لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۳۰

عربستان سعودی و متحدانش از شهروندان خود خواستند لبنان را ترک کنند


حامیان سعد حریری در حال نصب بنری در یکی از خیابان‌های بیروت که بر روی آن ذکر شده «همه ما سعد هستیم».
حامیان سعد حریری در حال نصب بنری در یکی از خیابان‌های بیروت که بر روی آن ذکر شده «همه ما سعد هستیم».

عربستان سعودی، امارات متحده عربی و کویت روز پنج‌شنبه، ۱۸ آبان‌ماه، در بیانیه‌ای از شهروندان خود خواستند که با توجه به «وضع موجود» در لبنان «هر چه زودتر» این کشور را ترک کنند.

بحرین، دیگر متحد و همسایه عربستان سعودی در منطقه خلیج فارس، روز دوشنبه گذشته از شهروندان خود خواسته بود که از لبنان خارج شوند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، در بیانیه این کشورهای عربی توضیح بیشتری در این باره نیامده، فقط با لحنی موکد خواستار خروج «فوری» شهروندان خود از لبنان شده‌اند.

این بیانیه‌ها تنها چند روز پس از آن منتشر می‌شود که سعد حریری، نخست‌وزیر سنی لبنان که شهروندی سعودی را نیز دارد، در ریاض ضمن انتقاد از نقش جمهوری اسلامی و حزب‌الله در لبنان از سمت خود استعفا کرد.

جمهوری اسلامی بزرگ‌ترین حامی گروه حزب‌الله لبنان است که در عرصه سیاست این کشور نقشی بسیار مهم ایفا می‌کند.

خروج آقای حریری از لبنان و اعلام استعفایش در عربستان به این نگرانی دامن زده است که این کشور نیز به فهرست کشورهایی اضافه شود که عرصه رقابت سیاسی ایران و عربستان است.

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، جمهوری اسلامی و عربستان سعودی در دو کشور سوریه و یمن با حمایت از گروه‌های متخاصم و مخالف درگیر جنگی نیابتی هستند.

سعد حریری روز شنبه، ۱۳ آبان، از طریق تلویزیون العربیه سعودی از سمت خود استعفا کرد و رئیس ‌جمهور لبنان در همان زمان اعلام کرد که این موضوع تلفنی و از خارج از کشور با او در میان گذاشته شده است.

آقای حریری همچنین با اشاره به «طرح ترور» خود، انتقادهایی را علیه ایران و حزب‌الله لبنان مطرح کرد، گرچه روز یک‌شنبه ارتش لبنان تأکید کرد که هیچ طرحی برای ترور سعد حریری کشف نشده است.

خبرگزاری رویترز روز پنج‌شنبه به نقل از رسانه‌های داخلی لبنان گفته بود که استعفای ناگهانی سعد حریری در کشور به این گمانه‌زنی دامن زده است که او «در جنگ قدرت میان ایران و عربستان سعودی گرفتار و مجبور به استعفا شده است».

در همین حال در یک هفته گذشته ایران و عربستان سعودی نیز درگیر جنگی لفظی و اتهام‌زنی متقابل بوده‌اند؛ ریاض می‌گوید که تهران در حمله موشک حوثی‌ها به خاک این کشور دست داشته و واکنش را حق خود می‌داند؛ تهران این اتهام را رد می‌کند.

آقای حریری در زمان اعلام استعفای خود انتقادهایی شدید را علیه ایران و گروه حزب‌الله لبنان مطرح کرد، گرچه ایران ساعاتی پس از سخنان آقای حریری با رد سخنان او در انتقاد از دخالت ایران در امور کشورهای عربی، استعفای او را «سناریوی دیگری برای ایجاد تنش در لبنان و منطقه» توصیف کرد.

ساعاتی پس از انتشار گزارشی درباره بررسی درخواست کمک از کشورهای خارجی برای اعمال فشار بر عربستان سعودی در قضیه حریری، پنج‌شنبه شب رئیس جمهور فرانسه وارد ریاض شد و وزیر خارجه لبنان رسما خواستار بازگشت سعد حریری به کشور شد.

امانوئل مکرون، رئیس ‌جمهوری فرانسه، وارد ریاض شد تا درباره افزایش تنش بین عربستان سعودی و ایران و نیز یمن و لبنان گفت‌وگو کند.

XS
SM
MD
LG