لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۱۳

فرانسه خواستار خروج نيروهای روسی از بندر پوتی شد


بندر پوتی، درکناره دریای سیاه، در خارج از منطقه امنيتی ای قرار دارد که مسکو مدعی است برای محافظت از اوستيای جنوبی بايد در خاک گرجستان ايجاد کند.
(عکس ازAFP)
بندر پوتی، درکناره دریای سیاه، در خارج از منطقه امنيتی ای قرار دارد که مسکو مدعی است برای محافظت از اوستيای جنوبی بايد در خاک گرجستان ايجاد کند. (عکس ازAFP)

نيکلا سارکوزی، رييس جمهوری فرانسه، در جريان مذاکره تلفنی خود با دميتری مدوديف، رييس جمهوری روسيه، از وی خواسته است تا نيروهای روسی شهر بندری پوتی گرجستان را تخليه کنند.


در بيانيه دفتر رياست جمهوری فرانسه آمده است: نيکلا سارکوزی و دمتيری مدوديف در مذاکرات روز شنبه توافق کردند تا به تماس های خود طی روزهای آينده ادامه بدهند.


در این بيانيه تصريح شده است:«آقای سارکوزی در اين تماس تلفنی تاکيد کرد نيروهای روسيه بايد هرچه زودتراز منطقه پوتی-سيناکی خارج شوند»


طبق اين گزارش، روسای جمهوری فرانسه و روسيه بر سر ضرورت تشکيل نيروهای ناظر در چارچوب سازمان همکاری و امنيت اروپا برای جايگزينی صلحبانان روسی در منطقه حائل امنيتی در جنوب اوستيای جنوبی، توافق کرده اند.


در همين زمينه در مسکو، الکسی پاولف، سخنگوی کاخ کرملين، نيز گفت: آقای مدوديف آمادگی خود را برای تعامل با سازمان همکاری و امنيت اروپا براساس ماده پنجم آتش بس ميان روسيه و گرجستان، ابراز کرده است.


ماده پنجم توافقنامه آتش بس بين روسيه و گرجستان تاکيد می کند: نيروهای روسی بايد به مواضع خود پيش از آغاز درگيری ها بازگردند، ولی با اين حال این ماده اجازه برخی «اقدامات امنيتی» به صلحبانان روسی در منطقه اوستيای جنوبی می دهد.


اکنون چگونگی تفسير اين ماده از توافقنامه شش ماده ای آتش بس بين روسيه و گرجستان، باعث بروز اختلاف نظرهایی ميان مسکو و تفليس شده است.


روسيه پس از عقب نشينی، در بخش هايی از خاک گرجستان در کنار مناطق جدايی خواه اوستيای جنوبی و آبخازيا، منطقه حائل امنيتی ايجاد کرده است.


این در حالی است که بندر پوتی، درکناره دریای سیاه، در خارج از منطقه امنيتی ای قرار دارد که مسکو مدعی است برای محافظت از اوستيای جنوبی بايد در خاک گرجستان ايجاد کند.


از سوی دیگر، معاون رييس ستاد ارتش روسيه نیز روز شنبه اعلام کرد: نيروهای اين کشور به تصرف بندر پوتی ادامه خواهند داد.


سخنان ژنرال آناتولی نوگوويتسين، يک روز پس از آن ابراز شد که مسکو اعلام کرد که نيروهای خود را بر اساس توافقنامه آتش بس از گرجستان خارج کرده است.


در همين حال، در پی خروج نيروهای روسيه از شهر گوری، ساکنان آن در حال بازگشت به خانه و کاشانه خود هستند.


با اين همه، به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، نيروهای روسيه همچنان در نزديکی شهر گوری هستند.


از سوی ديگر، ژنرال نوگوويتسين، تفليس را برای انجام آنچه که آمادگی برای انجام اقدامات مسلحانه و دسيسه های جديد در منطقه اوستيای جنوبی ناميد، مورد انتقاد قرار داد.


وی در عين حال، از حضور نظامی کشتی های پيمان ناتو در دريای سياه انتقاد کرد و این اقدام را مانعی بر سر راه ایجاد ثبات در منطقه دانست.


کشتی های ناتو به منظور کمک رسانی به غيرنظاميان گرجی وارد دريای سياه شده اند.


درمقابل، يک سخنگوی دولت آلمان روز شنبه از روسيه خواست که فورا نيروهای خود را از گرجستان بيرون ببرد و آنها را به مواضعی که پيش از آغاز درگيری در روز هفتم اوت بود، بازگرداند.


مسکو و تفليس از روز هفتم اوت بر سر منطقه اوستيای جنوبی، که خواستار جدايی از گرجستان و استقلال از اين کشور است، درگير شدند.


اوستيای جنوبی همراه با ابخازيا پس از تجزيه اتحاد شوروی در سال ۱۹۹۱ ميلادی اعلام استقلال کردند.


اين موضوع از همان هنگام با مخالفت تفليس مواجه شد تا اينکه سرانجام، نيروهای گرجی روز هفتم اوت وارد شهر تسخينوالی، مرکز اوستيای جنوبی، شدند، تا حاکميت دولت مرکزی بر اين منطقه را اعمال کنند.


اين اقدام با واکنش نيروهای روسی مواجه شد که تحت عنوان تامين امنيت اتباع روسيه و نيروهای صلحبان اين کشور، به جنگ با نيروهای گرجی پرداختند.


در نهايت دو طرف پيشنهاد شش ماده ای فرانسه برای آتش بس را پذيرفتند.


XS
SM
MD
LG