لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۴۶

پوتین: میزبانان موشک‌های آمریکایی در تیررس روسیه خواهند بود


رئیس‌جمهوری روسیه گفته است «ملت‌های اروپایی که (با حضور موشک‌های آمریکایی) موافقت کنند، باید درک کنند که کشور خود را محتملا با تهدید حمله‌ تلافی‌جویانه روبه‌رو ساخته‌اند».
رئیس‌جمهوری روسیه گفته است «ملت‌های اروپایی که (با حضور موشک‌های آمریکایی) موافقت کنند، باید درک کنند که کشور خود را محتملا با تهدید حمله‌ تلافی‌جویانه روبه‌رو ساخته‌اند».

رئیس‌جمهوری روسیه می‌گوید اگر ایالات متحده دست به انتقال و استقرار موشک‌های میان‌برد در اروپا بزند، مسکو کشورهای میزبان این جنگ‌افزارها را در تیررس خود قرار می‌دهد.

اظهارات ولادیمیر پوتین، دوم آبان ماه، ابراز شده‌است؛ کم‌تر از یک هفته پس از آن‌که دونالد ترامپ اعلام کرد از «پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد» با مسکو خارج می‌شود.

پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد، در سال ۱۹۸۷، بین رونالد ریگان، رئیس‌جمهوری وقت ایالات متحده آمریکا و میخائیل گورباچف، دبیر کل حزب کمونیست شوروی، امضا شد. هدف از آن از میان‌بردن موشک‌های هسته‌ای و متعارف کروز و سکوهای پرتاب آن‌ها، با برد ۵۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر بود.

ترامپ در زمان اعلام خروج از این پیمان گفته بود: «ما به روسیه اجازه نخواهیم داد دست به نقض یک توافق اتمی بزند، بروند برای خودشان سلاح تولید کنند، در حالی‌که ما اجازه نداریم چنین کاری بکنیم».

در همان زمان نیز جان بولتون، مشاور امنیت ملی خود را برای مذاکره با مقام‌های کرملین به مسکو فرستاد.

جان بولتون، که گفته می‌شود نقش عمده‌ای در قانع‌کردن رئیس‌جمهوری به خروج از پیمان موشکی داشته، تاکید کرده بازگشتی به آن وجود ندارد.

با این حال پوتین همچنان امیدوار است که چنین اقدامی در نهایت به مستقر کردن موشک‌های میان‌بردن در اروپا نخواهد انجامید: «اگر آن‌ها (موشک‌های میان‌برد آمریکا) در اروپا قرار گیرند، ما هم طبیعتا به آن واکنش مشابهی نشان می‌دهیم».

رئیس‌جمهوری روسیه، روز چهارشنبه، پس از دیدار با نخست‌وزیر ایتالیا، به خبرنگاران گفته است «ملت‌های اروپایی که با چنین چیزی موافقت کنند، باید درک کنند که کشور خود را محتملا با تهدید حمله‌ تلافی‌جویانه روبه‌رو ساخته‌اند. این‌ها مسائل کاملا روشنی هستند».

او سپس افزوده «من نمی‌دانم چرا ما باید اروپا را با چنین خطر جدی روبه‌رو سازیم… من دلیلی برای آن نمی‌بینم».

پوتین اظهار کرده «این انتخاب ما نیست. ما مایل به انجام چنین کاری نیستیم».

روز گذشته ینس استولتنبرگ، دبیر کل پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، از آمریکا دفاع کرده و در عین حال گفته بود روسیه پیمان مربوط به موشک‌های اتمی میان‌برد را زیر پا گذاشته و قرار نیست که کشورهای اروپایی «در واکنش به تسلیحات اتمی بیشتر متوسل شوند».

به گفته آقای استولتنبرگ، ایالات متحده تاکنون به این پیمان که در سال ۱۹۸۷ توسط رونالد ریگان و میخاییل گورباچف امضا شد پایبند بوده و تنها مسئله و چالش در این میان «رفتار روسیه» است. این همان اتهامی‌ست که دولت‌های آمریکا، حتی پیش از روی کار آمدن ترامپ نیز به مسکو زده‌اند؛ مسکو این اتهام‌ها را همواره رد کرده‌است. پوتین نیز بار دیگر اظهارات مشابهی را بیان داشته و افزوده حاضر است با رئیس‌جمهوری آمریکا در مورد این موضوع گفت‌وگو کند.

دو روز پیش در جریان دیدار بولتون و پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه گفته بود مایل است به دیالوگ خود با هم‌تای آمریکایی‌اش ادامه دهد. مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهوری آمریکا نیز پس از دیدار با ولادیمیر پوتین اعلام کرد، واشینگتن برای دیدار رهبران دو کشور، در حاشیه مراسم مربوط به سالگرد پایان جنگ جهانی اول که ۱۱ نوامبر/۲۰ آبان در پاریس برگزار می‌شود، برنامه‌ریزی دقیقی انجام خواهد داد.

اروپای آزاد، رادیو فردا|ت|خ.ک
XS
SM
MD
LG