لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۰۱

استعفای اعتراضی در وزارت خارجه آمریکا بر سر جنگ غزه؛ افزایش مخالفت با جنگ در آمریکا


ساکنان غزه از بازاری که در میان ویرانه‌ها بر پا شده، مایحتاج روزانه خود را تهیه می‌کنند
ساکنان غزه از بازاری که در میان ویرانه‌ها بر پا شده، مایحتاج روزانه خود را تهیه می‌کنند

وزارت خارجه آمریکا کناره‎‌گیری یکی از کارمندان خود در اعتراض به آن‌چه که او «انفعال» ایالات متحده در قبال جنگ غزه نامیده بود، را ناشی از وجود «تنوع گسترده دیدگاه‌ها و نظرات» دانسته است.

همزمان، یک نظرسنجی تازه صورت گرفته در آمریکا نشان می‌دهد دست‌کم نیمی از شهروندان این کشور دیگر از عملیات نظامی اسرائیل در غزه حمایت نمی‌کنند.

آنل شلین، از کارمندان روابط خارجی در دفتر دموکراسی، حقوق بشر و کار در وزارت خارجه آمریکا، چهارشنبه هشتم فروردین در مقاله‌ای در سایت شبکه سی‌ان‌ان نوشت اقدامات اسرائیل در قبال غزه و کرانه غربی «با حمایت دیپلماتیک و نظامی دولت آمریکا» انجام می‌شود.

به ادعای خانم شلین، آمریکا آخرین اعتبار خود را به عنوان مدافع حقوق بشر، از زمان شروع جنگ غزه «تقریباً به طور کامل» از دست داده است.

این کارمند مستعفی نوشت: اسرائیل همچنان در حال برنامه‌ریزی برای حمله به رفح است؛ جایی که اکثریت مردم غزه به آن‌ منطقه گریخته‌ و مقامات سازمان ملل متحد احتمال وقوع «کشتار» (در صورت عملی شدن عملیات زمینی اسرائیل در رفح) را «فراتر از تصور» توصیف کرده‌اند.

خانم شلین نتیجه‌گیری کرده بود که او نمی‌تواند در خدمت دولتی باشد که «امکان چنین جنایاتی را در غزه فراهم می‌کند».

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز چهارشنبه در واکنش به کناره‌گیری خانم شلین گفت درون این نهاد در قبال سیاست دولت در خصوص غزه، مانند تنوع مواضع در سراسر جامعه آمریکا، «تنوع گسترده دیدگاه‌ها» وجود دارد.

آقای میلر اظهار داشت که کارمندان وزارت خارجه آمریکا می‌توانند «آشکارا با مقامات بالاتر مخالفت کرده» و نشست‌هایی را نیز در خصوص این اختلاف مواضع برگزار کنند.

به گفته آقای میلر، وزیر خارجه و مقامات ارشد این وزارتخانه در تصمیم‌گیری‌های خود به طیف وسیع دیدگاه‌ها توجه دارند، تنوع مواضع را تشویق می‌کنند و «در واقع، گوش دادن به مخالفان و به چالش کشیدن‌ها، راهی برای ارائه تصمیمات بهتر است».

به نوشته واشینگتن پست، مخالفت‌های پیشین کادر ناراضی وزارت خارجه آمریکا از سیاست دولت جو بایدن در قبال حمایت از اسرائیل در جنگ غزه، نتوانسته بود سیاست رسمی واشینگتن را تغییر دهد.

در ماه‌های اخیر چند مسئول و کارمند وزارت خارجه آمریکا در اعتراض به سیاست دولت جو بایدن در حمایت از اسرائیل کناره‌گیری کردند که جاش پل و طارق حبش در میان آن‎‌ها بودند.

در این میان، براساس تازه‌ترین نظرسنجی گالوپ که چهارشنبه منتشر شد، موافقت آمریکایی‌ها با عملیات اسرائیل در غزه، برای نخستین بار از زمان شروع این درگیری، کاهش یافته است.

در این نظرسنجی ۵۵ درصد از آمریکایی‌ها با ادامه عملیات اسرائیل مخالفت کرده، ۳۶ درصد هنوز حامی اقدامات اسرائیل در غزه هستند و ۹ درصد اظهار بی‎‌نظری کرده‌اند.

در میان جمهوری‌خواهان، موافقان ادامه عملیات اسرائیل، ۶۴ درصد ارزیابی شدند که ۷ درصد کمتر از نظرسنجی پنج ماه پیش است. در میان دموکرات‌ها اکنون تنها ۱۸ درصد از لزوم عملیات اسرائیل در غزه حمایت می‌کنند.

در آغاز ورود نظامیان اسرائیلی به غزه برای جنگ با گروه افراطی حماس، حداقل نیمی از آمریکایی‌ها با آن موافق بوده؛ ۴۵ درصد مخالفت کرده و ۴ درصد نظری نداشتند.

حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی با ماهیت تروریستی شناخته شده است.

گالوپ گفته که نظرسنجی تازه آن پیش از تصویب قطعنامه روز دوشنبه در شورای امنیت سازمان ملل با درخواست برای آتش‌بس در ماه رمضان، انجام شد.

آمریکا آن قطعنامه را بر خلاف خواسته اسرائیل، وتو نکرد که زمینه را برای تصویب آن با حمایت ۱۴ عضو دیگر دائم و غیر دائم شورا فراهم کرد.

ریچارد گلدبرگ، مشاور ارشد در بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها و مقام پیشین شورای امنیت ملی به فاکس‌نیوز گفت جو بایدن به روابط آمریکا و اسرائیل دائماً لطمه می‌زند و زمانی که رهبر یک حزب درگیر جنگ سیاسی بی‌وقفه علیه اسرائیل شده، رویکرد او بر رأی‌دهندگان دموکرات نیز در قبال اسرائیل تأثیر منفی می‌گذارد.

اختلاف بین بنیامین نتانیاهو و جو بایدن این هفته بر سر عملیات تصویب شده در کابینه جنگ اسرائیل در قبال رفح شدت گرفت.

آقای نتانیاهو چهارشنبه در دیدار با هیئتی از اعضای کنگره از هر دو حزب که به اسرائیل سفر کرده‌اند، گفت عملیات ارتش در رفح برای شکست دادن حماس یک ضرورت است و «هیچ جایگزینی برای پیروزی وجود ندارد».

نخست‌وزیر اسرائیل افزود پیروزی و یافتن بقیه رهبران مخفی شده حماس در غزه «تنها به چند هفته دیگر» نیاز دارد. اسرائیل این هفته کشتن مهره شماره سه در کادر رهبری حماس، مروان عیسی، را تأیید کرد.

با وجود اختلافات میان رهبران اسرائیل و آمریکا بر سر ادامه عملیات اسرائیل در غزه، دفتر نخست‌وزیری اسرائیل روز چهارشنبه با دولت جو بایدن برای برنامه‌ریزی مجدد سفر یک هیئت از مقامات ارشد اسرائیلی به واشینگتن جهت گفت‎‌وگو در خصوص «راهکارهای جایگزین برای عملیات در رفح» در تماس بود.

یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، که به آمریکا سفر کرده بود، روز چهارشنبه در دیدار با لوید آستین، همتای آمریکایی خود، بر لزوم عملیات تأکید کرد.

اما به نوشته سی‌ان‌ان، لوید آستین، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی و آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، همگی به آقای گالانت گفتند اسرائیل باید در فکر یک طرح «جایگزین» به جای حمله بزرگ به رفح باشد.

حمله ارتش اسرائیل به غزه نهم فروردین، یکصد و هفتاد و چهارمین روز خود را پشت سر گذاشت.

با استفاده از فاکس‌نیوز، سی‌ان‌ان و گالوپ؛ ف.ر./ب.ب.
XS
SM
MD
LG