لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۱۸

ارتش سودان یک شهر مهم را «با استفاده از پهپادهای ایرانی» از شبه‌نظامیان پس گرفت


شادمانی مردم از ورود نیروهای ارتش به ایالت «جزیره» در سودان
شادمانی مردم از ورود نیروهای ارتش به ایالت «جزیره» در سودان

حدود یک هفته پس از آغاز دور تازه‌ای از درگیری‌ها در سودان، ارتش می‌گوید یک شهر حساس در مرکز کشور را به طور کامل از کنترل شبه‌نظامیان خارج کرده است.

ارتش سودان این موضوع را روز دوشنبه ۲۴ دی‌ماه اعلام کرد؛ تحولی که بزرگترین دستاورد ارتش این کشور در طول نزدیک به دو سال درگیری با شبه نظامیان شورشی محسوب می‌شود.

تصاویری که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، مردم شهر «وَد مَدَنی» مرکز ایالت «جزیره» را در حال شادی و پایکوبی نشان می‌دهد.

ژنرال محمد حمدان دَقَلو معروف به حمیدتی، رهبر شبه‌نظامیان موسوم به «نیروهای پشتیبانی سریع» هم در پیامی صوتی سقوط این شهر را تأیید کرد.

ژنرال دقلو در این پیام، استفادۀ ارتش از پهپادهای ساخت ایران و جنگجویان اتیوپیایی را دلیل شکست نیروهایش عنوان کرد و وعده داد که این شهر را پس خواهد گرفت.

از سوی دیگر رویترز دریافته که ده‌ها هواپیما از امارات متحدۀ عربی عازم چاد شده‌اند. به نظر می‌رسد که هدف امارات، تقویت و تجهیز «نیروهای پشتیبانی سریع» مستقر در چاد باشد. ابوظبی این ادعا را رد می‌کند،‌ اما گروهی از کارشناسان سازمان ملل متحد، گزارش رویترز را معتبر و منطبق با واقعیت ارزیابی کرده‌اند.

در همین حال آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد می‌گوید در نتیجۀ ادامۀ درگیری‌ها، هزاران تن از ساکنان شهر «اُم رَوابه» از ایالت کُردُفان در فاصلۀ حدود سیصد کیلومتری جنوب غربی «ود مدنی» ناچار به ترک خانه و فرار شده اند. این نهاد بین‌المللی تصریح کرده که طی کمتر از پنج روز، بین یک‌هزار تا سه‌هزار خانواده از این شهر جنوبی گریخته‌اند.

سازمان ملل متحد تعداد آوارگان در ایالت کردفان شمالی را تا زمان آغاز دور تازۀ درگیری‌ها، بیش از ۲۰۵ هزار تن اعلام کرده بود که حالا با تشدید خشونت‌ها، به نظر می‌رسد افزایش یافته باشد.

طی سال‌های اخیر حدود یازده و نیم میلیون نفر در سراسر سودان آواره شده‌اند که بی‌خانمانی نزدیک به سه میلیون تن از آنها، مربوط به درگیری‌ها و جنگ‌های داخلی قبلی است. از این‌رو سازمان ملل متحد شرایط این کشور را، «بزرگترین بحران آوارگی در کل جهان» نامیده است.

سال‌ها جنگ و درگیری داخلی همچنین به کشته‌شدن ده‌ها هزار تن منجر شده و کشور را در آستانۀ قحطی قرار داده است.

ماه پیش مرکز امنیت غذایی ضمن اعلام کشیده‌شدن پنج منطقه در غرب و جنوب سودان به ورطۀ قحطی، نسبت به خطر گسترش این وضعیت به پنج ناحیۀ دیگر هشدار داد.

این نهاد بین‌المللی با تأکید بر این‌که بیش از ۲۴ میلیون و پانصدهزار سودانی، یعنی نزدیک به نیمی از جمعیت این کشور به سختی به غذا دسترسی دارند، هشدار داد که تنها یک آتش‌بس جامع می‌تواند مانع از گسترش بیشتر قحطی در این کشور شود.

جنگ داخلی سودان که از حدود دو سال پیش آغاز شده، ارتش به رهبری عبدالفتاح البرهان را مقابل وفاداران به محمد حمدان دقلو معاون پیشین ژنرال برهان قرار داده است.

شبه نظامیان «نیروهای پشتیبانی سریع» به رهبری ژنرال دقلو بیشتر نواحی غربی سودان را در اختیار دارند و برای به‌دست گرفتن کنترل «الفاشر»، آخرین پایگاه نیروهای دولتی در ناحیۀ‌ دارفور با ارتش درگیر هستند. جنگ بین دو طرف همچنین بر سر ایالت «نیل سفید» در جنوب کشور هم با شدت ادامه دارد.

XS
SM
MD
LG