لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۲۶

تحقیقات جدید: استعمال هر نخ سیگار ۲۰ دقیقه از عمر می‌کاهد


پژوهشی تازه از دانشگاه کالج لندن نشان داده است که هر سیگار به‌طور متوسط ۲۰ دقیقه از عمر انسان کم می‌کند؛ آماری که بیش از برآوردهای پیشین است.

رقمی که از «اثر سیگار بر کاهش عمر» در تحقیقات جدید به دست آمده تقریباً دو برابر تخمین‌های سال ۲۰۰۰ است و به این معناست که هر بسته ۲۰ عددی سیگار به‌طور متوسط هفت ساعت از عمر افراد می‌کاهد.

تحلیل‌ها نشان می‌دهد اگر یک فرد سیگاری که روزانه ۱۰ سیگار مصرف می‌کند، از اول ژانویه سال نوی میلادی مصرف سیگار را ترک کند، می‌تواند تا ۸ ژانویه از دست دادن یک روز کامل عمر را جلوگیری کند. این فرد می‌تواند با ترک سیگار تا ۵ فوریه، یک هفته به عمر خود بیافزاید و با ترک سیگار تا ۵ اوت، یک ماه به عمر خود اضافه کند. در پایان سال، می‌تواند از دست دادن ۵۰ روز از عمر خود جلوگیری کند.

دکتر سارا جکسون، محقق ارشد گروه تحقیقات الکل و توتون دانشگاه کالج لندن می‌گوید: «مردم به‌طور کلی می‌دانند که سیگار کشیدن مضر است اما تمایل دارند ضرر آن را دست‌کم بگیرند.» به گفته این پژوهشگر افرادی که سیگار را ترک نمی‌کنند به‌طور متوسط حدود یک دهه از عمر خود را از دست می‌دهند.

سیگار کشیدن یکی از مهم‌ترین علل قابل پیشگیری بیماری و مرگ در جهان است که تا دو سوم از مصرف‌کنندگان طولانی‌مدت را می‌کشد.

نشریه گاردین گزارش کرده است که در بریتانیا سالانه حدود ۸۰ هزار مرگ به دلیل سیگار کشیدن ثبت می‌شود و یک چهارم از مرگ‌های مرتبط با سرطان در بریتانیا مربوط به سیگار است.

این مطالعه به سفارش وزارت بهداشت بریتانیا و بر اساس آخرین داده‌های مطالعه پزشکان بریتانیا از سال ۱۹۵۱روی یک میلیون زن انجام شده است.

ارزیابی‌های قبلی BMJ (یک هفته‌نامه مشهور پزشکی در بریتانیا) در سال ۲۰۰۰ نشان داده بود که هر سیگار به‌طور متوسط حدود ۱۱ دقیقه از عمر فرد می‌کاهد اما تحلیل جدیدِ منتشرشده در «مجله اعتیاد»، این رقم را تقریباً به ۲۰ دقیقه افزایش داده است. بر اساس تخمین‌های جدید هر نخ سیگار حدود ۱۷ دقیقه از عمر مردان و ۲۲ دقیقه از عمر زنان می‌کاهد.

به گفته دکتر جکسون برخلاف تصور عموم سیگار کشیدن «دوره ناسالم آخر عمر» را کوتاه نمی‌کند بلکه عمدتاً به سال‌های «نسبتاً سالم میان‌سالی» آسیب می‌زند. به این معنا که مشخصات سلامتی یک فرد ۶۰ ساله سیگاری به‌طور معمول مانند یک فرد ۷۰ ساله غیر سیگاری است.

اگرچه برخی سیگاری‌ها زندگی طولانی دارند، برخی دیگر به بیماری‌های مرتبط با سیگار مبتلا شده و حتی در دهه چهلم زندگی جان خود را از دست می‌دهند. این تفاوت به عادات مختلف سیگار کشیدن مانند «نوع سیگار مصرفی»، «حساسیت به مواد سمی»، «تعداد پک‌ها» و «عمق نفسی» که می‌کشند بستگی دارد.

نویسندگان تأکید می‌کنند که سیگاری‌ها باید کاملاً ترک کنند تا از «مزایای کامل سلامت و طول عمر» بهره‌مند شوند.

تحقیقات قبلی نشان داده است که هیچ سطح ایمنی از سیگار کشیدن وجود ندارد چراکه حتی با کشیدن یک نخ سیگار در روز خطر بیماری قلبی و سکته تنها حدود ۵۰ درصد کمتر از افرادی است که روزانه ۲۰ سیگار می‌کشند.

دانشمندان تأکید می‌کنند که ترک سیگار در هر سنی مفید است اما هرچه زودتر سیگاری‌ها از این مسیر ناسالم جدا شوند، عمر طولانی‌تر و سالم‌تری خواهند داشت.

پیش از این سازمان بهداشت جهانی سیگار کشیدن را به عنوان یک «بیماری همه‌گیر» توصیف و اعلام کرده بود که سالانه بیش از هشت میلیون نفر در سراسر جهان بر اثر مصرف سیگار جان خود را از دست می‌دهند.

آخرین آمارهای اعلام‌شده از سوی وزارت بهداشت ایران در مورد مصرف دخانیات مربوط به سال ۱۴۰۰ است. بر اساس این آمارها حدود ۲۵.۸۸ درصد مردان و ۴.۴۴ درصد زنان ایرانی دخانیات مصرف می‌کنند. به عبارت دیگر به‌طور متوسط ۱۴ درصد گروه سنی بالای ۱۸ سال در ایران انواع محصولات دخانی را مصرف می‌کنند.

بر پایه این آمار میزان مصرف دخانیات در ایران بین سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ «صعودی» بوده است به طوری که میان مردان و زنان به ترتیب ۳ و ۱۱ درصد افزایش یافته است.

محمدرضا مسجدی، دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران ۳۰ مهرماه اعلام کرد که سن هشدار مصرف سیگار به دانش‌آموزان به کلاس سوم رسیده است.

مردم کلانشهرهای ایران در روزهای اخیر گرفتار پدیده آلوده هوای ناشی از سوخت مازوت در نیروگاه‌ها شده‌اند که خطرات تنفس در آن همواره با کشیدن سیگار مقایسه می‌شود. عباس شاهسونی، رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت در آذرماه ۱۴۰۲ استنشاق هوای آلوده را معادل «استعمال ۳ تا ۷ نخ سیگار» برای همه جمعیت از جمله کودکان اعلام کرد.

XS
SM
MD
LG