لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۳۵

گفت وگوی حسن روحانی و قاسم سلیمانی با مقام های حماس


حسن روحانی و اسماعیل هنیه
حسن روحانی و اسماعیل هنیه

حسن روحانی رییس جمهوری ایران دوشنبه بیستم آذر در گفت و گوی تلفنی با اسماعیل هنیه رییس دفتر سیاسی جنبش حماس بر ادامه حمایت ایران از ماهیت اسلامی و فلسطینی بیت المقدس تاکید کرد؛ همزمان، قاسم سلیمانی فرمانده شاخه قدس سپاه پاسداران ایران در تماس تلفنی با فرماندهان شاخه های نظامی حماس و جهاد اسلامی فلسطین حمایت ایران از فلسطینی ها را در قضیه قدس مورد تاکید قرار داد.

گفت و گوی تلفنی رییس جمهوری ایران با رییس دفتر سیاسی حماس، و به موازات آن، مکالمه های تلفنی فرمانده شاخه برون مرزی سپاه پاسداران ایران با فرماندهان شاخه های نظامی حماس و جهاد اسلامی فلسطین، پنج روز بعد از تغییر راهبردی در سیاست آمریکا در مورد اورشلیم (بیت المقدس) انجام شد.

دونالد ترامپ چهارشنبه پانزدهم آذر، برای نخستین بار در ۶۹ سال وجود دولت یهود، اعلام کرد که آمریکا اورشلیم (بیت المقدس) را به عنوان «پایتخت اسرائیل» به رسمیت می شناسد؛ همزمان آقای ترامپ آن روز دستور آغاز روند انتقال سفارت آمریکا در اسرائیل، از شهر تل آویو به اورشلیم را امضاء کرد.

این تغییر سیاست آمریکا اسرائیل را خشنود کرده ولی فلسطینی ها و اکثر کشورهای عرب و غربی از آن ابراز خشم و نگرانی کرده اند.

به گزارش وبسایت رییس جمهوری ایران، حسن روحانی در گفت و گوی تلفنی با اسماعیل هنیه، تصمیم «اهانت آمیز» آمریکا را «محکوم» کرد و گفت «این اقدام ناصحیح، ماهیت آمریکا و رژیم صهیونیستی را بیش از پیش نزد جهانیان آشکارتر کرد و نشان داد که آنها به هیچ وجه نمی خواهند حقوق ملت فلسطین را به رسمیت بشناسند.»

آقای روحانی همچنین افزود، «در این شرایط، و در گام نخست، همه جریان های فلسطینی باید با وحدت خود پاسخ قاطعی به رژیم صهیونیستی و آمریکا بدهند، و در گام دوم نیز، دنیای اسلامی باید با صدای واحد و متحد، در برابر این طرح شوم بایستد».

حسن روحانی فلسطینیان را «ملت مظلوم» نامید و گفت «ایران همانند گذشته در کنار ملت فلسطین خواهد ماند».

به گزارش رسانه های ایران، اسماعیل هنیه نیز گزارشی از رخدادهای روزهای اخیر در سرزمین های فلسطینی بعد از تغییر سیاست آمریکا در مورد بیت المقدس را به آگاهی حسن روحانی رساند و گفت که «ما مصمم هستیم که طرح آمریکایی ها و صهیونیست ها را با شکست مواجه کنیم» و «از نگاه ملت فلسطین، جمهوری اسلامی ایران یک ستون نیرومند و مقاوم در حمایت از تحقق آرمان های ملت فلسطین است».

همچنین به گزارش سپاه نیوز و شبکه تلویزیونی لبنانی المیادین، قاسم سلیمانی روز دوشنبه در گفت و گوی تلفنی با فرماندهی گردان های عزالدین قسام (شاخه نظامی حماس) و فرماندهی سرایا قدس (شاخه نظامی جهاد اسلامی فلسطین) در غزه، بر «آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای پشتیبانی همه جانبه از نیروهای مقاومت اسلامی فلسطین» تاکید کرد.

در گزارش های یاد شده به نام فرماندهان شاخه های نظامی حماس و جهاد اسلامی فلسطین که سردار سلیمانی شامگاه دوشنبه با آنها گفت و گوی تلفنی کرده، اشاره ای نشده است.

اسرائیل مدعی است که سازمان جهاد اسلامی فلسطین بیش از سی سال پیش توسط ایران در غزه بر پا شد و ایران بویژه عامل اصلی تشکیل شاخه نظامی آن بوده است؛ سران جهاد اسلامی فلسطین در طول جنگ داخلی سوریه مناسبات نزدیک خود با ایران را حفظ کرده بودند.

حماس نیز به تازگی اعلام کرد که بعد از چند سال سردی در مناسباتش با ایران بر سر جنگ داخلی سوریه، روابط با ایران را به حالت عادی درآورده است؛ مقامات ایران نیز این امر را تایید کردند.

اما حماس در ماههای گذشته در روند آشتی داخلی با جنبش فتح، پیمان وفاق ملی را که با میانجی گری مصر بدست آمده بود، امضاء کرد و قرار بود از اول دسامبر، اداره امور غزه بعد از ده سال به تشکیلات خودگردانی منتقل شود؛ هرچند که این انتقال اختیارات عملا با تاخیر روبرو شده است.

تشکیلات خودگردانی و سازمان آزادیبخش فلسطین که بارها در گذشته جمهوری اسلامی ایران را به دخالت در امور فلسطینیان متهم کرده بودند، هنوز در مورد گفت و گوهای تلفنی آقایان روحانی و سلیمانی با رییس دفتر سیاسی و فرماندهان شاخه های نظامی حماس و جهاد اسلامی واکنشی نشان نداده اند.

اسرائیل شامگاه دوشنبه و همچنین شامگاه شنبه گذشته مقرهای حماس در غزه را بمباران کرد تا شلیک های راکتی را که بعد از بیانیه آمریکا در مورد اورشلیم، از غزه به سوی جنوب اسرائیل صورت گرفت، تلافی کرده باشد؛ حماس تایید کرد که در حمله شامگاه شنبه اسرائیل دو عضو شاخه نظامی حماس کشته شدند.

حماس با انتقاد شدید از تغییر سیاست آمریکا در مورد بیت المقدس، فلسطینیان را به آغاز انتفاضه فرا خوانده است؛ اما جز پاره ای درگیری ها در قدس شرقی، کرانه باختری و خطوط مرزی غزه با جنوب اسرائیل، نشانه ای از «انتفاضه» مورد نظر حماس تا حال مشاهده نشده است.

سخنگویان حماس گفته بودند که «اقدامات آنها به بیانیه محدود نخواهد شد» اما نگفته اند که چه گام هایی را در نظر دارند.

گفت و گوهای تلفنی حسن روحانی و قاسم سلیمانی با مسوولان سیاسی و نظامی حماس و جهاد اسلامی فلسطین در روزی انجام شد که حسن نصرالله دبیر کل حزب الله نیز در یک سخنرانی در لبنان گفت «تصمیم ابلهانه دونالد ترامپ موجب آغاز سقوطدولت صهیونیستی خواهد شد» و «حزب الله و متحدانش در منطقه، پس از پیروزی های اخیر، بار دیگر بر قضیه فلسطین متمرکز می شوند».

XS
SM
MD
LG