لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۰۶

مقام ارشد ملل متحد در شورای امنیت: نمی‌خواهید صدای بچه‌های ادلب را بشنوید؟


شماری از زنان و کودکان آواره ادلب
شماری از زنان و کودکان آواره ادلب

مسئول ارشد امور انسان‌دوستانه ملل متحد، شرایط در ادلب، واپسین منطقه عمده تحت کنترل شورشیان سوری را وخیم توصیف کرده و می‌گوید باید همین الان برای پایان دادن به «حملات خونین» و جلوگیری از یک «فاجعه انسانی» دست به کار شد.

مارک لوکاک، هشتم مرداد ماه، از اعضای شورای امنیت سازمان ملل به‌دلیل آن‌چه «بی‌توجهی» آن‌ها به درخواست‌های پیشین این نهاد برای جلوگیری از بمباران و حملات هوایی توصیف کرده، انتقاد کرده‌است.

آقای لوکاک روز سه‌شنبه در لحنی تند خطاب به اعضای شورای امنیت ملل متحد گفته «می‌خواهید بازهم بی‌خیال باشید… یا اینکه صدای بچه‌های ادلب را می‌شنوید و یک کاری خواهید کرد؟».

دولت مرکزی سوریه و حامی اصلی آن، روسیه، متهم به حملات هوایی و موشکی شدید به ادلب هستند. دمشق و مسکو می‌گویند شورشیان آتش‌بس را «نقض کرده‌اند»، آن‌ها به حملات شورشیان واکنش نشان می‌دهند و به غیرنظامیان حمله نمی‌کنند.

گزارش‌های گروهی از ناظران و خبرگزاری‌های بین‌المللی حاکی‌ست دولت مرکزی سوریه و حامیانش در تلاش همه‌جانبه برای کنترل واپسین پایگاه عمده شورشیان عرب هستند.

کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل روز جمعه گذشته گفته بود طی تنها ده روز، دست‌کم ۱۰۰ غیرنظامی، از جمله ۲۶ کودک، در جریان حملات هوایی ارتش سوریه کشته شده‌اند.

ادلب به‌طور گسترده‌ای در کنترل گروه‌های اسلام‌گرا، به‌ویژه گروه تحریر شام، گروه تغییر نام یافته از شاخه القاعده در سوریه، است. گزارش‌های فعلی حاکی‌ست کارزار نظامی دولت مرکزی سوریه در ادلب فعلا با مانع برخورد کرده و شورشیان «با کمک ترکیه» در مقابل حملات مقاومت کرده‌اند.

با این حال سازمان ملل در هفته‌های اخیر بارها در مورد شرایط و وضعیت غیرنظامیان گیرافتاده در میان نبردها ابراز نگرانی کرده‌است.

شورای امنیت سازمان ملل، از آغاز نبردها و جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱، رویه‌ای دوگانه در قبال این کشور پی گرفته‌است. روسیه، مهم‌ترین حامی بشار اسد در این شورا، صاحب حق وتو است. کشورهای غربی نیز مخالف اسد هستند. عملا در سال‌های اخیر هیچ اقدام مشخص و چشم‌گیری از سوی این شورا صورت نگرفته‌است.

با این وجود، پس از گفت‌وگوها و رایزنی‌ها میان مسکو و آنکارا، که در نهایت به توافقاتی برای ایجاد مناطق کاهش تنش در سوریه انجامید، انتظار می‌رفت از شدت خشونت‌ها کاسته شود. در حالی‌که گزارش‌های فعلی از ادلب روندی خلاف این انتظارات را نشان می‌دهد.

به گزارش رویترز دو سوم اعضای شورای امنیت از دبیرکل این نهاد خواسته‌اند تحقیقاتی را در مورد گزارش‌ها از حملات به بیمارستان‌ها آغاز کند.

رویترز می‌گوید آمریکا، فرانسه و بریتانیا از افزایش حملات به بیمارستان‌ها و مدارس، به ویژه در ادلب، خشمگین هستند.

از سوی دیگر آسوشیتدپرس از سفیر روسیه در سازمان ملل نقل کرده که «هربار پایان یک پایگاه تروریستی در سوریه فرا می‌رسد، اتهام‌های احساساتی» علیه اسد و مسکو مطرح می‌شوند.

مقام‌های سازمان ملل در روزهای گذشته در مورد وضعیت غیرنظامیان در ادلب و برخی دیگر نقاط سوریه، عمیقا ابراز نگرانی کرده‌اند و گزارش مارک لوکاک تنها نمونه‌ای از این دست نیست.

یک روز پیش از حضور آقای لوکاک در شورای امنیت، سازمان ملل در گزارشی گفته بود حملات هوایی، انفجار مین، بمباران مردم با بمب‌های بشکه‌ای و خوشه‌ای در سوریه، به کشته و زخمی‌شدن ۱۸۵۴ کودک در سال گذشته میلادی انجامید. از این بابت سوریه پس از افغانستان بدترین جا برای کودکان ساکن در میان نبردهای گوشه‌وکنار جهان بود.

اسوشیتدپرس، رویترز/ت
XS
SM
MD
LG