لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۲۵

روحانی: خوشحالم که عمران خان می‌گوید پاکستان در هیچ ائتلاف جنگی شرکت نخواهد داشت


دیدار عمران خان، نخست‌وزیر پاکستان از تهران
دیدار عمران خان، نخست‌وزیر پاکستان از تهران

رئیس جمهور ایران اعلام کرد که نخست وزیر پاکستان در مذاکرات روز دوشنبه به او گفته، این کشور «در هیچ ائتلاف جنگی شرکت ندارد».

عِمران خان، نخست‌وزیر پاکستان دیشب وارد تهران شد و صبح امروز با رئیس‌جمهور ایران دیدار کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، رئیس جمهور ایران گفت که در این مذاکرات اقدامات آمریکا در منطقه از جمله قراردادن سپاه پاسداران در فهرست گروه‌های تروریستی مطرح شده است.

وی اضافه کرد: «خوشحالم که نخست وزیر تاکید کرد که پاکستان در هیچ ائتلاف جنگی شرکت ندارد و نخواهد داشت و اراده دو طرف برای صلح در منطقه است».

آقای روحانی همچنین گفت: «ایران و پاکستان کاملاً مصمم به توسعه روابط دوجانبه هستند و هیچ کشور ثالثی قادر نیست روابط دوستانه و برادرانه ایران و پاکستان را تحت تاثیر قرار دهد».

آقای روحانی در مورد «ائتلاف جنگی» توضیح دیگری نداد، اما همکاری‌های پاکستان با عربستان در زمینه نظامی و امنیتی سابقه دیرینه دارد.

براساس آمار «مرکز مطالعات پاکستان و خلیج [فارس]» ۱.۵ میلیون نفر از شهروندان پاکستانی در بخش‌های مختلف اقتصادی، نظامی، امنیتی و انتظامی در عربستان کار می کنند.

مقامات پاکستان پیش از این گفته بودند که نیروهای نظامی آنها برای تعلیم نیروهای نظامی عربستان سعودی در جنگ‌های کوهستانی اعزام شده‌اند و وارد جنگ یمن نمی‌شوند.

در همین حال حسین آرین، تحلیلگر امور نظامی پیش از این در یادداشتی در رادیو فردا نوشته بود که از دیدگاه جمهوری اسلامی، پاکستان «حامی جنگ علیه شیعیان بحرین به پرچمداری عربستان است و به دستور ریاض در آموزش و تسلیح برخی از گروه‌های مخالف بشار اسد دست دارد».

پاکستان همچنین از سال ۲۰۰۲ تا سال گذشته بیش از ۳۳ میلیارد دلار کمک مالی از آمریکا دریافت کرده که بیش از ۱۴ میلیارد دلار آن در قالب «بودجه پشتیبانی ائتلاف» به این کشور داده شده است.

عِمران خان در جریان رقابت‌های انتخاباتی از منتقدان سرسخت جنگ در افغانستان و حملات پهپادی آمریکا بوده، هرچند وعده داده که به بازگشت آرامش به افغانستان کمک خواهد کرد.

شماری از رسانه‌ها، از جمله خبرگزاری ایلنا، احتمال داده‌اند یکی از اهداف سفر عمران خان به تهران، میانجی‌گری برای حل اختلافات ایران و عربستان سعودی باشد.

بهمن ماه سال گذشته و در سفر محمدبن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی به اسلام آباد، قراردادهایی به ارزش بیست میلیارد دلار بین دو کشور برای سرمایه‌گذاری ریاض در پاکستان امضاء شد.

توافق دو کشور برای ایجاد یک نیروی واکنش سریع مشترک»

آقای روحانی همچنین خبر داد که دو کشور برای ایجاد «یک نیروی واکنش سریع مشترک» در مرزهای مشترک توافق کرده‌اند.

رئیس جمهور ایران گفت که دو کشور توافق کرده‌اند، همکاری‌های امنیتی و نیروهای مرزبانی خود را افزایش دهند.

به گفته آقای روحانی، دو کشور همچنین توافق کرده‌اند «یک نیروی واکنش سریع مشترک در مرزهای مشترک دو طرف برای مبارزه با تروریسم تشکیل شود».

آقای روحانی جزئیات بیشتری درباره این نیروی «واکنش سریع مشترک» بیان نکرده است.

نخست وزیر پاکستان نیز مهم ترین دلیل سفر خود به ایران را «مسئله تروریسم» دانست و گفت که این مسئله « باعث افزایش اختلافات شده است».

وی اضافه کرد: «اکنون تمام طیف‌های سیاسی در پاکستان به این نتیجه رسیده‌اند که نباید اجازه دهیم که گروه‌های شبه نظامی از خاک ما، علیه کشورهای دیگر و برای انجام اقدامات تروریستی استفاده کنند».

مقام‌های جمهوری اسلامی پیش از این بارها از برخورد نکردن پاکستان با گروه‌های مسلح مخالف حکومت جمهوری اسلامی انتقاد کرده‌اند و حسن روحانی نیز در اسفند ماه در تماس تلفنی با عمران خان گفته بود که این موضوع «می‌تواند روابط دو کشور را تحت تاثیر قرار دهد».

برخی از مقامات جمهوری اسلامی نیز تهدید کرده‌اند که در صورت برخورد نکردن دولت پاکستان با گروه‌های مسلح مخالف حکومت جمهوری اسلامی، نیروهای نظامی ایران در خاک آن کشور به آنان حمله خواهند کرد.

در مقابل در پی قتل ۱۴ مسافر یک اتوبوس در مسیر کراچی، وزارت خارجه پاکستان با تحویل نامه‌ای به سفارت ایران از «بی‌عملی» جمهوری اسلامی نسبت به برخورد با «گروه‌های تروریستی مستقر در ایران» به‌شدت انتقاد کرد.

آقای روحانی دراین نشست همچنین گفت که ایران برای افزایش ده برابری صادرات برق به پاکستان و تکمیل خط لوله گاز به این کشور اعلام آمادگی کرده است.

پاکستان در زمان ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد قرارداد خرید روزانه ۲۲ میلیون متر مکعب گاز با ایران امضا کرد، اما تا کنون اقدام به ساخت خط لوله برای دریافت گاز نکرده است.

رئیس جمهور ایران همچنین گفت: «بحث کردیم که­ کمیته تهاتر بین دو طرف تشکیل و صادرات و واردات دو کشور تهاتر و در یک حساب بانکی تسویه شود».

دادوستد پایاپای کالا با نفت روشی است که ایران برای دور زدن تحریم‌های آمریکا در پیش گرفته است.

آقای روحانی همچنین گفت که ایران علاقه‌مند است، دادوستد دو بندر چابهار ایران و گوادر پاکستان با ایجاد راه آهن افزایش پیدا کند.

با استفاده از خبرگزاری‌های مهر، صدا و سیما،ایرنا، و رادیو فردا /ا.م /پ.پ
XS
SM
MD
LG