همزمان با برگزاری جشنواره فیلم فجر در ایران، جشنواره فیلم روتردام که از رویدادهای معتبر سینمایی اروپا است، با نمایش چند فیلم از جریان سینمای غیررسمی ایران برگزار شد.
در این جشنواره ازجمله دو فیلم جدید ایرانی به نمایش درآمد که بدون رعایت سانسور حجاب اجباری بازیگران زن و بدون دریافت مجوزهای مرسوم فیلمسازی در جمهوری اسلامی در داخل ایران تولید شده بودند.
این فیلمها تازهترین محصولات جریانی هستند که بهویژه در دو سال اخیر به نمایندگان اصلی سینمای ایران در رویدادها و جشنوارههای مهم بینالمللی تبدیل شدهاند.
فیلم «سانشاین اکسپرس» ساخته امیرعلی نوایی در بخش مسابقه جشنواره روتردام به نمایش درآمد.
داستان این فیلم دربارۀ گروهی است که میپذیرند در یک مسابقۀ واقعنما، مسافر یک قطار خیالی در داخل یک استودیو شوند با این شرط که هرچه به آنها گفته شود را بپذیرند.
بابک کریمی، محمد عاقبتی، سجاد حمیدیان، سام نخعی، شایسته سجادی، آزاده سیفی، کیانا کرمانیان، مهوش افشارپناه و آرش نعیمیان از بازیگران این فیلم هستند که بهنوشتۀ وبسایت جشنواره روتردام «اثر استعاری فاخری در بررسی این موضوع است که چگونه ساختارهای تمامیتخواه موجودیت خود را از طریق همدستی جمعی حفظ میکنند».
فیلم بلند دیگر ایرانی نمایش داده شده در روتردام با نام «جماعت» در بخش «آینده روشن» اکران شد.
این فیلم دربارۀ گروهی دختر و پسر جوان از نسل معروف به زد (Z) است که میخواهند یک مهمانی شبانه بهمناسبت سفر یکی از دوستانشان به خارج از کشور برپا کنند.
در این فیلم هم بازیگران زن حجاب ندارند و شیوۀ پرداخت و بیان فیلم بسیار صریح و بیپروا است. این فیلم ساخته سهند کبیری است که پیشتر تجربۀ ساخت چند فیلم کوتاه داشته است. کیوان محمدی، راضیه منصوری، شجاع گیاهی، باسط رضایی، رامبد مطلبی و درسا شیرازی ازجمله بازیگران این فیلم هستند.
علاوه بر این دو فیلم جدید، «دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسولاف هم که نامزد دریافت جایزه اسکار در رشته بهترین فیلم بینالمللی شده، بهصورت ویژه با حضور سازندهاش در جشنواره روتردام به نمایش درآمد.
محمد رسولاف در این نشست به بیان شرایط سینماگران مستقل ایرانی پرداخت و با اشاره به تشکیل پرونده قضایی برای عوامل فیلمش و ممنوعالخروجی یکی از بازیگرانش سهیلا گلستانی گفت جمهوری اسلامی منتظر است پس از اعلام نتایج جوایز اسکار، حکم نهایی این بازیگر را صادر کند.
خانم گلستانی قرار بود بهعنوان داور در جشنواره روتردام حاضر شود اما به دلیل ممنوعالخروجی فرصت شرکت در این جشنواره را پیدا نکرد.
همچنین مستند بلند «تهران، تاریخ ناتمام» ساخته سعید نوری که روایتی از تاریخ معاصر شهر تهران از طریق تدوین تعداد بسیار زیادی از فیلمهای ایرانی پیش از انقلاب ۵۷ و تلفیق آنها با ترانهها و موسیقیهای شناختهشده ارائه میدهد، با حضور سازندهاش در جشنواره روتردام اکران شد.
به پیشنهاد سعید نوری، همچنین فیلم قدیمی «غفلت» ساخته سال ۱۳۳۲ علی کسمایی با بازی ناصر ملکمطیعی هم به نمایش درآمد.
نوید نیکخواه آزاد، فیلمساز و نویسنده که در این جشنواره حاضر بود، در گفتوگو با پادکست «صحنۀ» رادیوفردا توضیحاتی درباره هرکدام از فیلمهای ایرانی و حضور سازندگانشان در جشنواره روتردام داده است.