لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۵۴

تیلرسون: دعوای ما با مردم ایران نیست، اختلافات ما با رژیم انقلابی است


رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا
رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا

رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا، روز چهارشنبه سوم آبان ضمن تأکید بر این‌که تحریم‌های کشورش علیه ایران «رفتارهای شرورانه» جمهوری اسلامی را هدف گرفته گفت که «دعوای ما با مردم ایران نیست. اختلافات ما با رژیم انقلابی [جمهوری اسلامی] است.»

وی هم‌چنین تأکید کرد که «قصد آمریکا این است که این تحریم‌ها به مردم ایران کمک کند تا بتوانند کنترل حکومت خود را به دست خود بگیرند.»

به گزارش خبرگزاری فرانسه، آقای تیلرسون که در دهلی نو و پس از گفت‌وگو با همتای هندی خود طی یک نشست خبری سخن می‌گفت، افزود که ایالات متحده قصد ندارد راه دادوستدهای تجاری «قانونی» هند یا هر کشور هم‌پیمان دیگر غرب با ایران را مسدود کند.

دولت آمریکا به تازگی مواضع سرسختانه‌تری نسبت به جمهوری اسلامی ایران و به‌ویژه سپاه پاسداران اتخاذ کرده و این موضوع نگرانی‌های سرمایه‌گذاران در ایران را افزایش داده است.

وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه بار دیگر تأکید کرد که اقدامات کشورش برای محدود کردن «فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده» ایران در خاورمیانه انجام می‌شود.

او در این زمینه به برنامه موشکی ایران و «صدور سلاح به سازمان‌های تروریستی» و درگیر شدن در نزاع‌های سوریه و یمن اشاره کرد.

برنامه موشکی ایران و شعارهای «محو اسرائیل» و هم‌چنین اظهارات بسیار خصمانه مقام‌های جمهوری اسلامی علیه عربستان و دیگر هم‌پیمان آمریکا در منطقه باعث نگرانی ایالات متحده و متحدان آن کشور نسبت به گسترش نفوذ ایران شده است. مقام‌های ایرانی به نوبه خود از نفوذ آمریکا در منطقه انتقاد می‌کنند.

رکس تیلرسون افزود: «در حال برداشتن گام‌هایی هستیم تا تحریم‌هایی را علیه رژیم و به‌ویژه سپاه پاسداران ایران وضع کنیم. هدف ما این است که از ظرفیت تأمین مالی آنها کاسته و فعالیت‌هایشان در ارتباط با این رفتارهای شرورانه را مختل کنیم.»

آقای تیلرسون در ادامه گفت که ایالات متحده به دنبال «یاری رساندن به صداهای نوخواه در داخل ایران» است تا بتوانند در حکومت تغییر ایجاد کنند.

وزیر خارجه آمریکا اضافه کرد: «می‌دانیم که در داخل ایران احساسات قوی و ارزش‌هایی هست که می‌خواهیم آنها را ترویج کنیم تا مردم ایران بتوانند روزی کنترل دولت خود را دوباره پس بگیرند.»

او در ادامه گفت: «آنها تحت کنترل این رژیم انقلابی سرکوبگر زندگی می‌کنند و ما نمی‌خواهیم به مردم ایران ضرری بزنیم. دعوای ما با مردم ایران نیست.»

خبرنگاران در این نشست خبری از آقای تیلرسون در مورد سرمایه‌گذاری چند صد میلیون دلاری هند در بندر چابهار ایران سؤال کردند؛ قرارداری که در سال ۲۰۱۶ بین ایران و هند امضا شده است.

توسعه بندر چابهار به کشورهای آسیای مرکزی کمک می‌کند که با دور زدن پاکستان، رقیب سیاسی و منطقه‌ای هند، بتوانند به بازارهای هندوستان دسترسی آسان‌تری پیدا کنند.

وزیر امور خارجه آمریکا درپاسخ به این پرسش گفت که «تناقضی» بین فراخوان آمریکا برای تحریم ایران و قرارداد هند در چابهار نمی‌بیند.

او افزود که واشینگتن قصد ندارد «در فعالیت‌های تجاری قانونی موجود، چه فعالیت‌های اروپایی، چه تجارت هند، مداخله کند.»

وزیر خارجه آمریکا روز ۲۷ مهر نیز در گفت‌وگو با روزنامه وال‌استریت جورنال گفته بود هدف رئیس جمهور آمریکا از ارائه راهبرد تازه این کشور در قبال ایران، مداخله و اختلال در روابط تجاری اروپا با تهران نیست.

اشاره وی به سخنرانی دونالد ترامپ و بیانیه کاخ سفید در این مورد مبنی بر تلاش آمریکا برای انسداد همه راه‌های ممکن در دستیابی ایران به جنگ‌افزار هسته‌ای است و اتخاذ سیاست‌های سخت‌گیرانه‌تر در قبال ایران در چارچوب توافقنامه برجام است.

به دنبال تعلیق تحریم‌ها علیه ایران از ژانویه سال ۲۰۱۶ روابط تجاری ایران و اروپا آغاز شده‌است. بسیاری از شرکت‌های اروپایی از جمله در حوزه خودرو و انرژی با ایران وارد معامله شده‌اند.

XS
SM
MD
LG