لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۲۶

نتانياهو مامور تشکيل کابينه جدید اسرائیل شد


يازده روز پس از انتخابات «کنست»، پارلمان اسرائيل، بنيامين نتانياهو برای سومين بار در عمرسياسی خود مامور تشکيل دولت اين کشور شد.

شيمون پرز رييس جمهوری اسرائيل شامگاه شنبه چهاردهم بهمن، دوم فوريه، آقای نتانياهو را رسماً مکلف به تلاش برای تشکيل دولت کرد.

طبق قوانين اسرائيل رييس جمهوری اين کشور بايد يکی از اعضای ۱۲۰ نفره پارلمان را پس از دريافت نتيجه رسمی انتخابات از سوی کميته مرکزی انتخابات، مامور تشکيل دولت کند.

رييس جمهوری بايد پس از مشورت با رهبران همه احزابی که به هر دوره «کنست» راه می يابند، از آنها بشنود که کدام سياستمدار را برای مکلف شدن به تشکيل دولت توصيه می کنند.

از ميان ۱۲۰ عضو دوره نوزدهم «کنست» که در اين انتخابات با رای مستقيم مردم برگزيده شده اند، هشتاد نفر در سه روز گذشته به آقای پرز توصيه کردند که نخست وزيری را برعهده بنيامين نتانياهو بگذارد.

احزاب کارگر به رهبری خانم شلی يخيموويچ، مرتس به رهبری خانم زهاوا گال اون و حزب هاتنوعا («جنبش») به رهبری خانم تسيپی ليونی به شيمون پرز گفتند که هيچ فردی را توصيه نمی کنند.

اين سه بانوی سياستمدار در همين حال، در را برای مذاکره با نتانياهو نيز کاملاً نبسته اند هرچند که همه شواهد می گويد که احزاب کارگر و مرتس از کمترين اشتياق برای ورود به دولت ائتلافی به نخست وزيری نتانياهو برخوردارند.

سه حزب عربی اسرائيلی نيز به شيمون پرز گفته بودند که علاقه به توصيه کسی برای احراز پست نخست وزيری ندارند؛ احزاب عربی اسرائيلی در هيچيک از دولت های اسرائيل نقشی نداشته اند هرچند که در دوره هايی مانند دولت های اسحاق رابين از پيمان های صلحی که اين دولت با فلسطينی ها و اردن منعقد می کرد، حمايت می کردند.

طبق قانون انتخابات، فردی که مکلف به تشکيل دولت می شود، ابتدا چهار هفته برای تکميل اين ماموريت مهلت دارد. اين فرد می تواند دو بار، و هر بار به مدت يک هفته، بخواهد که مهلت او برای اجرای ماموريتی که برعهده وی نهاده شده است، تمديد شود.

اما اگر درپايان شش هفته، فرد مکلف نتواند ماموريت خود را به پايان ببرد و دولت ائتلافی را به «کنست» برای رای گيری معرفی نکند، رييس جمهوری می تواند اين ماموريت را به فرد ديگری از منتخبين محول کند حتی اگر اين فرد رهبر بزرگ ترين حزب برگزيده در «کنست» نباشد.

در انتخابات سوم بهمن، حزب ليکود که اندکی پيش از انتخابات با حزب «اسرائيل بيتينو» به طور موقت يک ائتلاف تاکتيکی تشکيل داد، با کسب ۳۱ کرسی از ۱۲۰ کرسی، به بزرگ ترين حزب اين دوره پارلمان مبدل شد.

آقای نتانياهو در حالی با ائتلاف با سياستمدار راستگرا آويگدور ليبرمن تنها ۳۱ کرسی بدست آورد که ليکود در دوره قبل به تنهايی ۲۷ کرسی کسب کرده بود. نتيجه اين بار، ريزش جدی آرای ليکود را نشان می دهد.

بنيامين نتانياهو از ساعتی پس از پايان رای گيری، تماس با رهبران احزاب مختلفی را که برای ائتلاف دولت خود مناسب تشخيص داده، آغاز کرده است.

همه ناظران دراسرائيل اجماع دارند که درست است که نتانياهو مکلف به تشکيل دولت شده است اما سياستمداری که در صحنه عمل نظرات او تشکيل دهنده دولت است، آقای يائير لاپيد رهبر حزب تازه تاسيس «يش آتيد» («آينده ای هست») می باشد.

حزب «آينده ای هست» با کسب ۱۹ کرسی به رهبری يائير لاپيد سياستمدار تازه کار و لاييک برای ورود به ائتلاف دولت نتانياهو ابراز تمايل جدی کرده است اما برای آن شرط هايی نيز دارد و از جمله خواهان آن است که طلاب يهودی مانند ساير جوانان دختر و پسر اسرائيلی به خدمت زير پرچم يا خدمت در سازمان های ملی و اجتماعی مکلف شوند.

حزب جديد «بيت يهودی» («خانه يهودی») به رهبری سياستمدارتازه کار نفتالی بنت نيز که ۱۲ کرسی دارد، می خواهد بخشی از ائتلاف دولت باشد اما اين حزب نيز مانند «آينده ای هست»، بر لزوم خدمت زيرپرچم طلاب يهودی اصرار می کند. «بيت يهودی» گفته است که در صورتی وارد دولت می شود که دو حزب مذهبی راديکال به ائتلاف راه نيابند.

بخشی از درخواست های اصلی «آينده ای هست» و «خانه يهودی» با مخالفت شديد دو حزب مذهبی «شاس» و «يهدوت هتوراه» روبروست در حالی که نتانياهو برای داشتن ائتلافی فراگير، مايل است که اين دو حزب افراطی را نيز زير چتر دولت خود داشته باشد.

بنيامين نتانياهو از مدت ها پيش از انتخابات نيز گفته بود که مقابله با برنامه هسته ای ايران در صدر اولويت های دولت جديد او خواهد بود.

آقای نتانياهو در حالی که از روز انتخابات در تکاپوی سياسی برای تشکيل دولت خود بوده است، اما به توصيف روزنامه هاآرتص، با تشکيل نشست «اضطراری» و «غيرعادی» درباره خطر تسلط حزب الله و ساير «دست های نامطمئن» بر سلاح های شيميايی، بيولوژيک و موشک های پيشرفته ارتش سوريه، بيشترين زمان خود را به اين امر معطوف کرده است.

درحالی که دولت و ارتش اسرائيل به سکوت خود ادامه می دهند، آمريکا، بريتانيا و جامعه جهانی گزارش های مربوط به انجام حمله در روز بامداد چهارشنبه از سوی اسرائيل به هدف هايی نظامی در سوريه را تاييد می کنند؛ اين اقدام نظامی اسرائيل با حمايت آمريکا و کشورهايی درغرب روبرو شده است.

آقای نتانياهو در روزهای گذشته گفت بخاطر چالش های متعددی که اسرائيل با آن روبروست، و بويژه برای مقابله با خطرات ايران و سوريه، وی بايد دولتی هرچه فراگيرتر تشکيل دهد.
XS
SM
MD
LG