لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۵۶

روسیه و چین اقدامات آمریکا برای تغییر برجام و معاهدات بین‌المللی را محکوم کردند


مسکو؛ وزرای خارجه روسیه و چین
مسکو؛ وزرای خارجه روسیه و چین

وزرای خارجه روسیه و چین به طور مشترک آنچه را که اقدامات یکجانبه آمریکا برای تغییر معاهدات می‌دانند، از توافق هسته‌ای با ایران گرفته تا توافق بین‌المللی در خصوص گرمایش زمین و یا مقررات تجارت بین‌المللی، محکوم کردند.

به گزارش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، سرگئی لاورف پس از دیدار با همتای چینی خود در مسکو گفت دولت دونالد ترامپ می‌کوشد در بسیاری از زمینه‌ها که کشورهای متعددی در آن دخیل هستند به تنهایی عمل کند.

او اقدامات آمریکا برای تغییر دادن توافق هسته‌ای با ایران با وجود رضایت سایر امضاکنندگان این توافق و یا معاهده بین‌المللی مربوط به گرمایش زمین را مثال زد که ۱۶۶ کشور آن را امضا کرده‌اند.

آقای لاورف گفت: «این ربطی به دیپلماسی ندارد. اقدامی برای تحمیل منافع خود و بی‌توجهی کامل به منافع دیگران است.»

او افزود: «یکجانبه گرایی همواره بد است، بخصوص زمانی که به ابزار اصلی سیاست خارجی بدل شود. چین و روسیه همواره آمادگی خود را برای رسیدن به توافق‌های منطقی بر اساس در نظر گرفتن منافع همه نشان داده‌اند.»

«ما در روسیه طرفدار گفتگوی مستقیم برای حل هر معضلی هستیم. ما هیچ گاه از مذاکره طفره نمی‌رویم. آمریکا است که این کار را می کند.»

دونالد ترامپ در مورد توافق هسته‌ای با ایران از کشورهای اروپایی که امضا کننده توافق هستند خواسته است برای جبران آنچه که آن را «نواقص فاجعه‌بار» توافق توصیف می‌کند یک توافق تکمیلی ارائه دهند.

دونالد ترامپ به‌خصوص از ناتوانی توافق هسته‌ای برای محدود کردن برنامه‌های موشکی ایران و سقف ده ساله‌ای که برای ممنوعیت غنی سازی اورانیوم تعیین شده انتقاد کرده است.

دونالد ترامپ تهدید کرده اگر نواقص آن برطرف نشود از توافق هسته‌ای با ایران خارج خواهد شد و کشورهای اروپایی نیز برای پاسخ دادن به انتقادهای دونالد ترامپ مشغول مذاکره با دولت آمریکا بوده‌اند.

سرگئی لاورف به این نکته اشاره کرد که توافق هسته‌ای با ایران محصول سال‌ها اقدامات دیپلماتیک است و از نگاه روسیه هر اقدامی برای تغییر دادن این توافق نقض مفاد آن و قطعنامه شورای امنیت است که این توافق را تایید کرده.

ایران نیز موضع مشابهی اتخاذ کرده و با هرگونه تغییری در این توافق مخالف است.

خبرگزاری ایرنا روز پنج‌شنبه از قول علی اکبر صالحی رییس اداره انرژی اتمی ایران گفت: «ما خواهان باقی ماندن در این توافق هستیم ولی اگر ترامپ از توافق خارج شود ما روش دیگری در پیش خواهیم گرفت.»

او وعده داد که در صورت خروج ترامپ ایران اقدامی ضرب شست نشان خواهد داد.

سرگئی لاورف در عین حال دولت آمریکا را متهم کرد که به شکل یک جانبه قصد دارد مقررات سازمان تجارت جهانی و توافق مینسک در سال ۲۰۱۵ که چارچوب روند برقراری صلح در اوکراین را مشخص می‌کند، تغییر دهد.

مقامات دولت آمریکا بارها گلایه کرده‌اند که توافق مینسک نتوانسته یک توافق پایدار بین دولت اوکراین و شورشیان مورد حمایت روسیه در شرق آن کشور به وجود بیاورد ولی تاکنون بطور علنی در مورد تغییر آن صحبتی نکرده‌اند.

ونگ یی وزیر خارجه چین نیز همچون آقای لاورف از سیاست‌های دولت آمریکا انتقاد کرد ولی روی طرح واشنگتن برای وضع تعرفه‌های وارداتی فولاد و آلومینیوم و همینطور تهدید دونالد ترامپ به وضع ۱۵۰ میلیارد دلار تعرفه بر واردات کالاهای چینی تمرکز کرد.

وزیر خارجه چین گفت: «اگر آمریکا فکر می‌کند با حفاظت از صنایع خود می‌تواند به برتری دست یابد محاسبه غلطی دارد.» او وضع تعرفه بر واردات چینی را «یکجانبه گرایی خیلی واضح و تلاش برای کسب هژمونی» توصیف کرد.

او افزود: «جامعه بین‌المللی بطور مشترک باید با این یکجانبه گرایی و نقض مقررات مقابله کند.»

قبل از سفر وزیر خارجه چین به مسکو وزیر دفاع آن کشور نیز از روسیه دیدار کرد که هدف آن نشان دادن توسعه روابط نظامی چین و روسیه به آمریکا بود.

مسکو و پکن در نمایشی از توسعه همکاری‌های نظامی بین دو کشور اخیرا مانورهای مشترکی از جمله در آب‌های دریای جنوبی چین و دریای بالتیک انجام داده‌اند.

چین و روسیه از مدت‌ها پیش مناسباتی برقرار کرده‌اند که آن را «همکاری استراتژیک» می‌نامند که بیانگر هدف مشترک آنها برای ایجاد یک جهان «چند قطبی» با مراکز قدرت متعدد و در عین حال مخالفت آنها با جهان «تک قطبی» تحت کنترل آمریکاست.

ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه با رییس جمهور چین مناسبات گرمی دارد و دو رهبر به طور متناوب با یکدیگر دیدار می‌کنند. آقای پوتین قرار است در ماه ژوئن برای شرکت در جلسات پیمان همکاری‌های امنیتی که تحت کنترل چین و روسیه است، به پکن برود.

آقای پوتین روز پنج‌شنبه هنگام دیدار با وزیر خارجه چین در مسکو تصمیم ماه گذشته مجلس قانونگذاری چین برای حذف محدودیت دوره‌های ریاست جمهوری را ستود. در مقابل وزیر خارجه چین نيز تبریک رییس جمهور آن کشور به مناسبت پیروزی آقای پوتین در انتخابات ماه گذشته را به او ابلاغ کرد.

آقای پوتین گفت:«می خواهم اظهار امیدواری کنم که پس از انتخابات ریاست جمهوری روسیه و رویدادهای سیاسی مهم در جمهوری دمکراتیک خلق چین ما به حرکت در مسیر تقویت مناسبات دو جانبه ادامه خواهیم داد.»

منبع: رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی؛ ش.ر/س.ن
XS
SM
MD
LG