لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۰۷

حضور نسخۀ صادراتی جنگندهٔ پیشرفته سوخوی ۵۷ روسیه در نمایشگاه هوافضای چین


دو جنگنده سوخوی ۵۷ روسیه
دو جنگنده سوخوی ۵۷ روسیه

روسیه برای نخستین بار از جنگندۀ پیشرفته و نسل پنجم سوخوی ۵۷ در خارج از مرزهای این کشور رونمایی کرد.

دو فروند از این جنگندۀ مدرن ساخت روسیه، به نمایشگاه دوسالانۀ هوافضای ژوهای چین ارسال شده‌اند.

سه‌شنبه ۲۲ آبان‌ماه در نخستین روز نمایشگاه امسال، یک نمونۀ صادراتی سوخوی ۵۷ بر فراز نمایشگاه به پرواز درآمد و عملیات آکروباتیک انجام داد.

توسعه و تکمیل نسل پنجم این جنگنده از حدود دوازده سال پیش آغاز شده بود و گفته می‌شود اولین نمونۀ عملیاتی آن در سال ۲۰۱۹، حدود پنج سال پیش به پرواز درآمد. وزارت دفاع روسیه اما تصویری از پرواز این پرنده منتشر نکرده بود.

پیشتر خبرهایی تأییدنشده هم از استفاده روسیه از این جنگنده در جنگ اوکراین منتشر شده بود؛ اما سرانجام در ماه جاری، وزارت دفاع فدراسیون روسیه، عکسی از پرواز این هواپیمای مدرن نسل پنجم به همراه یک پهپاد پیشرفته اس-۷۰ منتشر کرد.

نخستین نمایش هوایی سوخو ۵۷ روسیه
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

پس از سقوط این پهپاد در داخل مرزهای اوکراین، گمانه‌زنی‌هایی حاکی از نقش سوخوی ۵۷ در سرنگونی «تعمدی» آن منتشر شد. بر این اساس، هدف سوخوی ۵۷ از سرنگون‌کردن این پهپاد، ممانعت از دستیابی ارتش اوکراین، و احتمالاً ناتو، به لاشه و فناوری به‌کار رفته در آن بوده است.

سرگئی چِمِزوف، مدیرعامل شرکت دولتی فناوری روسیه موسوم به «روس‌تِک» در حاشیه نمایشگاه ژوهای و در اشاره‌ای تلویحی به حضور این جنگنده در جنگ اوکراین، مدعی شد که سوخوی ۵۷، تنها جنگنده نسل پنجم در جهان است که توانسته همه قابلیت‌های «منحصر به فردش» را در میدان جنگ به نمایش بگذارد.

پیشتر و در اواخر بهار امسال هم، تصاویری ماهواره‌ای از فرودگاه نظامی آختوبینسک در جنوب روسیه، از حضور یک فروند سوخوی ۵۷،‌ خارج از آشیانه و روی باند پرواز حکایت داشتند. اوکراین با انتشار دو تصویر مربوط به روزهای جمعه و شنبه ۱۸ و ۱۹ خردادماه، مدعی شد که با حملۀ پهپادی به این فرودگاه در منطقۀ آستراخان، این سوخوی ۵۷ را از بین برده است.

تصاویر ماهواره‌ای از فرودگاه نظامی آختوبینسک در روزهای ۲۸ و ۲۹ خردادماه ۱۴۰۳
تصاویر ماهواره‌ای از فرودگاه نظامی آختوبینسک در روزهای ۲۸ و ۲۹ خردادماه ۱۴۰۳

وزارت دفاع فدراسیون روسیه حاضر به تأیید این خبر نشد، اما یک کانال تلگرامی تخصصی جنگنده‌ها، که گفته می‌شود به‌دست یک خلبان بازنشسته روس اداره می‌شود، با وجود تأیید حمله به این پایگاه هوایی، جزئیاتی از احتمال و میزان آسیب‌دیدن این جنگنده نسل پنجم ارائه نکرد.

شرکت «روس‌تِک» در نمایشگاه ژوهای، بر قابلیت‌های بسیار بالای این پرنده در زمینه رادارگریزی، مجهزبودن به سامانه‌های دفاعی پیشرفته و قابلیت شلیک تسلیحات پیشرفته با دقت بسیار بالا و در حال پرواز با سرعت‌های فراتر از صوت تأکید کرده و مدل صادراتی این هواپیما را، یکی از نقاط عطف حضور روسیه در این نمایشگاه عنوان کرده است.

به گفتۀ شرکت سازنده، این جنگنده نسل پنجم با بهره‌گرفتن از سامانه‌های پیشرفتۀ الکترونیک، از جمله کامپیوتری معروف به «خلبان الکترونیکی»، راداری که در تمام بدنۀ کامپوزیتی هواپیما گسترده شده، و سامانۀ هوش مصنوعی‌ای که در زمینه پرواز و آماده‌سازی تسلیحات به خلبان کمک می‌کند، خود را به عنوان یکی از غول‌های فناوری صنایع هوایی و نظامی مطرح می‌کند.

پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو برای این جنگنده نام رمزی «فِلان» یا «جانی» را برگزیده است. جنگنده اف-۳۵، محصول شرکت «لاکهید مارتین»، مهمترین جنگنده نسل پنجم ایالات متحده و هم‌پیمانانش محسوب می‌شود. جنگنده‌ای که با وجود ابعاد کوچکتر و وزن کمتر، از برد عملیاتی و سقف پروازی کمتری در مقایسه با رقیب شرقی برخوردار است.

XS
SM
MD
LG