لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۰۰

ديپلمات ها: از سرگیری تبديل اورانيوم غنی شده به سوخت توسط ايران


تاسیسات هسته ای نطنز
تاسیسات هسته ای نطنز
ديپلمات ها به خبرگزاری رويترز گفته اند که به نظر می رسد ايران بار ديگر تبديل اوارنيوم غنی شده خود به سوخت اتمی را از سر گرفته است. گفته می شود، چنانچه ايران اين اقدام را توسعه دهد، این اقدام می تواند به مثابه تلاش جمهوری اسلامی برای خرید زمان در مذاکرات هسته ای ارزیابی شود.

به گزارش خبرگزاری رويترز، اين احتمال که ايران بخشی از ذخاير اورانيوم غنی شده با غلظت بالای خود را به سوخت تبديل کند يکی از راه هايی است می تواند از تشديد بحران بر سر برنامه هسته ای خود در تابستان سال آينده جلوگيری کند.

طبق اين گزارش، درصورتی که ايران به روند فعاليت های مربوط به غنی سازی اورانيوم ادامه دهد، در تابستان سال آينده (ماه ژوئن) اورانيوم غنی شده لازم برای توليد بمب هسته ای را خواهد داشت. مرحله ای که اسرائيل از آن به مثابه «خط قرمز» ياد کرده است. اسرائيل پيشتر تهديد کرده بود اجازه نخواهد داد ايران به چنين مرحله ای برسد.

به گزارش رويترز، ديپلمات ها نزدیک به آژانس بين المللی انرژی اتمی در وين گفته اند، ايران ظاهرا تبديل مقادیر کمی از اورانيوم غنی شده با غلظت بالای خود به سوخت هسته ای را سر گرفته است. از اين طريق ميزان ذخاير اورانيوم غنی شده که می تواند برای ساخت بمب اتمی به کار رود کاهش خواهد يافت.

يکی از اين ديپلمات ها به خبرگزاری رويترز گفته است، تا کنون «مقدار بسيار کمی تبديل شده است.»

خبرگزاری رويترز تصريح کرده است که در خصوص ابعاد تبديل اورانيوم غنی شده به سوخت هسته ای توسط ايران می بايست تا انتشار گزارش جديد آژانس بين المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته ای جمهوری اسلامی در پايان ماه جاری میلادی (فوریه) صبر کرد.

يکی از اين ديپلمات ها در اين زمينه به رويترز گفته است: «به زودی محاسبه آن (ميزان ذخاير اورانيوم غنی شده ايران) را شروع می کنيم.»

اين گزارش می افزايد، اما موضوع حياتی، ميزان ذخاير اورانيوم غنی شده ايران است و اين که ايران به چه ميزان به «خط قرمز» تعيين شده از سوی اسرائيل نزديک شده است.

بنيامين نتانياهو، نخست وزير اسرائيل، در اوایل مهر ماه سال ۱۳۹۱ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفته بود که ايران به ميزان لازم اورانيوم غنی شده برای ساخت سلاح هسته‌ای نزديک است. بنيامين نتانياهو تصريح کرده بود که ايران در بهار يا تابستان سال جاری به چنين ميزانی از اورانيوم غنی شده با درصد بالا دست خواهد يافت و قادر خواهد بود که بمب اتمی توليد کند.

به گزارش رويترز، در حالی که دانشمندان در خصوص ميزان لازم اورانيوم غنی شده با غلظت متوسط برای توليد يک بمب اتمی اختلاف نظر دارند، تحليگران معتقدند ۲۴۰ کيلوگرم با غلظت ۲۰ درصد می تواند برای توليد يک بمب هسته ای کافی باشد.

در همين زمينه، شاشنک جاشی،‌ محقق يک نهاد تحقيقاتی در بريتانيا، به رويترز گفته است: «مقام های اسرائيلی به ميزان ۲۴۰ کيلوگرم معتقدند.»

وی اضافه کرده است که مقام های اسرائيلی احتمالا به پيامدهای مطرح کردن چنين رقمی برای تعيين «خط قرمز» واقف هستند. چرا که ایران می تواند تا ميزان معین شده را توليد کند ولی اگر ايران بيش از اين ميزان را توليد کند آنگاه اسرائيل مجبور است يا از گزينه نظامی استفاده کند يا تحقير شود.

در همین حال، ايران قرار است در روز هشتم اسفند (۲۶ فوريه) در قزاقستان پس از يک وقفه تقريبا هشت ماهه بارديگر مذاکرات اتمی با ۱+۵ را از سر بگيرد.

جان کری، وزير امور خارجه آمريکا، روز جمعه گفته بود در:صورتی که ايران در مذاکرات آينده با گروه ۱+۵ بر سر برنامه اتمی اين کشور جدی باشد و نگرانی ها را برطرف کند، جامعه بين المللی آماده است به چنين رويکردی پاسخ مناسب بدهد.

آمريکا، بريتانيا، فرانسه، چين و روسيه به همراه آلمان، کشورهای موسوم به گروه ۱+۵، آخرين دور مذاکرات خود ايران را در بهار سال جاری در مسکو برگزار کردند. پيش از مذاکرات مسکو، ايران و گروه ۱+۵ مذاکراتی را در استانبول و بغداد انجام دادند. اين مذاکرات تاکنون نتيجه ملموسی را در پی نداشته و فقط طرفين با ادامه اين مذاکرات موافقت کرده اند.

کشورهای غربی می گويند، ايران در پوشش برنامه هسته ايش درصدد دستيابی به تکنولوژی لازم برای ساخت سلاح هسته ای است. ايران با رد اين اتهام می گويد، برنامه هسته ای اين کشور کاملا صلح آميز است.
XS
SM
MD
LG