لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۲۸

زنده ادامه جست‌وجو در گور دسته‌جمعی اطراف دمشق؛ نتانیاهو از منطقه حائل بازدید کرد

خلاصه رویدادها:

  • جست‌وجوها در دو گور دسته‌جمعی قطیفه و نجها، در شمال و جنوب دمشق، ادامه دارد
  • بنیامین نتانیاهو اعلام کرد که نیروهای اسرائیلی در منطقه حائل داخل سوریه می‌مانند
  • اتحادیه اروپا اعلام کرد آماده بازگشایی دفتر نمایندگی خود در سوریه است
  • علی خامنه‌ای بار دیگر سقوط حکومت بشار اسد را به آمریکا و اسرائیل نسبت داد و گفت: «مقاومت تمام نشده است»
  • آتش‌بس بین کردها و نیروهای مورد حمایت ترکیه در شهر منبیج در شمال سوریه تمدید شد
  • معاون وزیر خارجه اسرائیل رهبر شورشیان سوریه را به دلیل سابقه‌اش در گروه‌های جهادی «گرگ در لباس میش» خواند.
  • رهبر شورشیان سوریه خواستار رفع تحریم‌های جهانی علیه این کشور شد

۰۵:۱۳ ۲۴.۹.۱۴۰۳

نیویورک تایمز: تحولات سوریه مقام‌های ایران را سر در گم کرده است

روزنامه نیویورک تایمز با اشاره به سردرگمی اظهارات مقام‌های ایران درباره تحولات اخیر سوریه، به نقل از پنج مقام ایرانی گزارش داد که همه در خفا می‌گویند ایران همه چیز را در ۱۱ روز از دست داد.

به نوشته نیویورک تایمز، این پنج مقام ایرانی که برخی از آنها اعضای ارشد سپاه پاسداران با سابقه حضور در سوریه هستند تصریح کردند که حکومت هنوز آشفته و سر در گم است و تلاش می‌کند در موضوع سوریه راهی به جلو پیدا کند.

به گفته این مقام‌ها، جمهوری اسلامی در حال حاضر به هر سطحی از رابطه دیپلماتیک با سوریه که شورشیان اجازه دهند راضی است.

دو تن از منابع نیویورک تایمز گفته‌اند که ایران در صدد است که از قطع کامل روابط دیپلماتیک و بسته شدن سفارتش در دمشق جلوگیری کند و اوضاع به شرمساری ناشی از اخراج کامل از سوریه منجر نشود.

مقام‌های ایران واکنشی به این گزارش نشان نداده‌اند.

۰۱:۳۴ ۲۴.۹.۱۴۰۳

هیئتی از قطر برای گفت‌وگو درباره بازگشایی سفارت خود به سوریه می‌رود

به گزارش خبرگزاری فرانسه، هیئتی از قطر برای گفت‌وگو با شورشیان سوریه عازم این کشور می‌شود.

یک دیپلمات قطری به خبرگزاری فرانسه گفت که این هیئت قرار است روز یکشنبه راهی دمشق شود و با رهبران شورشیان درباره «اقدامات لازم برای بازگشایی سفارت» و همچنین «درباره افزایش ارسال کمک‌ها» گفت‌وگو کند.

سفارت قطر در دمشق از سال ۲۰۱۱ تعطیل بوده است و روز چهارشنبه ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه این کشور، تصمیم دوحه برای بازگشایی این سفارت را اعلام کرد.

روز پنجشنبه نیز خلفان کعبی، رئیس دستگاه اطلاعاتی قطر، به همراه همتای ترکیه‌ای خود به دمشق رفت و با رهبران شورشیان دیدار و گفت‌وگو کرد.

۰۱:۰۴ ۲۴.۹.۱۴۰۳

هاکان فیدان: از ایران و روسیه خواستیم وارد معادله نظامی در سوریه نشوند

وزیر خارجه ترکیه با اشاره به تحولات منجر به سقوط حکومت بشار اسد گفت آنکارا از ایران و روسیه خواست که برای حمایت از نیروهای اسد مداخله نظامی نکنند.

هاکان فیدان در مصاحبه با شبکه تلویزیون ان‌تی‌وی ترکیه افزود: «مهم‌ترین موضوع این بود که با روس‌ها و ایرانی‌ها صحبت کنیم تا مطمئن شویم که از لحاظ نظامی وارد معادله نمی‌شوند؛ ملاقات‌هایی داشتیم و آنها متوجه شدند».

به گفته وزیر خارجه ترکیه، حتی اگر تهران و مسکو نیز به کمک بشار اسد می‌آمدند شورشیان باز هم پیروز می‌شدند «اما زمان زیادی طول می‌کشید و می‌توانست خونین باشد».

او با تاکید بر اینکه هدف ترکیه از گفت‌وگوها با این دو کشور «تضمین به حداقل رساندن تلفات» بود گفت تهران و مسکو به سرعت متوجه شدند که بازی تمام شده و بشار اسد «دیگر فردی نیست که روی او سرمایه‌گذاری کرد».

ایران و روسیه که دو متحد اصلی حکومت بشار اسد بودند هنوز واکنشی به این اظهارات نشان نداده‌اند.

۰۰:۰۳ ۲۴.۹.۱۴۰۳

ترکیه می‌گوید سفارت خود در دمشق را ۲۴ آذر بازگشایی می‌کند

وزیر خارجه ترکیه، اعلام کرد که هیات دیپلماتیک ترکیه عازم سوریه شده و سفارت این کشور در دمشق از روز شنبه ۲۴ آذر فعالیت خود را از سر خواهد گرفت.

هاکان فیدان، روز جمعه ۲۳ آذرماه در گفت‌وگویی زنده با شبکه ان‌تی‌وی این کشور گفت: «ما خواهان سوریه عاری از تروریسم هستیم که در آن اقلیت‌ها مورد بدرفتاری قرار نگیرند. ما خواهان یک دولت فراگیر در این کشور هستیم».

به گفته او با تثبیت اوضاع در سوریه، شمار سوری‌هایی که از ترکیه به کشورشان باز‌میگردند به تدریج افزایش خواهد یافت.
هاکان فیدان در ادامه تاکید کرد که نابودی یگان‌های مدافع خلق کرد، موسوم به «ی‌پ‌گ» هدف راهبردی ترکیه است.

«ی‌پ‌گ» یکی از عناصر اصلی نیروهای ائتلاف تحت رهبری آمریکا در مبارزه با داعش بوده است. ترکیه این گروه را «تروریستی» می‌داند و بر این باور است که این گروه ارتباط نزدیکی با حزب کارگران کردستان ترکیه، موسوم به «پ‌کاکا» دارد؛ حزبی که در ۴۰ سال گذشته با دولت ترکیه درگیر جنگ بوده است.

۲۳:۲۵ ۲۳.۹.۱۴۰۳

آمریکا شهروند زندانی خود در سوریه را خارج کرد

یک مقام آمریکایی اعلام کرد ارتش ایالات متحده یک شهروند این کشور را که این هفته توسط نیروهای مخالف اسد آزاد شده بود، از این کشور خارج کرده است.

به گزارش آسوشیتدپرس این آمریکایی که هفت ماه پیش در یکی از بازداشتگاه‌های بدنام بشار اسد، رئیس‌جمهور مخلوع سوریه محبوس بود، در میان هزاران نفری بود که هفته گذشته توسط شورشیان آزاد شد.

یک مقام آمریکایی که از آسوشیتدپرس خواسته نام او منتشر نشود به این خبرگزاری گفته که تراویس تیمِرمن با یک بالگرد نظامی آمریکا از سوریه منتقل شده است.

تیمِرمن ۲۹ ساله به آسوشیتدپرس گفته که برای «زیارت مسیحی» به سوریه سفر کرده بود و در طول مدتی که در «شعبه فلسطین»، یکی از بازداشتگاه‌های بدنام تحت مدیریت دستگاه اطلاعاتی سوریه، زندانی بود، مورد بدرفتاری قرار نگرفته است.

به گفته این شهروند آمریکایی، او روز دوشنبه ۱۹ آذرماه توسط «آزادی‌بخشانی که وارد زندان شدند و با چکش درِ سلول او را شکستند»، همراه با یک جوان سوری و ۷۰ زن زندانی دیگر که برخی از آنها کودکانشان را به همراه داشتند آزاد شده است.

او گفته در سلولی جدا از زندانیان سوری و دیگر زندانیان عرب نگهداری می‌شده که از حضور آمریکایی‌های دیگر در این بازداشتگاه اطلاعی نداشتند.

خبرگزاری رویترز خبر داده که آقای تیمِرمن به اردن منتقل شده و اکنون همراه مقام‌های وزارت خارجه آمریکا است.

۲۲:۲۱ ۲۳.۹.۱۴۰۳

جشن و شادی هزاران شهروند سوریه در اولین جمعه پس از سقوط حکومت اسد

هزاران نفر از مردم دمشق و دیگر شهرهای سوریه گرد هم آمدند تا نخستین جمعه پس از سرنگونی بشار اسد، رئیس جمهور مخلوع را جشن بگیرند؛ این نخستین جمعه پس از سقوط اسد «جمعه پیروزی» نام گرفت.

روز جمعه ۲۳ آذرماه هزاران نفر به مسجد تاریخی اموی در دمشق، پایتخت سوریه هجوم بردند و برخی از آنها پرچم سه‌ستاره استقلال سوریه را که در دوران حکومت سرکوبگر اسد جرات نداشتند آن را در پایتخت به اهتزاز درآورند، به دست گرفتند. جمعیت پرشور شعار می‌دادند: «ملت سوریه یکپارچه است».

ابومحمد الجولانی، رهبر گروه اسلام‌گرای هیات تحریر الشام که رهبری عملیات منجر به سقوط حکومت اسد را بر عهده داشت، از سوری‌ها خواسته بود در این روز و پس از برگزاری نماز جمعه «برای ابراز شادمانی به خیابان‌ها بیایند».

تصاویر زنده‌ای که خبرگزاری فرانسه پخش کرد نشان می‌داد که مردم تا پاسی از شب در میدان اموی دمشق که مملو از جمعیت، خودروها و پرچم‌های در حال اهتزاز بود، جشن گرفتند و آتش‌بازی می‌کردند.

بیش از نیم قرن حکومت سرکوبگر خاندان اسد روز یکشنبه ۱۸ آذر ماه به طور ناگهانی پایان یافت؛ پس از آنکه با یورش سریع شورشیان مخالف سراسر پایتخت به تصرف آنها درآمد.

بشار اسد به همراه خانواده خود از سوریه به روسیه گریخت و به این ترتیب جنگی که نزدیک به ۱۴ سال طول کشید و بیش از ۵۰۰ هزار کشته و میلیون‌ها آواره بر جا گذاشت، خاتمه یافت.

۲۰:۵۵ ۲۳.۹.۱۴۰۳

بلینکن در سفر به عراق بر تشکیل دولت فراگیر در سوریه تأکید کرد

وزیر امور خارجه ایالات متحده، در سفری از پیش اعلام نشده برای دیدار با محمد السودانی، نخست‌وزیر عراق و گفت‌وگو درباره آینده سوریه به این کشور سفر کرد.

آنتونی بلینکن روز جمعه ۲۳ آذر ماه در جریان این سفر و بازدید از سفارت آمریکا در بغداد تایید کرد که در دیدارش با آقای سودانی درباره وضعیت سوریه گفت‌وگو کرده است.

او که در این سفارتخانه با فرمانده نیروهای آمریکایی حاضر در عراق دیدار کرد، درباره مذاکراتش با نخست‌وزیر عراق افزود: «ما در مورد این موضوع بحث کردیم که چگونه بسیاری از کشورها در منطقه و فراتر از آن بر این باورند که سوریه در گذار از دیکتاتوری اسد به سمت دموکراسی، باید به گونه‌ای عمل کند که بتواند از تمام اقلیت‌های سوریه نیز محافظت کند و یک دولت فراگیر و غیرفرقه‌ای تشکیل دهد».

۲۰:۰۲ ۲۳.۹.۱۴۰۳

بشار اسد پیش از فرار، برادر و نزدیکانش را نیز «فریب داد»

خبرگزاری رویترز با ۱۴ تن از افراد آگاه از محیط نزدیک به بشار اسد مصاحبه کرده و همهٔ این افراد تأکید کرده‌اند که رئیس‌جمهور مخلوع سوریه تقریباً هیچ‌کس را در جریان نقشهٔ خود برای فرار از کشور قرار نداده بود.

این گزارش می‌افزاید که اسد نه تنها کسی را در جریان نقشهٔ خود برای فرار نگذاشت، بلکه تلاش کرد دستیاران، مسئولان دولتی و حتی بستگان خود را نیز فریب دهد.

۱۷:۲۰ ۲۳.۹.۱۴۰۳

صادرات غلات روسیه به سوریه «متوقف شده است»

خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی خبر داده که عرضه گندم روسیه به سوریه به دلیل عدم اطمینان درباره حکومت جدید سوریه و تأخیر در پرداخت‌ها فعلا متوقف شده است.

این خبرگزاری همچنین نوشته است داده‌های حمل‌ونقل نیز نشان می‌دهد دو کشتی حامل گندم روسیه که قرار بود به سوریه بروند، به مقصد خود نرسیده‌اند.

روسیه که بزرگ‌ترین صادرکننده گندم در جهان است، از حامیان کلیدی بشار اسد بود و از طریق ترتیبات پیچیده مالی و پشتیبانی پیچیده، گندم سوریه را تأمین می‌کرد؛ اقداماتی که برای دور زدن تحریم‌های غرب علیه هر دو کشور سوریه و روسیه انجام می‌شد.

از سوی دیگر ویتالی کووال، وزیر کشاورزی اوکراین، اعلام کرده که کشورش آماده است تا پس از سقوط حکومت بشار اسد، به سوریه مواد غذایی عرضه کند.

اوکراین یکی دیگر از تولیدکنندگان و صادرکنندگان عمده غلات و دانه‌های روغنی است.

۱۴:۲۳ ۲۳.۹.۱۴۰۳

رهبر شورشیان سوریه از مردم خواست در خیابان‌ها جشن بگیرند

رهبر هیئت تحریرالشام که نیروهای او یکشنبۀ گذشته با ورود به دمشق حکومت بشار اسد را سرنگون کردند، روز جمعه از سوری‌ها خواست که به خیابان‌ها رفته و «پیروزی انقلاب» را جشن بگیرند.

ابومحمد الجولانی، که حالا از نام واقعی خود یعنی احمد الشرع استفاده می‌کند، در پیامی تصویری در شبکۀ تلگرام گفت: «مایلم به ملت بزرگ سوریه برای پیروزی این انقلاب مبارک تبریک گفته و از آنها بخواهم که با حضور در خیابان‌ها، شادی‌شان را با یکدیگر تقسیم کنند».

پیام جولانی در آستانۀ نخستین نماز جمعۀ سوریه پس از فروپاشی حکومت بشار اسد منتشر شد. قرار است او هم در نماز جمعۀ دمشق در مسجد معروف اموی شرکت کند.

بیشتر

XS
SM
MD
LG