لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۳۱

ترامپ: ایران پشت هر مشکل خاورمیانه است


دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا
دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا

دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، روز سه شنبه ۲۲ اسفندماه گفته است،ایران پشت هر مشکل در منطقه خاورمیانه است.

رییس جمهوری آمریکا که برای سربازان در یک پایگاه هوایی در سن دیگو، کالیفرنیا سخنرانی می کرد، اظهار داشت: هم اینک در حال همکاری با همپیمانان و شرکایمان هستیم تا راه دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را ببندیم و با حمایت این کشور از تروریسم و خون‌ریزی در سرتاسر جهان مقابله کنیم.

دونالد ترامپ اضافه کرده است: هرجایی که در خاورمیانه می رویم، این ایران است که پشت هر مشکلی است. ما با آن به شیوه ای جدی برخورد خواهیم کرد.

مقام های آمریکایی ایران را متهم می کنند که منشا اکثر مشکلات منطقه خاورمیانه است. آنها به مسایلی مانند حمایت ایران از حکومت بشار اسد در جنگ داخلی سوریه یا حمایت تسلیحاتی از شورشیان شیعه حوثی در جنگ داخلی یمن اشاره می کنند.

آمریکا ایران را همچنان بارزترین دولت حامی تروریسم می داند و این کشور را متهم می کند که مشاوره، کمک‌‌ مالی، تجهیزات پیشرفته و تاکتیک‌های جدید به «گروه‌های تروریستی» در سراسر خاورمیانه ارائه می کند.

تهران از سوی دیگر این اتهام‌ها را همواره رد کرده و آن‌ها را «بی‌اعتبار» یا «کینه‌توزانه» می‌داند. وزارت خارجه ایران در عین حال واشینگتن را به «ایجاد، گسترش و حمایت از گروه‌های تروریستی» متهم کرده‌است. حکومت ایران می‌گوید حضور نیروهای آن کشور در کشورهایی مانند عراق یا سوریه، «برای مقابله با تروریسم» است.

«بدترین توافق»

رییس جمهوری آمریکا در بخش دیگری از سخنرانی خود بار دیگر از توافق هسته ای شش قدرت جهانی با ایران انتقاد کرده است.

دونالد ترامپ گفته است: یکی از بدترین توافق هایی که دیده ام توافق با ایران است. برای چه به آنها ۱۵۰ میلیارد دلار دادیم؟

پیش از این نیز رئیس جمهوری آمریکا بارها برجام را «بدترین» توافق تاریخ آمریکا نامیده و خواستار اصلاح آن شده‌ است. وی ۲۲ دی اعلام کرد که برای آخرین بار است که دستور تمدید تعلیق تحریم های هسته ای ایران را صادر می کند و می بایست ایرادهای «فاجعه بار» در توافق هسته ای با ایران طی ۱۲۰ روز اصلاح شوند.

دونالد ترامپ چهار شرط را برای ادامه همراهی آمریکا با برجام تعیین کرده که عبارت هستند از: «دسترسی فوری» بازرسان بین المللی به تمامی مکان ها و تاسیسات ایران، دائمی شدن محدودیت ها برای برنامه هسته ای ایران، تضمین به عدم نزدیک شدن به سلاح هسته‌ای، و محدودیت برنامه موشک‌های دوربرد ایران؛ زیرا به گفته آقای ترامپ، برنامه موشک‌های دوربرد و برنامه تسلیحات اتمی ایران «جدانشدنی هستند».

ایران و شش قدرت جهانی شامل آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا همراه با آلمان در تیرماه سال ۱۳۹۴ بر سر حل‌وفصل برنامه هسته‌ای ایران و برداشتن تحریم‌های بین‌المللی علیه آن به توافق رسیدند. ایران در چارچوب این توافق، برجام، پذیرفت که بسیاری از فعالیت‌های هسته‌ای‌اش را متوقف کند.

پیش از این گزارش هایی در خصوص مذاکرات وزارت خارجه آمریکا و کشورهای اروپایی منتشر شده است. طبق این گزارش ها این مذاکرات برای دست یافتن به توافقی تکمیلی است که موضوع توسعه و آزمایش موشک‌های دوربرد ایران را در بر گیرد و همچنین متضمن بازرسی‌های دقیق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باشد و کاستی‌های مقررات «بند غروب» را نیز رفع کند.

مطابق «بند غروب» پس از ۱۰ سال ایران می‌تواند سانتریفوژهای غنی‌سازی را افزایش دهد و پس از ۱۵ سال نیز اجازه دارد حجم اورانیوم کمتر غنی‌شده خود را زیادتر کند.

ایران مذاکره دوباره درباره برجام و اضافه کردن موضوعات خارج از برجام را نپذیرفته است؛ ایران می‌گوید در صورت خروج آمریکا مطابق مفاد پیش‌بینی شده در برجام اقدام خواهد کرد.

با استفاده از گزارش ها «سی بی اس نیوز» و رادیو فردا؛ خ.ک/ت.ت
XS
SM
MD
LG