استیو ویتکاف، نمایندهٔ ویژه دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، در امور خاورمیانه با نخستوزیر اسرائیل دیدار کرده است.
بر اساس اعلام دفتر بنیامین نتانیاهو، این دیدار روز شنبه ۲۲ دیماه و در چارچوب تلاشها برای برقراری آتشبس در غزه انجام شده است.
پیشتر رویترز با انتشار خبر این دیدار به نقل از یک مقام اسرائیلی اعلام کرد پیشرفتهایی در مذاکرات غیرمستقیم میان اسرائیل و گروه افراطی حماس حاصل شده است؛ مذاکراتی که با میانجیگری مصر، قطر و ایالات متحده برای دستیابی به توافقی در غزه انجام میشود.
آمریکا و اتحادیهٔ اروپا گروه افراطی حماس را سازمانی تروریستی میدانند.
دفتر نخستوزیر اسرائیل همچنین عکسی از بنیامین نتانیاهو در کنار استیو ویتکاف منتشر کرده اما هنوز جزئیات بیشتری از دیدار این دو مقام منتشر نشده است.
دفتر آقای نتانیاهو همچنین روز شنبه اعلام کرد نخستوزیر اسرائیل موافقت کرده است که دیوید بارنیا، رئیس موساد، را برای شرکت در مذاکرات آتشبس به قطر اعزام کند؛ اقدامی که نشاندهنده پیشرفت در مذاکرات درباره جنگ غزه است.
همچنین قرار است رئیس سازمان امنیت داخلی اسرائیل، شین بت، و مشاوران نظامی و سیاسی این کشور نیز به قطر اعزام شوند.
دفتر بنیامین نتانیاهو گفته است که این تصمیم پس از نشستی با وزیر دفاع، رؤسای امنیتی و مذاکرهکنندگان «به نمایندگی از دولتهای فعلی و آینده آمریکا» اتخاذ شده است.
این در حالی است که روز جمعه و یک روز پیش از دیدار با بنیامین نتانیاهو، استیو ویتکاف در دوحه با نخست وزیر قطر دیدار کرد.
وزارت خارجه قطر روز شنبه خبر داد که در این دیدار، شیخ محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه را در جریان مذاکرات و تلاشها برای برقراری آتشبس در غزه و نیز تحولات منطقه قرار داده است.
خبرگزاری فرانسه به نقل از منابع دیپلماتیک، از افزایش فشارهای بینالمللی بر حماس و اسرائیل برای رسیدن به توافق در مذاکرات غیرمستقیم خبر دادهاند.
جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، روز پنجشنبه گفت که «پیشرفت واقعی» در مذاکرات حاصل شده اما همچنان حماس مانع است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا نیز به حماس هشدار داده است که اگر گروگانهای باقیمانده را پیش از مراسم تحلیف او آزاد نکند، «بهای سنگینی خواهد پرداخت».
کشورهای میانجی در تلاش هستند تا پیش از شروع ریاستجمهوری دونالد ترامپ که دوشنبه اول بهمنماه خواهد بود جنگ در نوار غزه را متوقف و باقیمانده گروگانهای اسرائیلی را آزاد کنند.
اما برخی تحلیلگران بر این باور هستند که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، ترجیح میدهد توافق نهایی، نه در روزهای پایانی دولت جو بایدن بلکه در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ انجام شود.
هشت کشته در حمله اسرائیل به مدرسهای در جبالیا
روز شنبه و همزمان با این تحولات، مقامهای امدادی نوار غزه اعلام کردند که در اثر حمله هوایی اسرائیل به یک مدرسه متروکه هشت نفر از جمله دو زن و دو کودک کشته شدهاند. این مدرسه پناهگاه خانوادههای آواره در جبالیا، واقع در شمال نوار غزه بود.
ارتش اسرائیل میگوید که در این حمله نیروهای گروه حماس را که در این مدرسه فعالیت میکردند، هدف قرار داده و حمله در راستای کاهش خطر آسیب به غیرنظامیان بوده است.
همزمان شاخه نظامی حماس روز شنبه اعلام کرد که سرنوشت یکی از گروگانهای اسرائیلی در غزه به تصمیم بنیامین نتانیاهو بستگی دارد و مدعی شد «زمان در حال از دست رفتن است».
یک روز پیشتر شارون کونیو، که همسرش دیوید کونیو از جمله گروگانهاست، از حماس خواسته بود نشانهای از زنده بودن او که ۴۵۰ روز است به اسارت گرفته شده ارائه دهد.
خود شارون کونیو نیز همراه با ۲۵۰ نفر دیگر به گروگان گرفته شده بود اما یک ماه بعد و در جریان تنها آتشبس کوتاه مدت این جنگ، به همراه دختران دوقلویشان آزاد شد.
اسرائیل حملات خود به غزه را پس از آن آغاز کرد که در حمله گروه افراطی حماس ۱۵ مهرماه ۱۴۰۲ یک هزار و ۲۰۰ نفر کشته و بیش از ۲۵۰ نفر به گروگان گرفته شدند.
بر اساس آمار مقامات بهداشتی فلسطین، از آن زمان، بیش از ۴۶ هزار نفر بر اثر حملات نظامی اسرائیل در غزه کشته شدهاند. بخش زیادی از این منطقه ویران شده و با بحران انسانی شدیدی روبهرو است بهطوریکه بیشتر جمعیت آن آواره شدهاند.