لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۲۲

رقابت تنگاتنگ هریس و ترامپ در ایالت‌های کلیدی آمریکا کمتر از ۴۸ ساعت تا انتخابات


در حالی که کامالا هریس روز یکشنبه به ایالت‌های معروف به «ناحیهٔ زنگ‌زدهٔ اقتصادی» سفر می‌کند، دونالد ترامپ راهی بزرگ‌ترین ایالت‌های چرخشی آمریکا شده است. بدین ترتیب، هر دو نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده، کمتر از ۴۸ ساعت مانده به روز رأی‌گیری، به فعالیت‌های انتخاباتی خود شتاب بخشیده‌اند.

ایالت‌های معروف به ناحیه یا نوارهٔ «زنگ‌زده» چندین ایالت سابقاً صنعتی در شمال شرق آمریکا هستند که از دهه ۱۹۸۰ با افول شدید اقتصادی دست‌وپنجه نرم می‌کنند. ایالت‌های چرخشی هم اصطلاحاً به ایالت‌هایی گفته می‌شود که به‌دلیل آرای نزدیک دو رقیب در آن‌ها، نقشی سرنوشت‌ساز در راهیابی یکی از نامزدها به کاخ سفید دارند.

تا روز یک‌شنبه، ۷۵ میلیون نفر آراء زودهنگام خود را به صندوق انداخته‌اند و رقابت بین دو نامزد بسیار نزدیک است؛ به‌طوری که تعداد بیشتری از ایالت‌ها در نظرسنجی‌ها عملاً در شرایط برابر قرار دارند، وضعیتی که در هیچ انتخابات مشابهی تاکنون دیده نشده است.

تا عصر شنبه، میانگین نظرسنجی‌ها که توسط شرکت رسانه‌ای «RealClearPolitics» تهیه می‌شود، نشان می‌داد که در هفت ایالت تعیین‌کنندهٔ انتخابات ریاست‌جمهوری هیچ‌یک از نامزدها اختلافی بیش از سه درصد ندارند.

هریس که به شدت در تلاش است حمایت ایالت‌های منطقه دریاچه‌های بزرگ در شمال شرق آمریکا را که همیشه برای کارزارهای حزب دموکرات حیاتی بوده‌اند حفظ کند، روز خود را در میشیگان آغاز می‌کند. او ابتدا به دیترویت خواهد رفت، سپس در پونتیاک توقف می کند و شب را با برگزاری گردهمایی در دانشگاه ایالتی میشیگان به پایان خواهد رساند.

برنامه ترامپ برای یکشنبه بر ایالت‌های پنسیلوانیا، کارولینای شمالی و جورجیا متمرکز است که سه صحنه اصلی و مهم در نظام «کالج انتخاباتی» هستند. نظام «کالج انتخاباتی» به ایالت‌ها بر اساس اندازه‌شان قدرت و نفوذ می‌بخشد و نه تنها به اندازه رای‌های جمع‌آوری‌شده در انتخابات.

به نوشتهٔ خبرگزاری فرانسه، هیچ‌یک از رویدادهای انتخاباتی روز شنبهٔ دونالد ترامپ در مناطقی با جمعیت زیاد لاتین‌تبار برگزار نشدند، اما پنسیلوانیا که وی به آن سفر کرده ایالتی چرخشی با جمعیت بزرگ پورتوریکویی است.

در گردهمایی هفته گذشته کمپین ترامپ در میدان مدیسون نیویورک، سخنرانان مقدماتی اظهاراتی بیان کردند که نارضایتی لاتین‌تباران و اهالی پورتوریکو را به دنبال داشته است.

میشیگان و عرب‌تبارها

میشیگان یکی از هفت میدان نبرد اصلی در انتخابات‌ آمریکا است. ترامپ در سال ۲۰۱۶ این ایالت را که پایگاه سنتی دموکرات‌ها بود به نفع خود برگرداند و هیلاری کلینتون را شکست داد. جو بایدن در سال ۲۰۲۰ آن را دوباره به ستون دموکرات‌ها بازگرداند و از حمایت کارگران اتحادیه‌ای و جامعه بزرگ سیاه‌پوست بهره برد.

اما این بار، هریس با خطر از دست دادن حمایت جامعه ۲۰۰ هزار نفری آمریکایی‌های عرب‌تبار مواجه است که سیاست‌های بایدن در قبال جنگ اسرائیل و حماس در غزه را محکوم کرده‌اند.

نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که حمایت جامعه سیاه‌پوست از لیست دموکرات‌ها کاهش یافته و دستیاران هریس اذعان می‌کنند که برای جلب حمایت کافی مردان سیاه‌پوست به اندازه ائتلاف پیروز بایدن در سال ۲۰۲۰، هنوز کار زیادی باقی مانده است.

برای جلب حمایت از پایگاه‌های فراتر از معمول، هریس روز شنبه با حضور غیرمنتظره در برنامه «شنبه‌شب زنده» روز تبلیغاتی خود را به پایان رساند و در این برنامه طنز، رقیب انتخاباتی خود دونالد ترامپ را به سخره گرفت.

هریس ۶۰ ساله روز شنبه شاهد پیشرفت غیرمنتظره‌ای بود؛ زیرا آخرین نظرسنجی Des Moines Register پیش از انتخابات، که به عنوان شاخصی معتبر از احساس عمومی گسترده شناخته می‌شود، نشان‌دهنده تغییر چشمگیر به نفع هریس بود. او اکنون در ایالت آیوا که ترامپ به راحتی در سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰ در آن پیروز شده بود، پیش افتاده است.

طبق این نظرسنجی که در سپتامبر نشان داده بود هریس با چهار امتیاز از ترامپ عقب است، اکنون با سه امتیاز جلوتر است.

گزارش تحلیلی رویترز از تأثیر احتمالی انتخابات آمریکا بر وضعیت جمهوری اسلامی

خبرگزاری رویترز روز یک‌شنبه ۱۳ آبان در تحلیلی در خصوص وضعیت جاری در ایران در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا و چشم‌انداز ادامه حملات متقابل مستقیم ایران و اسرائیل علیه یکدیگر، نوشت رهبری و متحدان ایران در حال آماده شدن برای بازگشت احتمالی دونالد ترامپ به قدرت در کاخ سفید هستند که آن را نتیجه‌ای «وحشتناک» از انتخابات آمریکا ارزیابی می‌کنند.

به نوشته رویترز، پیروزی احتمالی ترامپ سرآغاز گرفتاری‌های بیشتری برای تهران و گروه‌های نیابتی آن در لبنان، عراق و یمن خواهد بود و ایران دلایل زیادی برای ترسیدن از یک دوره دیگر ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ دارد.

مقامات ایرانی، عربی و غربی که مورد گفت‌وگوی این خبرگزاری قرار گرفته‌اند، اتفاق نظر دارند که نگرانی اصلی جمهوری اسلامی ایران از احتمال بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، حمایت قوی‌تر آمریکا از اسرائیل است.

به نوشته این گزارش تحلیلی، نگرانی آنها این است که پیروزی ترامپ، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل را به حمله به سایت‌های هسته‌ای ایران، انجام ترورهای هدفمند و تکرار دوباره «سیاست فشار حداکثری» ترغیب کند و این سیاست از طریق تشدید تحریم علیه صنعت نفت ایران اعمال خواهد شد.

مقامات کشورهایی که منبع این ارزیابی رویترز بوده‌اند، پیش‌بینی می‌کنند دونالد ترامپ با اعمال فشار حداکثری بر تهران، سرانجام رهبر جمهوری اسلامی را وادار خواهد کرد تا توافق جدید مهار هسته‌ای را با شرایطی که آمریکا و اسرائیل تعیین می‌کنند، بپذیرد.

ایرانیان درباره انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا چه می‌گویند؟
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

تحلیل رویترز به تأثیر رهبری تازه آمریکا بر توازن قدرت در خاورمیانه، تغییرات در سیاست خارجی و چشم‌انداز اقتصادی ایران پرداخته و نوشته است فرد پیروز در انتخابات آمریکا هر یک از دو نامزد که باشد، ایران اهرم پیشین خود را که تکیه کردن به گروه‌های نیابتی‌اش در منطقه بود از دست داده و اسرائیل در جنگ ۱۳ ماه اخیر خود حماس در غزه و حزب‌الله در لبنان را زیر ضربات تحقیرکننده قرار داده است.

گروه افراطی حماس و همچنین حزب‌الله از سوی آمریکا تروریستی طبقه‌بندی شده‌اند.

یک «مقام ارشد امنیتی عربی» در گفت‌وگو با رویترز اظهار داشت که با حملات مرگبار اسرائیل به رهبران حزب‌الله و حماس، تهران دیگر نمی‌تواند نفود خود را در منطقه از طریق نیروهای شبه‌نظامی‌اش به رخ بکشد.

یک مقام بلندپایه ایرانی نیز که رویترز با او گفت‌وگو کرده اظهار داشت که تهران «برای هر سناریویی، فارغ از هر کسی که وارد کاخ سفید شود، آماده است و دهه‌هاست که راه صادرات نفت خود را پیدا کرده است»، اما یک مقام دیگر ایرانی به این خبرگزاری گفت پیروزی ترامپ «یک کابوس» خواهد بود و او برای خشنود کردن اسرائیل فشار بر ایران را افزایش خواهد داد که در آن صورت، اقتصاد کشور فلج خواهد شد.

مقامات عربی و غربی هشدار داده‌اند هر چه جمهوری اسلامی ایران در دوره اخیر بیشتر به احتمال گام برداشتن در مسیر ساخت بمب اتمی تأکید کند، اسرائیل را عملاً برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران بیشتر تحریک می‌کند.

یک مقام غربی در این رابطه گفت اگر ترامپ دوباره قدرت را به دست گیرد، از طرح‌های اسرائیل برای حمله به سایت‌های هسته‌ای ایران حمایت خواهد کرد.

در روزهای گذشته، کمال خرازی، یکی از مشاوران نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی، به احتمال تجدید نظر حکومت ایران در دکترین هسته‌ای و گام برداشتن در مسیر دستیابی به بمب اتمی سخن گفت. بنیامین نتانیاهو هفته گذشته تأکید کرد که هدف اصلی کشورش در عدم اجازه دادن به ایران به دستیابی به توان نظامی هسته‌ای، به قوت خود باقی است.

XS
SM
MD
LG