «انقلاب» نام خود را به «مجلس اعلای اسلامی عراق» تغيير داد.


«توافق سرنوشت ساز»


مسئول کميته سياسی گروه صدر درباره توافق اخیر گفت: «موافقتنامه ساعتی پيش امضا شد و مهم ترين بخش اين اين موافقتنامه ممنوع کردن هرگونه خونريزی عليه يکديگر است.»


همچنین حمید سعیدی، مسئول روابط عمومی مجلس اعلای اسلامی عراق، اعلام کرد که این توافقنامه در فضایی دوستانه و در «برهه زمانی سرنوشت ساز برای عراق» امضا شده است.


جنبش صدر پس از سقوط حکومت صدام در سال ۲۰۰۳ شکل گرفت و «سپاه مهدی» بازوی نظامی اين گروه است که به گفته نيروهای آمريکايی، نقش مهمی در جريان نا آرامی های قومی در عراق دارد.


مقتدی صدر، رهبر سپاه مهدی، در شهریور ماه سال جاری پس از درگيری های خونين در کربلا که به کشته شدن دست کم ۵۲ نفر و زخمی شدن بيش از ۳۰۰ نفر منجر شد، آتش بسی شش ماه اعلام کرد.


اين آتش بس شامل حمله به نيروهای آمريکايی نيز می شود.


دفتر مقتدی صدر اعلام کرده بود: «برای تجديد سازمان جيش المهدی به نحوی که به حفظ اصولی اين تشکيلات کمک شود، تمام فعاليت های آن را به مدت شش ماه به حالت تعليق در می آورد.»


XS
SM
MD
LG