لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۱۱

شاپرک شجری‌زاده، از دختران خیابان انقلاب، بار دیگر بازداشت شد


فرزند ۹ ساله خانم شجری‌زاده نیز چند ساعت همراه با مادرش در بازداشت بود.
فرزند ۹ ساله خانم شجری‌زاده نیز چند ساعت همراه با مادرش در بازداشت بود.

گزارش‌های رسیده از ایران حاکی است که شاپرک شجری‌زاده، یکی از «دختران خیابان انقلاب»، شامگاه سه‌شنبه ۱۸ شهریور همراه با فرزند خردسالش در کاشان بازداشت شده و همزمان برای یکی دیگر از زنان معترض به حجاب اجباری حکم احضار صادر شده است.

نسرین ستوده، وکیل دادگستری، به «کمپین حقوق بشر در ایران» گفته است خانم شجری‌زاده که همراه با پسر ۹ ساله‌اش به کاشان سفر کرده بود به دلیل «برداشتن حجاب از سر» توسط پلیس امنیت این شهر بازداشت شده است.

بنابر همین گزارش، فرزند شاپرک شجری‌زاده و همچنین دوست شاپرک ساعاتی بعد آزاد شدند.

خانم ستوده در گفت‌وگو با «کمپین حقوق بشر در ایران»، بازداشت سریع شاپرک شجری‌زاده را «از مصادیق خشونت» دانسته و گفته است: چرا زنان به خاطر پوشش‌شان با چنان سرعتی بازداشت می‌شوند که «در جرم‌هایی مانند قتل و دزدی هم به این سرعت، فرد مشکوک بازداشت نمی‌شود».

همچنین به گفته این فعال حقوق بشر، با اینکه فرزند ۹ ساله خانم شجری‌زاده پس از چند ساعت آزاد شد اما «پدر او در شهری دیگر است و مادرش هم در زندان است». بنابر همین گزارش، پلیس امنیت کاشان هنگام بازداشت شاپرک شجری‌زاده، خودرو او را نیز توقیف کرده اما «برخلاف قانون» که باید خودرو را به خود فرد بازداشت‌شده پس بدهند، از همسر شاپرک خواسته شده است که برای دریافت خودرو به این شهر برود.

به گفته نسرین ستوده، «این هم یکی دیگر از مصادق خشونت علیه زنان است؛ چون ماشین را ابزاری برای اعمال کنترل و فشار شوهر به زن کرده‌اند تا از این طریق شوهر به زن توصیه کند که باید سکوت کند».

مقام‌های قضایی ایران هنوز واکنشی رسمی به خبر بازداشت شاپرک شجری‌زاده نشان نداده‌اند.

خانم شجری‌زاده اوایل اسفند پارسال به دلیل برداشتن روسری در خیابان قیطریه تهران بازداشت و چند روز بعد به قید وثیقه آزاد شد. دستگاه قضایی ایران او را به «عدم رعایت حجاب شرعی» و «تشویق به فساد» متهم کرده و دادگاه او به گفته وکیلش، نسرین ستوده، قرار است در بیستم خرداد برگزار شود.

طی ماه‌های اخیر و در جریان اعتراض‌های علنی علیه حجاب اجباری، تاکنون شماری از دختران بازداشت شده‌اند که از بین آنها، بنابر احکام اولیه، نرگس حسینی به دو سال زندان و مریم شریعتمداری به یک سال زندان محکوم شده‌ است. درباره پرونده دیگر بازداشت‌شدگان، از جمله اعظم جنگروی و شیما بابایی، خبری منتشر نشده است.

احضار یکی دیگر از دختران خیابان انقلاب

همچنین گزارش شده که لیلا (خدیجه) میرغفاری، یکی دیگر از زنان معترض به حجاب اجباری، به دادگاه انقلاب احضار شده است.

بنابر ابلاغیه‌ای که تصویر آن در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است، خانم میرغفاری باید ظرف مدت پنج روز، از روز سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت، در دادگاه انقلاب حاضر شود تا درباره شکایت دادسرای ناحیه ۳۳ (مستقر در اوین) پاسخ دهد.

خانم میرغفاری اواخر بهمن گذشته با ایستادن روی یک سکوی برق در برابر ساختمان «ستاد پیگیری سازمان اطلاعات استان تهران» و برداشتن روسری‌اش، کاغذی را بالا برد که روی آن نوشته شده بود: «خشونت علیه زنان را متوقف کنید».

بنابر گزارش‌ها، خشونت مأموران امنیتی هنگام بازداشت خانم میرغفاری و پس از آن، منجر به شکستگی پای او شد.

دستگاه قضایی جمهوری اسلامی خبری درباره اتهام رسمی یا احضار این معترض به حجاب اجباری منتشر نکرده است.

اعتراض علنی به حجاب اجباری از دی‌ماه ۱۳۹۶ در خیابان انقلاب تهران و توسط دختری به نام ویدا موحد آغاز شد. پس از آن شمار دیگری از دختران در مناطق مختلف همین خیابان و همچنین در دیگر خیابان‌ها و شهرهای ایران، با رفتن روی بلندی و برداشتن پوش سر، نسبت به حجاب اجباری اعتراض کردند.

برخورد خشونت‌آمیز علیه این دختران با انتقاد سازمان‌های مدافع حقوق بشر، از جمله عفو بین‌الملل و دیدبان حقوق بشر، روبه رو شد اما آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، اعتراض‌ها را نتیجه «تبلیغات پرحجم دشمنان و هزینه‌های سرسام‌آور آنان برای اثرگذاری منفی بر مسئله حجاب» خواند.

با استفاده از گزارش کمپین حقوق بشر در ایران و دیگر منابع حقوق بشری / ج./ ک.ر
XS
SM
MD
LG