لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱ اسفند ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۳۹

اعتراضات دانشجویان ایرانی ادامه دارد؛ وزیر علوم: ماجرا سیاسی نیست


امیرمحمد خالقی، دانشجوی مدیریت کسب‌وکار در دانشگاه تهران، شامگاه چهارشنبه هدف اصابت چاقو قرار گرفت و صبح پنجشنبه در ۱۹ سالگی جان باخت
امیرمحمد خالقی، دانشجوی مدیریت کسب‌وکار در دانشگاه تهران، شامگاه چهارشنبه هدف اصابت چاقو قرار گرفت و صبح پنجشنبه در ۱۹ سالگی جان باخت

اعتراضات به قتل امیرمحمد خالقی، دانشجوی دانشگاه تهران، برای دومین روز ادامه یافت و گروه‌های مختلف دانشجویی برای سومین روز اعتراض فراخوان داده‌اند.

به گزارش منابع دانشجویی، پردیس مرکزی دانشگاه تهران روز شنبه ۲۷ بهمن شاهد فضای امنیتی و حضور نیروهای حراست و ماموران لباس‌شخصی بود.

همچنین کانال تلگرامی «خبرنامه امیرکبیر» از وقوع یک درگیری بین نیروهای حراست با دانشجویانی که به فیلمبرداری یکی از ماموران معترض بودند خبر داده است.

در ویدئوهای منتشر شده از اعتراضات روز شنبه در دانشگاه تهران شعارهایی از قبیل «امروز اگر داد نزنی، خالقیِ فردا تویی» شنیده می‌شود».

همچنین به نوشته خبرنامه امیرکبیر، ساکنان خوابگاه کوی دانشگاه خطاب به رئیس حراست کوی که خواستار پایان تجمع آنها شده بود تاکید کردند که باید مشخص شود مامور لباس‌شخصی که شامگاه جمعه «یک دانشجو را زخمی کرد» وابسته به چه نهادی بوده است.

نخستین تجمع اعتراضی که روز شنبه برگزار شد و تا پاسی از شب ادامه یافت با دخالت نیروهای لباس‌شخصی و ماموران امنیتی به خشونت کشیده شد.

«از ورود نیروهای خودسر به دانشگاه تهران جلوگیری شود»

این در حالی است که به گفته وزیر علوم، مسعود پزشکیان، رئیس جمهور، دستور داده است «تا سریعتر به این پرونده و همچنین اعتراضات دانشجویی شکل گرفته، رسیدگی شده تا اعتراضات به بیرون دانشگاه کشیده نشده و از ورود نیروهای خودسر به دانشگاه تهران جلوگیری شود».

حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، روز شنبه با حضور در جمع هیئت رئیسه دانشگاه تهران برای پیگیری پرونده قتل امیرمحمد خالقی، اخبار مربوط به بازداشت چند دانشجوی معترض را رد و تصریح کرد که «در جریان تجمع اعتراضی جمعه شب در کوی دانشگاه، هیچ دانشجویی بازداشت نشده است».

در همین زمینه رئیس پلیس تهران گفته است: «در اطراف تجمع روز جمعه در کوی دانشگاه تهران فردی هم‌سن با دانشجویان را دستگیر کردیم که دانشجو نبود و بعد مشخص شد وابسته به منافقین [سازمان مجاهدین خلق] است.»

مقام پلیس به هویت این فرد اشاره نکرد.

وزیر علوم روز شنبه همچنین گفته بود: «اصلاً این ماجرا، سیاسی نیست، چون بعضی از دانشجویان نگران پرونده‌سازی‌ها بودند که ما هم گفتیم اجازه این کار را نمی‌دهیم؛ آقای رئیس‌جمهور به شدت پشت قضیه ایستاده‌اند.»

به نظر می‌رسد با توجه به سابقه کوی دانشگاه حکومت بیم آن را دارد که اعتراض دانشجویان با دخالت نیروهای غیردانشگاهی گسترش یابد.

روزنامه جوان، نزدیک به سپاه پاسداران، در همین زمینه نوشته است:‌ «قتل دانشجوی دانشگاه تهران موضوعی کاملاً اجتماعی است، اما به دلیل دانشجو بودن مقتول و محلی که حادثه در آن اتفاق افتاده‌ است، سبب شده است بستر‌های لازم برای تبدیل شدن آن به موضوعی سیاسی وجود داشته باشد.»

در همین حال منابع دانشجویی بیانیه‌های مختلفی را منتشر کرده‌اند که حاوی فراخوان به ادامه اعتراضات در روز یکشنبه در چندین دانشگاه در تهران است.

امیرمحمد خالقی، دانشجوی ۱۹ ساله رشته مدیریت کسب‌وکار در دانشگاه تهران، شامگاه چهارشنبه در نزدیکی خوابگاه کوی دانشگاه چاقو خورد و صبح پنجشنبه جان باخت؛ پلیس تهران عاملان حمله به او را «دو زورگير موتورسوار» عنوان کرده است.

پیکر این دانشجو روز شنبه در زادگاهش، روستای «درمیان» در استان خراسان‌ جنوبی، به خاک سپرده شد.

عبدالرحمن خالقی، پدر این دانشجوی مقتول، در مراسم خاکسپاری گفت که امیرمحمد کوچک‌ترین فرزند در بین پنج فرزند او بود و قتل او در اولین روز کاری‌اش رخ داد.

نام امیرمحمد خالقی در کنار دانش‌آموزان کرمانی روز یک‌شنبه حتی در تجمع بازنشستگان کرمانشاه نیز شنیده شد.

بازنشستگان کرمانشاه ضمن فریاد علیه مشکلات معیشتی با خانواده‌های دانش‌آموزان کشته شده مدرسه فرزانگان کرمان و دانشجوی کوی دانشگاه ابراز همدردی کردند و فریاد زدند: «از کرمان تا تهران، قتل فرزندانمان!»

عباسعلی محمدیان، فرمانده انتظامی تهران بزرگ، شامگاه شنبه در برنامه‌ای تلویزیونی گفت که چون محل قتل «فاقد چراغ بوده، شناسایی مجرم را سخت می‌کند» و دلیل تاخیر در اعلام نتیجه «به خاطر شرایط محیط و نور است».

با این حال اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی، در همین برنامه تلویزیونی گفت: «عوامل دستگیر شدند و در حال بازجویی هستند.»

طبق توضیح قوه قضاییه، «برخی از مظنونین مرتبط با حادثه قتل» خالقی دستگیر شده‌اند.

روز شنبه همچنین گزارش‌هایی درباره استعفای محمد زارع، مدیرکل خوابگاه‌های کوی دانشگاه تهران، و لاله کوهبر، معاون دانشجویی اداره کل امور خوابگاه‌های دانشگاه تهران، منتشر شد.

خبر استعفای مدیرکل خوابگاه‌ها را وزیر علوم اعلام کرد و خبر کناره‌گیری لاله کوهبر نیز از جمله روزنامه همشهری منتشر شد.

در همین حال منابع دانشجویی گزارش داده‌اند که شامگاه شنبه در کوچه‌های اطراف کوی دانشگاه تهران «کانکس پلیس» نصب شد؛ خبرنامه امیرکبیر از این اقدام با عنوان «نوشدارو پس از مرگ سهراب» یاد کرده است.

دانشجویان در روزهای اخیر یادآور شده‌اند که طی سال‌های گذشته بارها درباره فضای نا امن محوطه پشت کوی دانشگاه هشدار داده بودند اما نگرانی آنها با بی‌اعتنایی مسئولان روبه‌رو شد.

اعتراضات دانشجویان کوی دانشگاه تهران با حمایت گسترده دانشجویان سایر دانشگاه‌ها و همچنین فعالان سیاسی و مدنی و مخالفان جمهوری اسلامی روبه‌رو شده است.

XS
SM
MD
LG