لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۳۷

روسیه برای دهمین بار قطعنامه درباره سوریه را وتو کرد


روسیه روز پنجشنبه ۲۵ آبان ماه پیش نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برای تمدید ماموریت هیات تحقیق درباره استفاده از سلاح‌های شیمیایی در سوریه را وتو کرد. از سال ۲۰۱۱ تاکنون، این دهمین باری است که روسیه قطعنامه های مرتبط با سوریه را «وتو» می کند.

به گزارش رویترز، ماموریت هیات تحقیق سازمان ملل و سازمان منع سلاح های شیمیایی موسوم به«مکانیسم مشترک تحقیق » یا(جی آی ام)برای شناسایی مسببان حملات شیمیایی در سوریه نیمه شب پنجشنبه به پایان می رسد و با پیش نویس پیشنهادی آمریکا ماموریت این هیات تمدید می شد.

طبق این گزارش، این قطعنامه نیازمند ۹ رای مثبت بود به شرط آن که هیچ یک از اعضای دائم شورای امنیت یعنی، آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا و فرانسه با آن مخالفت نکنند. به رغم این که ۱۱ عضو شورای امنیت به این قطعنامه رای مثبت دادند، اما روسیه آن را وتو کرد.

علاوه بر روسیه، بولیوی نیز به این قطعنامه رای منفی داده است. چین و مصر نیز به این قطعنامه رای ممتنع دادند.

وتو این قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل متحد جنگ لظفی سفرای آمریکا و روسیه در سازمان ملل را درپی داشت.

به دنبال حمله شیمیایی با گاز سارین درچهارم آوریل به خان شیخون که بیش از ۸۰ کشته به جا گذاشت، دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا دستورحمله موشکی آمریکا به یک پایگاه هوایی سوریه را صادر کرد.

نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد پس از وتو این قطعنامه هشدار داد، اگر ضروری شود، ما دوباره دست به اقدام خواهیم زد.

نیکی هیلی در شورای امنیت تاکید کرده است: روسیه «مکانیسم مشترک تحقیق » را از بین برد. با از بین بردن سازکاری که مسببان حملات شیمیایی را شناسایی می کرد، روسیه توان ما برای جلوگیری از تکرار حملات شیمیایی در آینده را تضعیف کرد.

خانم هیلی اضافه کرد: در حقیقت روسیه استفاده حکومت سوریه از سلاح شیمیایی را می پذیرد.

سفیر آمریکا تاکید کرده است: بدون توجه به این که روسیه در (شورای امنیت) چه اقدامی انجام می دهد،‌ حکومت بشار اسد باید به وضوح اگاه باشد که ایالات متحده استفاده حکومت سوریه از سلاح شیمیایی را نمی پذیرد. ما از استانداردهای بین المللی در مبارزه با استفاده از سلاح شیمیایی دفاع خواهیم کرد. رژیم بشار اسد عاقلانه است که به این هشدار توجه کند.

با این حال، واسیلی نبنز،‌ سفیر روسیه در سازمان ملل، گفته است، قطعنامه پیشنهادی آمریکا متعادل و بالانس نبود.

این در حالی است که روسیه، مهم ترین حامی حکومت بشار اسد، پیش نویس پیشنهادی خود برای ادامه کار این هیات تحقیق را پس گرفت.

دیپلمات ها به رویترز گفته اند، کشورهای عضو شورای امنیت رغبتی به این پیش نویس نشان ندادند.

با این حال پس از آن که پیش نویس پیشنهادی آمریکا وتو شد، بولیوی خواستار رای گیری در باره پیش نویس پیشنهادی روسیه شده است.

در همین زمینه، دونالد ترامپ پیشتر در روز پنجشنبه خواستار حمایت از پیش نویس پیشنهادی آمریکا شده بود. رییس جمهوری آمریکا گفته بود، این قطعنامه می تواند مانع به کارگیری سلاح شیمیایی توسط حکومت بشار اسد بشود.

به گزارش رویترز، این دهمین باری است که روسیه در شورای امنیت از حق وتوی خود در دفاع از حکومت بشار اسد استفاده می کند از جمله در ۲۴ اکتبر (دوم آبانماه سال جاری) که پیش نویس اولیه آمریکا برای تمدید ماموریت هیات موسوم به «مکانیسم مشترک تحقیق » را وتو کرد.

هیات «مکانیسم مشترک تحقیق »، در چهارم آبانماه در گزارشی حکومت بشار اسد را مسئول حمله شیمیایی در ۱۵ فروردین ماه سال جاری به خان شیخون دانست.

«مکانیسم تحقیقاتی مشترک» در گزارش خود تاکید کرده بود: جمهوری عربی سوریه مسئول انتشار گاز سارین در چهارم اوریل سال ۲۰۱۷ در خان شیخون است.

این در حالی است که دولت سوریه گزارش‌ این هیات درباره «حمله شیمیایی» به خان شیخون را مغرضانه خواند و آن را رد کرد.

XS
SM
MD
LG