لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۵۷

ايران به بسته پيشنهادی گروه ۱+۵ پاسخ داد


ایران می گوید پاسخ خود به بسته پیشنهادی کشورهای غربی را به وزیر امور خارجه آلمان ارائه کرده است.
(عکس از MNA)
ایران می گوید پاسخ خود به بسته پیشنهادی کشورهای غربی را به وزیر امور خارجه آلمان ارائه کرده است. (عکس از MNA)

مقامات ايران می گويند که پاسخ های رسمی خود به بسته پيشنهادی شش قدرت جهانی و نامه وزیران امور خارجه این کشورها را به مقام های اروپايی ارائه کرده اند


دفتر مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا نیز روز جمعه تاييد کرد که پاسخ ايران به نامه وزيران امور خارجه کشورهای عضو گروه ۱+۵ را دريافت کرده است.


از سوی ديگر خبرگزاری جمهوری اسلامی ايران، ايرنا، گزارش داد که پاسخ ايران به بسته پيشنهادی گروه موسوم به ‪ ۵+۱‬توسط سفير ايران در آلمان، به فرانک والتر اشتاين ماير، وزير امور خارجه اين کشور ارائه شد.


اين خبرگزاری به نقل سفارت ايران در برلين اعلام کرد که در اين ديدار که عصر روز پنجشنبه برگزار شد، اشتاين ماير، به محمد مهدی آخوندزاده، سفیر ایران در برلین، گفته است: «آلمان با ديد مثبت، پاسخ ايران را مورد بررسی قرار خواهد داد».


تاکنون جزئيات پاسخ ايران به اين بسته پيشنهادی منتشر نشده است، ولی اين در حالی است که سعيد جليلی، دبير شورای امنيت ملی ايران و مذاکره کننده ارشد هسته ای اين کشور، صبح روز جمعه در تماس تلفنی با خاوير سولانا، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا، گفته بود که تهران پاسخ خود را براساس « تمرکز بر مشترکات و نگاه سازنده و خلاق تهيه و ارايه کرده است».


  • سفارت ایران در برلین اعلام کرد که پاسخ این کشور به بسته پيشنهادی گروه موسوم به ‪ ۵+۱‬توسط سفير ايران در آلمان، به فرانک والتر اشتاين ماير، وزير امور خارجه اين کشور ارائه شده است.

آمريکا، بريتانيا، چين، روسيه و فرانسه به همراه آلمان، کشورهای موسوم به گروه ۱+۵، با ارائه مشوق های اقتصادی و سياسی می کوشند تا تهران ترغيب کنند تا فعاليت مربوط به غنی سازی اورانيوم را متوقف کند.


خاوير سولانا نیز در همین راستا روز ۱۴ ماه ژوئن به تهران سفر کرد و بسته پيشنهادی گروه ۱+۵ را به مقامات ايران تحويل داده بود.


در همین زمینه، خبرگزاری مهر به نقل از يک منبع آگاه اعلام کرد که ايران «صرفا پاسخ نامه وزيران خارجه ۱+۵ را به امضای منوچهر متکی، وزير امورخارجه، به خاوير سولانا به عنوان نماينده اين گروه داده است».


اين مقام آگاه تاکيد کرده بود که آقای سولانا به هنگام سفر به تهران پيشنهادات گروه ۱+۵ را در سه قالب «بسته پيشنهادی»، «نامه وزيران خارجه ۱+۵ » و «non paper» به مقامات ایران ارائه کرده بود.


مذاکرات سازنده


به گزارش راديو دولتی ايران، سعيد جليلی و خاوير سولانا، توافق کرده اند که مذاکرات درباره بسته پيشنهاد برای پايان دادن به مناقشه هسته ای ايران را اواخر تير ماه آغاز کنند.


دفتر خاوير سولانا پس از گزارش رسانه های ايران، خبر دريافت پاسخ تهران را تاييد کرد.


کريستينا گالک، سخنگوی مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا، در مورد تماس تلفنی خاوير سولانا و سعيد جليلی گفت:«آنها گفت وگوی مثبت و سازنده ای داشتند و موافقت کردند که با یکدیگر در تماس باشند.»


گروه ۱+۵ پيشتر اعلام کرده بود زمانی که ايران غنی سازی اورانيوم را متوقف کند، مذاکره برای ارائه مشوق های اقتصادی و از جمله کمک برای توسعه انرژی هسته ای را آغاز خواهند کرد.


اين در حالی است که مقام های ايران بارها اعلام کرده اند که غنی سازی اورانيوم «خط قرمز نظام» است و اين کشور حاضر نيست اين فعاليت ها را متوقف کند.


کشورهای غربی نگرانند که ايران از غنی سازی اورانيوم برای توليد بمب اتمی استفاده کند.


وقت کشی؟


مناقشه بر سر هسته ای ايران باعث نگرانی و دامن زدن به برخی گمانه زنی ها در مورد احتمال استفاده از گزينه نظامی برای حل اين بحران شده است.


در همين حال، برخی ديپلمات های غربی اذعان می کنند که ایران طی روز های اخیر لحن خود را نسبت به بسته پيشنهادی تغییر داده است، ولی در همين حال می گويند: اين احتمال وجود دارد که اين تغيير لحن ايران، بيش از آنکه حکايت از تمايل به پذيرش بسته پيشنهادی داشته باشد، می تواند تلاشی برای وقت کشی باشد.


اين ديپلمات ها می گويند مشخص نيست که ايا ايران پیشنهاد «توقف در برابر توقف» برای آغاز مذاکرات را خواهد پذيرفت یا نه.


براساس اين پيشنهاد ايران خواهد پذيرفت تا توسعه برنامه غنی سازی خود را متوقف کند و در مقابل کشورهای غربی نيز از تشديد تحريم ها عليه ايران خودداری خواهند کرد.


به گزارش خبرگزاری آلمان، ديپلمات های غربی می گويند: مدت اين «توقف در برابر توقف» شش هفته خواهد بود.


اين ديپلمات همچنين تصريح کرده اند براساس اين پيشنهاد، ايران طی اين مدت سانتريفيوژهای جديد نصب نخواهد کرد و سطح غنی سازی خود را ثابت نگه خواهد داشت.


در همین زمینه، منوچهر متکی، وزير امور خارجه ايران، نيز روز چهارشنبه گفته بود: ايران آماده است تا درباره مشوق های جديد مذاکره کند و پيشنهاد توقف در برابر توقف که در مذاکرات ديپلماتيک مطرح شده است، می تواند زمينه ساز دست يافتن به راه حلی شود.


اين در حالی است که سخنگوی وزارت امورخارجه امريکا روز پنجشنبه بارديگر تاکيد کرد که برای آغاز مذاکرات، ايران می بايست فعاليت های مربوط به غنی سازی اورانيوم را کاملا متوقف کند.


وزيران امور خارجه گروه ۱+۵ در نشست لندن بسته پيشنهاد شده مشوق ها به ايران در ژوئن سال ۲۰۰۶ را مورد باز نگری قرار داده و آن را به روز کردند تا از اين طريق تهران را به توقف فعاليت های غنی سازی ترغيب کنند


غنی سازی اورانيوم که از جمله «فعاليت های حساس هسته ای» توصيف می شود که می تواند کاربردی دو گانه داشته باشد و همزمان برای تامين سوخت يک نيروگاه يا ساخت بمب هسته ای به کار رود.


کشورهای غربی برخلاف پافشاری ايران مبنی بر صلح آميز بودن فعاليت هايش، می گويند که به توسعه تاسيسات غنی سازی اورانيوم در ايران مشکوک هستند و خواستار توقف غنی سازی هستند


XS
SM
MD
LG