لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۴۴

ابراز نگرانی مقام‌های آمریکا در مورد ناپدید شدن روزنامه‌نگار منتقد سعودی


جمال خاشقجی: عکس او از دسامبر ۲۰۱۴
جمال خاشقجی: عکس او از دسامبر ۲۰۱۴

رئیس‌جمهوری آمریکا می‌گوید شنیدن خبرهای مربوط به جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار ناپدیدشده سعودی «مایه نگرانی» است. معاون او گفته «جهان آزاد حق دارد که پاسخی بشنود». قانون‌گذاران جمهوری‌خواه و دمکرات نیز به گزارش‌ها در مورد احتمال «کشته‌شدن» روزنامه‌نگار سعودی واکنش نشان داده‌اند.

دونالد ترامپ، در واکنش به رخدادهای پیرامون ناپدیدشدن آقای خاشقجی گفته «نگران هستم. دوست ندارم این چیزها را بشنوم. امیدوارم مسائل حل شوند».

او افزوده است «در حال حاضر کسی چیزی در این مورد نمی‌داند. داستان‌های خیلی بدی در مورد این قضیه گفته می‌شود. من آن‌ها را دوست ندارم».

یک هفته از ناپدید شدن جمال خاشقجی، پس از ورود او به کنسولگری عربستان در استانبول، می‌گذرد. خاشقجی روزنامه‌نگار مشهور سعودی، از مشاوران هیئت حاکمه پیشین، و منتقد سیاست‌های محمد بن سلمان، هیئت حاکمه فعلی‌ست.

ماجرای ناپدید شدن این روزنامه‌نگار زمانی ابعاد پیچیده‌تری به خود گرفت که رسانه‌های بین‌المللی به نقل از مقام‌های پلیس ترکیه این احتمال را مطرح کردند که او در کنسولگری به قتل رسیده‌است. مقام‌های سعودی این اظهارات را «بی‌اساس» نامیده‌اند. ریاض در عین حال گفته است یک تیم سیاسی را به آنکارا فرستاده و ولیعهد این کشور دستورات لازم را برای همکاری با ترکیه صادر کرده است.

اما حال مقام‌های دولت ایالات متحده نیز در مورد ماجرا ابراز نگرانی کرده‌اند. تا کنون شماری از کشورهای غربی هم‌پیمان ریاض نگرانی خود را ابراز کرده بودند.

مایک پنس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا، گفته این ماجرا «عمیقا مایه نگرانی» است. آقای پنس در حساب کاربری خود در توئیتر گفته «اگر درست باشد، روز اسف‌باری‌ست. خشونت علیه روزنامه‌نگاران در سراسر جهان، تهدیدی علیه آزادی رسانه‌ها و حقوق بشر است. جهان آزاد حق دارد که پاسخی بشنود».

باب کورکر، سناتور جمهوری‌خواه و رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، در توئیتر خود نوشته است «شخصا در مورد ناپدید شدن جمال خاشقجی با سفیر عربستان گفت‌وگو کرده‌ام. در حالی‌که منتظر پاسخ هستیم، بدانید که ما به هر کشور خارجی که روزنامه‌نگاران را هدف قرار دهد، واکنش درخور نشان خواهیم داد».

سناتور باب منندز، عضو ارش حزب دمکرات در کمیته سیاست خارجی سنا، در توئیتر نوشته است «اگر ماجرا حقیقت داشته باشد، جامعه بین‌الملل باید به‌شکل یک‌پارچه دست به مجازات بزند».

سناتور منندز در عین حال گفته مایک پومپئو، وزیر خارجه کشورش، «باید به‌روشنی و با قدرت علیه خاموش کردن کنشگران، مخالفان و روزنامه‌نگاران عرب، موضع بگیرد».

سناتور جمهوری‌خواهاه لیندسی گراهام گفته اگر ماجرای کشته‌شدن خاشقجی واقعیت داشته باشد، «بهای سنگینی در انتظار آن خواهد بود، چه از نظر اقتصادی و چه به شکل‌های دیگر».

سناتور گراهام گفته «ارزش‌های ما باید سنگ بنای روابط خارجی ما، چه با دشمنان و چه با هم‌پیمانان، باشد».

جمال خاشقجی از منتقدان سرسخت محمد بن سلمان، ولیعهد کشورش و سیاست‌ها او بود. خبرگزاری فرانسه از خاشقجی نقل کرده‌است که اصلاحات محمد بن سلمان را «توخالی» توصیف کرده و او را متهم کرده بود عربستان را به عصر «هراس، ارعاب، بازداشت و شرم عمومی» وارد می‌کند.

حکومت عربستان و کنسولگری آن در استانبول، اتهام‌های وارد شده به خود را رد کرده‌اند. آن‌ها بارها تاکید کرده‌اند که آقای خاشقجی همان روز کنسولگری را ترک کرد و این کشور نیز «نگران» سرنوشت اوست.

ولیعد عربستان سعودی اخیرا در مصاحبه‌ای با شبکه بلومبرگ گفته ریاض آماده است به ترکیه اجازده دهد وارد کنسولگری شده و محل را بگردند: «می‌توانند وارد شوند و هرکار دلشان می‌خواهد بکنند. ما چیزی برای پنهان کردن نداریم».

ترکیه روز دوشنبه خواستار تفتیش ساختمان و خودروهای کنسولگری عربستان شد.

توئیتر، خبرگزاری فرانسه، گاردین، بلومبرگ|ت
XS
SM
MD
LG