لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۵۵

حمله پهپادی به تاسیسات نفتی عربستان؛ حوثی‌ها مسئولیت آن را بر عهده گرفتند


نمایی از یک میدان نفتی عربستان
نمایی از یک میدان نفتی عربستان

عربستان سعودی روز سه‌شنبه ۲۴ اردیبهشت اعلام کرد که چند پهپاد به دو نیروگاه پمپاژ نفت و یک خط لوله انتقال نفت این کشور حمله کرده و خسارت‌هایی به بار آوردند.

تایید این خبر ساعاتی پس از آن صورت گرفت که حوثی‌های یمن از حملاتی پهپادی به «تاسیسات حیاتی» در عربستان سعودی خبر داده بودند.

شبه‌نظامیان حوثی پس از آن هم در بیانیه‌ای مسئولیت حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی را بر عهده گرفتند.

خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان سعودی، در مصاحبه با رسانه‌های این کشور گفت: «دو نیروگاه که اقدام به پمپاژ نفت به خط لوله شرق‌غرب می‌کنند با پهپادهای بمب‌گذاری شده، هدف حمله قرار گرفت. این خط لوله، نفت را از حوزه نفتی منطقه الشرقیه به بندر ینبع در ساحل غربی منتقل می‌کند.»

او ادامه داد: «در نتیجه این حمله، نیروگاه شماره ۸ دچار حریق شد که خسارت‌های محدودی در بر داشت. این حریق را نیروهای آتش‌نشانی کنترل کردند.»

الفالح همچنین از توقف موقت پمپاژ نفت در این خط لوله به منظور «ارزیابی خسارت‌ها و بازسازی» خبر داد.

پیش از این، یک مقام امنیتی عربستانی در مصاحبه با خبرگزاری رسمی این کشور از «حمله محدود» به دو نیروگاه پمپاژ نفت وابسته به شرکت نفتی آرامکو، خبر داده بود. آرامکو شرکت نفت دولتی عربستان سعودی است.

این مقام مسئول که از او با عنوان «سخنگوی دستگاه ریاست امنیت کشور» یاد شده، افزود: «از ساعت ۶ تا ۶ و نیم صبح سه‌شنبه دو نیروگاه پمپاژ نفت وابسته به شرکت آرامکو در دو استان الدوادمی و عفیف واقع در منطقه ریاض، هدف حمله قرار گرفتند.»

حمله به «تاسیسات حیاتی سعودی»

پیش از آن تلویزیون المسیره وابسته به حوثی‌ها به نقل از یک مسئول نظامی در این گروه، از حمله پهپادی به «تاسیسات حیاتی سعودی» خبر داده بود.

محمد عبدالسلام سخنگوی حوثی‌ها که گفته می‌شود از حمایت جمهوری اسلامی برخوردارند، اعلام کرد که «حمله به تاسیسات حیاتی سعودی واکنشی به تجاوزکاران به خاطر جنایت‌های کشتار جمعی و محاصره مردم یمن است».

عربستان سعودی رهبری ائتلافی بر عهده دارد که در حمایت از دولت یمن علیه حوثی‌ها می‌جنگد.

حمله به تاسیسات نفتی سعودی دو روز پس از آن صورت می‌گیرد که امارات عربی متحده از «عملیات خرابکارانه» علیه چهار کشتی در نزدیکی بندر الفجیره خبر داده بود.

امارات به طور رسمی از نوع عملیات و هویت کشتی‌ها سخن نگفت. اما عربستان سعودی اعلام کرد که دو کشتی هدف قرار گرفته، نفت‌کش‌های سعودی بودند.

پس از آن برخی رسانه‌های محلی گزارش دادند که علاوه بر دو نفت‌کش سعودی، یک نفت‌کش اماراتی و یک نفت‌کش نروژی هدف این عملیات بودند.

یک مقام مسئول آمریکایی روز دوشنبه در این باره به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که «ایران متهم اصلی» عملیات علیه چهار کشتی است.

ایران دست داشتن در این عملیات را رد کرد و از زبان سخنگوی وزارت امور خارجه‌اش آن را «نگران کننده و تاسف‌بار» خواند.

عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، همچنین خواستار تحقیق درباره حادثه شد.

از سویی ژان ابی زید، سفیر آمریکا در ریاض، خواستار «تحقیق فراگیر» برای «روشن شدن حادثه و دلایل روی دادن آن شد تا واکنش معقولی نسبت به آن اتخاذ شود».

وی افزود: «جنگ نه به نفع ایران است، نه به نفع ما و نه به نفع سعودی.»

این در حالی است که آمریکا بر فشارهای تحریم‌های خود بر ایران افزوده و می‌گوید می‌خواهد صادرات نفت ایران را به صفر برساند.

نیروی دریایی آمریکا هفته گذشته گفته بود که ممکن است نیروهای ایران به کشتی‌های تجاری آمریکا از جمله نفت‌کش‌هایی که از گذرگاه‌های آبی خاورمیانه عبور می‌کنند، حمله کنند؛ از این رو اقدام به افزایش توان نظامی خود در منطقه خلیج فارس کرده است.

تهران اما حضور نظامی آمریکا در منطقه را «فرصت» دانست.

یک پنجم نفت مصرفی جهان که از کشورهای تولید کننده نفت خاورمیانه به جهان صادر می‌شود، از تنگه هرمز عبور می‌کند. این تنگه حد فاصل ایران و شبه ‌جزیره عرب است.

دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا می‌خواهد تهران را مجبور به امضای توافقی فراگیر‌تر از توافق هسته‌ای (برجام) کندکه حدود چهار سال پیش میان ایران و کشورهای گروه ۱+۵ شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان منقعد شده بود.

ایالات متحده به تازگی اقدام به اعزام ناو هواپیمابر و بمب‌افکن‌های بی-۵۲ به منطقه خلیج فارس کرده است. مسئولان آمریکایی می‌گویند این اقدام به منظور مقابله با تهدیدهای احتمالی علیه نیروهای آمریکایی صورت گرفته است.

بر اساس گزارش خبرگزاری های خارجی/ ا.ج
XS
SM
MD
LG