لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۰۴

واکنش نمایندگان مجلس به گفت‌وگوی تلفنی روحانی و اوباما


گفت و گوی تلفنی و تاريخی روسای جمهوری آمريکا و ايران و مذاکرات وزيران خارجه دو کشور در نيويورک واکنش هایی در ايران در پی داشته است. تعدادی از نمايندگان مجلس از اين گفت و گوها استقبال کرده اند.

عبدالرضا مصری، سخنگو هیئت رئیسه مجلس، در خصوص مذاکرات روحانی و هیات همراه با مقامات آمریکایی در نیویورک گفت: «آنچه که امروز انجام شده گفت و گو بوده برای ارزیابی مذاکره، گفت و گو با آمریکا به معنای برقراری رابطه نیست و بعید می دانم با توجه به پیشینه تاریخی ایران و آمریکا دوستی محقق شود این تعامل فقط برای دفع شر و ضرر است.»

به گزارش مهر، سخنگو هیئت رئیسه مجلس با اشاره به این که گفت وگوی اولیه باراک اوباما و حسن روحانی به معنای مذاکره نیست، اظهار داشت: این گفت و گو ها پیش مذاکره است و مبنای مذاکرات آتی را مشخص می کند.

عبدالرضا مصری ضمن تقدیر از مواضع حسن روحانی و هیات همراه در نیویورک گفته است:« ایران نیز باید از اشتباهات خود درس بگیرد اگر در رفتار ها و برخورد ها طوری رفتار می کردیم که با گفتمان دیپلماسی جهان تفاوت داشت، باید در مذاکرات جدید ضمن حفظ اصول، در رفتارها نرمش داشته باشیم.»

حسن روحانی و باراک اوباما روز جمعه ۵ مهرماه در آخرين دقايق حضور آقای روحانی در نيويورک با يکديگر به صورت تلفنی صحبت کردند. این نخستین تماس روسای جمهوری ایران و آمریکا بعد از انقلاب در ایران در سال ۱۳۵۷ است.

علاوه بر مذاکره تلفنی روسای جمهور ايران و آمريکا، محمدجواد ظريف، وزيرامور خارجه ايران نيز روز پنجشنبه در حاشيه مذاکرات با وزرای خارجه گروه ۵+۱، با جان کری، وزير امور خارجه آمريکا مذاکره کرد.

قرار نبود که قطع رابطه با آمريکا «ابدی» باشد

به گزارش خبر گزاری دانشجويان ايران، ايسنا، علی مطهری روز شنبه ششم مهرماه گفته است: به نظر من رفتار هيات ايرانی خصوصا آقای رييس‌جمهور در نيويورک رفتار متين و پسنديده‌ای بود. ايران متناسب با انعطافی که آمريکايی‌ها نشان دادند و لحن آشتی‌جويانه آقای اوباما با حفظ عزت خود انعطاف نشان داد و نرمش قهرمانانه مورد نظر رهبری تحقق پيدا کرد.

اشاره آقای مطهری به اظهارات آيت الله علی خامنه ای در ۲۶ شهريور ماه سال جاری است که گفته بود، با «حرکت های صحيح ديپلماسی» مخالفتی ندارد و به «نرمش قهرمانه» اعتقاد دارد.

با اين حال علی مطهری می گويد:« معتقدم نقش بيش از حد قائل شدن برای تاثير بهبود روابط با غرب در بهبود وضع اقتصادی کشور و همه چيز را به برقراری رابطه با آمريکا مربوط کردن يک اشتباه و يک تهديد است و بايد از آن پرهيز کنيم. »

اين نماينده مجلس با بيان اينکه قرار نبود قطع رابطه با آمريکا ابدی باشد اضافه کرده است: برخی کشورها مثل شوروی سابق و امروز روسيه و چين بهره اقتصادی زيادی از اين قطع رابطه برده‌اند و امروز هم کشورهايی مثل ترکيه و امارات اين بهره را می‌برند و کشورهای ديگری مثل عربستان و اسرائيل هم از اين قطع رابطه، استفاده سياسی زيادی می‌کنند.»

علی مطهری در همین حال تاکید کرده است: ‌البته ممکن است عده‌ای باشند که منافع اجتماعی و سياسی‌شان در نداشتن رابطه با غرب و آمريکا باشد و شايد اين فضا را بيشتر دوست دارند تا اينکه يک ارتباط معقول بين ايران و آمريکا برقرار شود ولی اين دوستان هم بايد به فکر منافع و پيشبرد انقلاب اسلامی باشند و اينکه انقلاب از چه راهی بهتر می‌تواند توسعه پيدا کند و نگاه دقيق‌تر و عميق‌تری به اين مساله داشته باشند.

«حضور در پازل اوباما»

اين در حالی است که علی اصغر زارعی، نماينده مجلس و عضو جبهه پايداری، با اشاره به مذاکره تلفنی باراک اوباما و حسن روحانی گفته است: البته انتظار می‌رفت هيات ايرانی هوشمندی بيشتری به خرج می‌داد و پاسخ تماس اوباما را به پس از روشن شدن مواضع واقعی آمريکا در پرونده هسته‌ای موکول می کرد.

اين نماينده اصولگرای مجلس در گفت وگو با «رجا نيوز» با اشاره به اين که « تدبير واقعی اين بود تا به ازای اقدام عملی آمريکا ما اقدام به رفتار متقابل داشته باشيم،» اضافه کرده است:« نبايد هيات ايرانی در آخرين دقايق حضور خود در پازل اوباما و برنامه‌ريزان کاخ سفيد قرار می گرفت.»

«يک قدم پيش هستيم»

در همین حال، احمد توکلی، نماينده اصولگرای مجلس نيز در خصوص مذاکره تلفنی باراک اوباما و حسن روحانی گفته است:«شعف غيرمعقول برخی از گفتگوی رئيسان جمهور ايران و آمريکا به ضرر ملت ايران بوده و قدرت چانه زنی مسئولان را کم می کند.»

به گزارش مهر اين نماينده مجلس با اشاره به مذاکرات هيات ايرانی در نيويورک، گفته است: مواضع ابراز شده از سوی رئيس جمهور و هيئت همراه و نيز رفتار مناسب ديپلماتيک دکتر روحانی نشان می دهد که در مجموع ما يک قدم پيش هستيم.»

وی با اين حال تصريح کرده است :« اگر اين رفتار آمريکا يک تاکتيک کوتاه مدت باشد باز هم ما برد کرديم، چرا که اين روند باعث خواهد شد همه کسانی که مسئولان نظام را نسبت به عدم برقراری رابطه با آمريکا ملامت می کردند متوجه شوند که راه حل مشکلات کشور ارتباط و مذاکره با آمريکا نبوده و نيست و به بيان ديگر حق با مسئولان بوده که طی ساليان گذشته به آمريکا اعتماد نمی کردند البته ما خوشحال می شويم که اين اتفاق رخ نداده و مناسبات به شکل مقبول پيش رود.»

بازی برد-برد

محمدرضا باهنر، نايب رييس مجلس و دبير کل جامعه اسلامی مهندسين، نيز روزشنبه با تاکيد بر اينکه بعد از ۳۴ سال مذاکرات ايران و آمريکا اتفاق مهمی محسوب می شود، گفته است:«اين که کاخ رياست جمهوری آمريکا اظهار کرده که اوباما تمايل به نشست با ايران را دارد اتفاق مهمی است. ايران به دلايل مختلف از اين ديدار سر باز زد. در ادبيات دنيا نشست سران بايد نتيجه نشست سران پائين تر باشد.»

محمدرضا باهنر در ادامه گفته است: نشست سران نياز به تمهيداتی دارد اجلاس های بين المللی برگزار شود، کارشناسان و وزرای خارجه ديدار کنند و در نهايت روسای جمهور دو کشور با هم ديدار داشته باشند.

نايب رييس مجلس در ادامه گفته است:« فضای کنونی فضای خوبی است. ادبيات فاخر در ديپلماسی می تواند موثر باشد و ادبيات تند معمولا نمی گذارد کاری جلو رود اما بايد با توجه به خطور قرمز حرکت کرد. خوشبختانه دولت يازدهم اين ادبيات فاخر را دارد و دولتمردان دقت داشته باشند خط قرمزهای نظام و افکار عمومی را رعايت کنند. ما بر سر منافع ملی هرگز عقب نشينی نمی کنيم. دولت بالای خطوط قرمز حرکت می کند و ديپلمات های ما بازی را به سمت برد - برد پيش ببرند.

دبيرکل جامعه اسلامی مهندسی همچنین اضافه کرده است: برای مسئولين نظام دعا کنيم و کارهای آنها را رصد کنيم و دچار افراط و تفريط نشويم. بايد سعی کنيم اطلاعات به صورت جمع و جور باشد تا تصوير در اذهان عمومی ملموس باشد. با يک تلفن نمی توان اه اه يا به به گفت.
XS
SM
MD
LG