لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۵۸

بازنشستگی «اینترنت اکسپلورر» پس از ۲۷ سال


در دهه ۲۰۰۰ ميلادی حدود ۹۰ درصد از بازار مرورگرها در انحصار مایکروسافت بود
در دهه ۲۰۰۰ ميلادی حدود ۹۰ درصد از بازار مرورگرها در انحصار مایکروسافت بود

اینترنت اکسپلورر، مرورگر اینترنت مایکروسافت که برخی کاربران را کلافه می‌کرد، پس از ۲۷ سال حضور بر صفحه رایانه‌های سراسر جهان، روز چهارشنبه ۲۵ خرداد رسماً بازنشسته شد.

شرکت مایکروسافت نسخه‌های دیگری از این مرورگر قدیمی خود را ارائه نمی‌کند و کاربران می‌توانند مرورگر جایگزین را که «مایکروسافت اج» نام دارد در رایانه‌های خود نصب کنند.

بازنشستگی اینترنت اکسپلورر برای بسیاری از کاربران قدیمی که اولین راه دسترسی‌شان به اینترنت بود، لحظه‌ای نوستالژیک را رقم زد و لطیفه‌های بسیاری نیز در مورد آن در فضای مجازی منتشر شد.

کاربری نوشت: «دانلود کردن با تو خیلی طول می‌کشید، مرتب خشکت می‌زد و مرورگرهای دیگر خیلی راحت جای تو را گرفتند. ولی عمر یکی از اولین مرورگرهایی که من از آن استفاده کرده‌ام به پایان رسید و از تو خاطرات فراوانی دارم».

تصویری از نسخه اولیه اینترنت اکسپلورر
تصویری از نسخه اولیه اینترنت اکسپلورر

میم (جوک‌های اینترنتی) فراوانی با سوژه اکسپلورر در شبکه توئیتر منتشر شد، از سنگ‌قبرها و یا تابوت‌های منقش به علامت «e» آبی‌رنگ گرفته تا عکس از صفحه‌های کامپیوتر در حالی که پیام مربوط به توقف کار این اپلیکیشن روی صفحه ظاهر شده است.

شرکت مایکروسافت توقف استفاده از اکسپلورر را سال گذشته اعلام کرده بود و روز چهارشنبه در بیانیه‌ای شروع کار جایگزین آن، «مایکروسافت اج»، را توضیح داد.

در بخشی از این بیانیه آمده است: «اینترنت اکسپلورر (IE) از امروز رسماً بازنشسته می‌شود و دیگر در سیستم ما فعال نخواهد بود. شبکه اینترنت بسیار متحول شده و در نتیجه مرورگرها نیز تکامل یافته‌اند. ایجاد تغییر و یا نوآوری‌های موردی اینترنت اکسپلورر نمی‌تواند به تحول عظیم شبکه اینترنت پاسخ دهد. بنابراین ما از نو شروع می‌کنیم».

اولین نسخه اینترنت اکسپلورر در سال ۱۹۹۵ و به‌عنوان یک چالش جدی برای «نت اسکیپ نویگیتور» که در آن زمان از اولین ستاره‌های دسترسی به اینترنت بود، عرضه شد. همه‌جانبه بودن سیستم کار مایکروسافت و حرکت آن به سوی قبضه کردن بازار رایانه‌ها باعث شد که مرورگر محصول این شرکت نیز به ابزار اصلی اکثر کاربران برای دسترسی به اینترنت بدل شود.

در سال ۱۹۹۷ نهادهای ناظر بر رقابت در فعالیت‌های تجاری آمریکا گنجاندن اینترنت اکسپلورر در سیستم عامل ویندوز را که هدف آن پیروزی در رقابت با «نت اسکیپ» بود به چالش کشیدند. این پرونده در سال ۲۰۰۱ و بدون جریمه مایکروسافت خاتمه یافت، ولی این شرکت و بیل گیتس، صاحب میلیاردر آن، ملزم شدند که اطلاعات فنی بیشتری را منتشر کنند و قراردادهای ضد رقابتی در فروش محصولات این شرکت ممنوع شد.

در سال‌های بعد گزینه‌های دیگری برای دسترسی به اینترنت وارد بازار شد و مرورگر مایکروسافت به مرور جایگاه مهم خود را در این عرصه از دست داد.

در دهه ۲۰۰۰ ميلادی حدود ۹۰ درصد از بازار مرورگرها در انحصار مایکروسافت بود ولی سهم آن از این بازار در سال ۲۰۲۲ به اعداد تک رقمی کاهش یافت. مرورگر کروم محصول گوگل در حال حاضر ۶۵ درصد از این بازار را در اختیار دارد.

بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه/ش.ر/ک.ر
XS
SM
MD
LG