لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۰۴

زنگنه: احتمالا اوپک برای افزایش تولید نفت به توافق نرسد


یژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران
یژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران

در حالی که عربستان و روسیه بر افزایش تولید نفت اوپک و کشورهای هم پیمان آن تاکید دارند، ایران می گوید که احتمالا در اجلاس هفته جاری این سازمان، توافقی برای افزایش تولید نفت حاصل نشود.

خبرگزاری رویترز سه شنبه ۳۰ خرداد ماه از قول بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران که برای شرکت در اجلاس اوپک به وین رفته است، گزارش داد: «من باور نمی کنم که در اجلاس جاری به توافق برسیم. اوپک سازمانی نیست که از دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا دستورالعمل بگیرد. اوپک بخشی از وزارت انرژی آمریکا نیست».

اشاره وی به توئیت‌های ترامپ است که بخاطر «کنترل مصنوعی قیمت نفت از طریق کاهش تولید» از اوپک انتقاد کرده است. همچنین اخیرا گزارش‌هایی منتشر شد که آمریکا از عربستان و دیگر کشورهای عربی عضو اوپک خواسته است تا دیگر همقطاران خود را راضی به افزایش تولید نفت کنند.

اوپک به همراه چندین کشور دیگر به رهبری روسیه از سال گذشته میلادی تولید روزانه خود را ۱.۸ میلیون بشکه کاهش داد تا هم جلوی تولید نفت مازاد گرفته شود، و هم ذخایر استراتژیک در انبارهای جهانی را کاهش دهد تا قیمت‌های نفت بالا برود.

گزارشهای سازمانهای بین المللی، از جمله اوپک، اداره اطلاعات انرژی آمریکا و آژانس بین المللی انرژی حاکی است که ذخایر استراتژیک نفت جهان در سال جاری به کمترین میزان طی پنج سال گذشته رسیده است و قیمت نفت نیز به بیشترین میزان از سال ۲۰۱۴ صعود کرده است و هم اکنون حدود ۷۵ دلار است که تقریبا سه برابر اوایل سال ۲۰۱۶ است.

اوپک روز جمعه هفته جاری اجلاسی در وین، پایتخت اتریش و مقر این سازمان دارد که وضعیت بازار نفت را بررسی کند.

عربستان و روسیه که روی هم رفته بیش از ۲۰ درصد تولید جهانی نفت را انجام می دهند، می گویند که اکنون زمان افزایش تدریجی تولید نفت است.

روسیه و عربستان‌ و برخی از اعضای اوپک می خواهند که تولید نفت از ماه آینده بصورت تدریجی تا ۱.۵ میلیون بشکه در روز افزایش یابد.

این میزان از افزایش می تواند کاهش تولید نفت بخاطر تحریمهای آمریکا و ونزوئلا را جبران کند.

اخیرا آژانس بین المللی انرژی گزارش داد که تا پایان سال آینده میلادی انتظار می رود که تولید روزانه نفت ایران ۹۰۰ هزار بشکه و تولید ونزوئلا ۵۵۰ هزار بشکه کاهش یابد.

زنگنه پیش از ترک تهران به مقصد وین نیز گفته بود: «مشکل فعلی بازار نفت، عمدتا تنش‎های سیاسی است که ازسوی رئیس‎جمهوری آمریکا در فضای سیاسی بین‎المللی ایجاد شده است؛ نه عدم توازن عرضه و تقاضا».

به گزارش سایت رسمی وزارت نفت ایران، وی در ادامه گفت: «به اعتقاد ما، آقای ترامپ برای فعال نگه‌داشتن توسعه شیل اویل در آمریکا موافق قیمت‎های بالای نفت است، اما برای فرار از فشار افکار عمومی مردم آمریکا در برابر بالا رفتن قیمت نفت، به خصوص بعد خروج آمریکا از برجام، به اوپک حمله می‎کند».

رویترز می نویسد که به غیر از ایران، ونزوئلا، عراق و الجزایر نیز در میان اعضای اوپک از مخالفان افزایش تولید نفت هستند.

الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه می گوید که در سه ماهه سوم سال جاری میلادی تقاضای جهانی نفت افزایش خواهد یافت و اگر افزایش تولید انجام نشود، بازارهای جهانی با کمبود عرضه مواجه خواهد شد.

طی دو سال گذشته تقاضای جهانی نفت سالانه ۱.۵ درصد افزایش نشان داده و برای سال آینده از ۱۰۰ میلیون بشکه در روز فراتر خواهد رفت.

آقای نواک می گوید که اگر اعضای اوپک در جلسه هفته جاری تصمیمی برای افزایش تولید بگیرند، در ماه سپتامبر (پاییز) می توانند دوباره تشکیل جلسه داده و تبعات این تصمیم را ارزیابی کنند.

دو منبع آگاه به رویترز گفته اند که عربستان، کویت و عمان موافق افزایش چشمگیر تولید نفت نیستند. یک منبع دیگر نیز گفته است که اگرچه تقاضای روسیه و عربستان بر روی افزایش روزانه ۱.۵ میلیون بشکه نفت است، اما این رقم در واقع «تاکتیکی» است که بر سر افزایش ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار بشکه ای نفت با دیگر تولید کننده ها چانه زنی کرده و به توافق برسند.

رویترز همچنین متن نامه ای از ونزوئلا و و ایران را مشاهده کرده است که خواستار مذاکره تحریمهای آمریکا علیه این دو کشور شده است، اما دبیرخانه اوپک این تقاضا را رد کرده است.

منابع: رویترز، وزارت نفت ایران، رادیو فردا. د.خ
XS
SM
MD
LG