فریبرز کامکاری سازنده فیلم «فصل ممنوعه» است؛ فیلمی که سال ۱۳۸۲ در ایران کلید خورد اما گروه سازنده، به دلیل حساسیتها در مورد موضوع فیلم یعنی قتلهای زنجیرهای سعید حنایی در مشهد، نتوانستند تمام پلانهای آن را فیلمبرداری کنند.
آقای کامکاری در گفتوگوی مفصل با پادکست «سینما سانسور» رادیوفردا به شرح ماجراهای ساخت این فیلم، حواشی بعد از آن و تهدیدهای نهادهای امنیتی پرداخته است.
«فصل ممنوعه» هیچگاه در ایران به نمایش درنیامد، اما سال ۱۳۸۴ در جشنواره سنسباستین شرکت کرد و در ایتالیا نیز اکران عمومی شد.
بهگفتۀ آقای کامکاری، در این فیلم دو ماجرای واقعی با هم تلفیق شده و قصه شکل گرفته است؛ یکی قتلهای سعید حنایی در انتهای دهه ۷۰ خورشیدی و دیگری قتل یک دختر به دست برادرش که عضو یک فرقه بود.
کارگردان در فیلم «فصل ممنوعه» ماجراهای فرقههای مسلمان تندرو در ایران را دستمایه قرار داده و در قالب قصهای بهظاهر پلیسی – معمایی، به نقد افراطیگری مذهبی پرداخته است.
فریبرز کامکاری در این گفتوگو اشاره میکند که برای دریافت مجوز فیلمبرداری در ایران، فیلمنامهای متفاوت ارائه کرد و سرانجام با برملا شدن این موضوع در هنگام تولید، او و گروهش دیگر نتوانستند همۀ پلانها را مقابل دوربین ببرند.
این کارگردان با ترفندی که در پادکست «سینما سانسور» روایت آن را میتوانید بشنوید، سرانجام نگاتیوهای فیلمش را از ایران خارج میکند و مراحل فنی فیلم را در ایتالیا به پایان میرساند.
با این حال، تماسهایی از ایران او را مجدداً به داخل کشور میکشاند؛ آخرین سفر به ایران که با تهدیداتی جدی همراه است. پس از آن او از ایران برای همیشه خارج میشود و دیگر به وطنش بازنمیگردد.
فریبرز کامکاری حالا حدود ۲۰ سالی میشود که در ایتالیا ساکن است و در این کشور فیلمسازی را ادامه میدهد.
او در این گفتوگو اشاره میکند که در زمان مدرسه و در بخش «امور تربیتی»، نسخههایی از فیلمهای ایتالیایی از جمله «رم شهر بیدفاع» را تماشا کرده و اینگونه به سینما علاقهمند شده است.
سرانجام، دست تقدیر او را به همان کشوری کشانده که در نوجوانی با سینمایش آشنا شده بود.
فریبرز کامکاری در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در رشته تئاتر تحصیل کرده است. در دوره دانشگاه، به خاطر مواضعش، به زندان محکوم و احکام مشروطی شاملش میشود.
او در سال ۱۳۸۰، اولین فیلم بلندش را با نام «نوار ویدئویی که فریبرز کامکاری در آشغالدانی پیدا کرده»، بدون مجوز کارگردانی میکند و این فیلم به جشنوارۀ ونیز راه مییابد.
در سال ۱۳۸۲، این کارگردان به سراغ فیلم «فصل ممنوعه» میرود.
فرامرز قریبیان در این فیلم نقش یک کارگاه پلیس به نام حبیب را بازی میکند که برای پیداکردن سرنخهایی در مورد قتلهای زنجیرهای برخی زنان کارگر جنسی به مشهد میرود.
او در این شهر با فرقهای مذهبی برخورد میکند که فرمان قتلها از سوی آنها صادر شده است. حبیب در راه پیگیری پرونده با موانعی روبهرو و سرانجام از پرونده کنار گذاشته میشود. با اینحال او همچنان پیگیر پیدا کردن قاتل است.
فریبرز کامکاری در گفتوگو با پادکست «سینما سانسور» درباره فعالیتهای سینماییاش پس از فیلم «فصل ممنوعه» نیز سخن گفته است؛ فیلمهایی سینمایی که خارج از ایران ساخته و به نمایش درآمدهاند.